Βοηθώντας το παιδί μου για καλή ψυχολογία

Βοηθώντας το παιδί μου για καλή ψυχολογία

Την κρίσιμη ώρα του αγώνα, η ψυχολογία είναι πολλές φορές περισσότερο σημαντική από την άρτια τεχνική και την καλή προετοιμασία. Είναι αυτή που μπορεί να διαμορφώσει το τελικό αποτέλεσμα οδηγώντας τον αθλητή στη νίκη ή την ήττα.

Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν το παιδί να πιστέψει στον εαυτό του και να μπορέσει να δει την διαδικασία του αγώνα με θετικό τρόπο, μέσα από μια εποικοδομητική συζήτηση με το παιδί, όπου δίνεται έμφαση στα παρακάτω σημεία:

Αναγνώριση των δυνατών του σημείων
Κάντε το παιδί σας να δει τα δυνατά του σημεία. Είναι πολύ σημαντικό, θα τονώσει την αυτοπεποίθησή του.

Καταπολέμηση των φόβων και των δισταγμών
Βοηθήστε το παιδί σας να καταπολεμήσει τους φόβους του και να αποκτήσει τόλμη. Αν κάνει τα πρώτα του δειλά βήματα σε ένα άθλημα, πάρτε το να δει τα άλλα παιδιά που κάνουν το συγκεκριμένο άθλημα. Παρατηρώντας τα άλλα παιδιά και απομυθοποιώντας πλήρως ορισμένα πράγματα που μπορεί να είχαν λάβει τεράστιες διαστάσεις στο παιδικό του μυαλό, ο φόβος σταδιακά θα εξαφανιστεί.

Δημιουργία Νοητών Εικόνων (Visualization)
Πριν από τον αγώνα παρακινήστε το παιδί να πλάσει με το μυαλό του εικόνες από τον αγωνιστικό χώρο. Να φανταστεί τον εαυτό του στο γήπεδο όπου αποκρούει με επιτυχία το χτύπημα του αντιπάλου. Να φανταστεί τον εαυτό του νικητή. Γεμίζοντας χαρά και ικανοποίηση από τη νίκη που έχει φανταστεί, χαλαρώνει και αποκτά αυτοπεποίθηση.

Απόλυτη συγκέντρωση στο παιχνίδι, όχι στα λάθη
Αν κατά τη διάρκεια του αγώνα κάνει κάποιο λάθος, θα πρέπει να το αφήσει στην άκρη και να επικεντρωθεί στο παιχνίδι. Δεν θα πρέπει να αφήσει το λάθος να το καταβάλλει. Μετά τον αγώνα, έχει όλο το χρόνο να το σκεφτεί και να το διορθώσει.

Τέλος μην ξεχνάμε ποτέ πως το παιδί μας αγωνίζεται για τον αγώνα και όχι για τη νίκη.

Πηγή: sportsacademies.opap.gr.