Άφησε το Πανεπιστήμιο για την Ίμπιζα ο Ντοναρούμα! Επιστολή της Υπουργού Παιδείας…

Άφησε το Πανεπιστήμιο για την Ίμπιζα ο Ντοναρούμα! Επιστολή της Υπουργού Παιδείας…

Δε διανύει και την καλύτερη περίοδο της ζωής του ο Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα αυτό τον καιρό! Ο τερματοφύλακας της Μίλαν είναι το κεντρικό πρόσωπο στην Ιταλία, καθώς δεν ανανεώνει, μέχρι στιγμής, το συμβόλαιό του με την ομάδα του Μιλάνο και υπάρχει αρνητική κριτική από αρκετό κόσμο, ενώ τώρα ήρθε άλλο ένα αρνητικό περιστατικό για το πρόσωπό του!

Συγκεκριμένα, ο Ντοναρούμα είχε ζητήσει παράταση από τις γραπτές του εξετάσεις, καθώς έλειπε με την Ιταλία στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ21 και την πήρε. Αλλά ο ίδιος όταν τελείωσε με τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις δεν παρουσιάστηκε για να γράψει το μάθημα που χρωστούσε και δημοσιεύματα τον θέλουν στην Ίμπιζα για καλοκαιρινές διακοπές!

Παρόλα αυτά η Υπουργός Παιδείας Βαλέρια Φεντέλι απέστειλε επιστολή στην «Gazzetta dello Sport», παίρνοντας θέση για το γεγονός αυτό, δίνοντας όμως την ευκαιρία στον Ντοναρούμα να διορθώσει το λάθος του στις επόμενες εξετάσεις. Από την άλλη όμως η καθηγήτρια της σχολής «Λεονάρντο ντα Βίντσι», Έλντα Φρόιο, σε δήλωσή της τόνισε: «Αυτή η συμπεριφορά αντιπροσωπεύει σοβαρή έλλειψη σεβασμού για τη σχολή, την επιτροπή και τους φοιτητές της τάξης».

Η επιστολή της Βαλέρια Φεντέλι, ανέφερε τα εξής:

«Αγαπητέ Τζίτζιο, μεγάλο μέρος του ιταλικού Τύπου αναφέρεται σ’ εσένα. Όχι μόνο για το συμβόλαιο με τη Μίλαν, για το οποίο σου δίνω τις καλύτερες ευχές μου, αλλά και για την επιλογή σου να μην λάβεις μέρος στις εξετάσεις.

“Έκανε καλά, τελικά σε τι χρησιμεύει ένα κομμάτι χαρτί σε μια χώρα όπως η Ιταλία σήμερα;”. “Ήταν μια ανεύθυνη απόφαση, είναι ένα δημόσιο πρόσωπο και θα πρέπει να εξετάσει το γεγονός ότι είναι ένα πρότυπο για πολλούς νέους ανθρώπους” Αυτά είναι μερικά από τα σχόλια που διατυπώθηκαν.

Πιθανόν να έχεις εξετάσει την επιλογή σου και δεν περιμένεις άλλους να την κρίνουν. Αλλά, λέω ανοιχτά, ότι ελπίζω να αποφασίσεις να τελειώσεις τις σπουδές σου, παίρνοντας μέρος στις εξετάσεις του επόμενου έτους, χωρίς δισταγμό και με αυτοπεποίθηση. Αποδεικνύοντας, όπως έχουν κάνει και εξακολουθούν να κάνουν άλλοι πρωταθλητές, ότι τα πόδια και το κεφάλι μπορούν να συμβαδίζουν, ότι ο αθλητισμός υψηλού επιπέδου και οι σπουδές δεν είναι κάτι ασυμβίβαστο. Αντίθετα έχουν πολλά κοινά: και τα δύο απαιτούν δέσμευση, επιμονή, πάθος, σκληρή δουλειά. Το δικό σου παράδειγμα θα είναι πολύτιμο για όλους τους νέους και για εκείνους που βλέπουν σ’ εσένα ένα μοντέλο για να ακολουθήσουν. Που ονειρεύονται να γίνουν όπως εσείς.

Οι σπουδές αποτελούν μια εξαιρετική ευκαιρία για την ανάπτυξη. Είναι το μέσο που περισσότερο από κάθε άλλο μπορεί να μας δώσει την αυτονομία, την ανεξαρτησία, την κριτική σκέψη, να μας κάνει πολίτες που δραστηριοποιούνται. Μόνο η γνώση δημιουργεί την αληθινή ελευθερία κι επιτρέπει στον καθένα να βρει τη “φωνή” του, τον δικό του δρόμο.

Για όσους αθλούνται σε υψηλό επίπεδο, οι σπουδές μπορούν να φανούν ως ένας δρόμος μετ’ εμποδίων. Τους καταλαβαίνω. Αλλά γι’ αυτό, μετά από χρόνια αιτήματα από τον αθλητικό κόσμο, το υπουργείο Παιδείας, μέσω της σχετικής μεταρρύθμισης, άρχισε να εφαρμόζει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των φοιτητριών και των φοιτητών που είναι και αθλητές. Τα δευτερεύοντα γυμνάσια μπορούν να ενταχθούν σε ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την CONI (σ.σ. Ολυμπιακή Επιτροπή της Ιταλίας) και τη Lega Serie A, η οποία περιλαμβάνει την κατασκευή των ειδικών εξατομικευμένων προγραμμάτων εκπαίδευσης για τους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Τα πρώτα αποτελέσματα: τις τελευταίες εβδομάδες 70 μαθητές και αθλητές έχουν ενταχθεί στις εξετάσεις, 18 εκ των οποίων προέρχονται από τις επαγγελματικές ομάδες της Serie A και της Serie B. Νομίζω ότι είναι ενδιαφέροντες αριθμοί, που επιβεβαιώνουν τη δίψα για γνώση, τη φιλοδοξία και την επιθυμία για προσωπική ανάπτυξη που δεν τελειώνει στην ανταγωνιστική πρακτική του αθλήματος.

Όπως όταν κάνεις απόκρουση σε ένα πέναλτι, το να δοκιμάζεις τον εαυτό σου στις σπουδές είναι μια πρόκληση που απαιτεί πάθος, πίστη, αφοσίωση και θυσίες. Είμαι βέβαιη, Τζίτζιο, ότι στο επόμενο έτος, θα είσαι μέρος αυτής της ομάδας. Είσαι ένα βήμα μακριά από τον τερματισμό. Μην τα παρατάς».