Γιατί δεν πρέπει να βάλετε το παιδί σας σε δίαιτα – αστραπή

Γιατί δεν πρέπει να βάλετε το παιδί σας σε δίαιτα – αστραπή

Γράφει η Ειρήνη Μπαμπαρούτση, Phd
Κλινική Διαιτολόγος-Αθλητική Διατροφολόγος
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών
Υπεύθυνη Διαιτολογικού Γραφείου «θερμίδα»

Μία από τις καλύτερες στρατηγικές για να κρατήσετε το παιδί σας σε υγιές βάρος είναι να εξασφαλίσετε υγιεινή διατροφή και φυσική δραστηριότητα για όλη την οικογένεια.

Εάν το παιδί σας είναι υπέρβαρο, η λήψη ορισμένων μέτρων τώρα είναι σημαντική για την προστασία της υγείας του, καθώς μεγαλώνει και αναπτύσσεται. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ότι πολλά υπέρβαρα παιδιά μεγαλώνουν με τα περιττά κιλά τους, καθώς παίρνουν ύψος.

Αποφύγετε δίαιτες – αστραπή

Οι δίαιτες που δεν περιλαμβάνουν ποικιλία θρεπτικών τροφών ή δεν προσφέρουν αρκετές θερμίδες μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνες για τα παιδιά. Ένα είδος επικίνδυνης δίαιτας είναι η «δίαιτα-αστραπή» ή «δίαιτες της μόδας». Αυτές οι δίαιτες συνήθως εγγυώνται γρήγορη απώλεια βάρους και απαιτούν περιορισμένη κατανάλωση τροφής.

Όταν κάνετε αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες του παιδιού σας, είναι σημαντικό να μην το βάζετε σε τέτοιου είδους δίαιτες. Μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνες για την ανάπτυξή του, επειδή συχνά δεν προσφέρουν την απαραίτητη ποσότητα θρεπτικών.

Άλλοι λόγοι που καθιστούν επιβλαβείς αυτές τις δίαιτες:

Εάν τα παιδιά δεν παίρνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται, θα νιώθουν κουρασμένα και δεν θα έχουν την ενέργεια ώστε να είναι σε εγρήγορση και να αποδίδουν μαθησιακά στο σχολείο. Αυτές οι δίαιτες μπορεί να προκαλούν στο παιδί την αίσθηση ότι ξεχωρίζει τυχαίνει διαφορετικής μεταχείρισης συνομηλίκους του. Μπορεί να αρχίσουν να νιώθουν ντροπή, στοιχείο άκρως επιβλαβές για την αυτοεκτίμησή τους.

Η περιοριστική διατροφή μπορεί να κάνει πιο πιθανή την υπερφαγία. Αυτό μπορεί να θέσει τις βάσεις για τη χρήση της τροφής ως ανταμοιβής ή τιμωρίας. Ακολούθως, μπορεί να προκαλέσει το παιδί σας να εξελίξει μια ανθυγιεινή σχέση με το φαγητό και να είναι πιο επιρρεπές στην ανάπτυξη διατροφικής διαταραχής αργότερα στην ζωή του. Είναι σημαντικό να είστε ευαίσθητοι με τα συναισθήματα και τις ανάγκες του παιδιού.

Προσπαθήστε να μην γκρινιάζετε ή να επικεντρώνεστε υπερβολικά στις διατροφικές του συνήθειες, επειδή αυτό θα μπορούσε να αποτύχει.

Αντ’αυτού, επαινέστε για τις προσπάθειές του, ανεξάρτητα από το πόσο μικρές ή μεγάλες είναι. Προσπαθήστε να τονίσετε τις θετικές πτυχές μιας σωστής διατροφής και άσκησης. Για παράδειγμα, συζητήστε την πολυτέλεια να έχει διαθέσιμα ορισμένα φρούτα ή να ασκείται στον καθαρό αέρα.

Ζητήστε την υποστήριξη ενός ειδικού

Είναι σημαντικό να προγραμματίζετε τακτικές εξετάσεις για το παιδί σας και να αναζητήσετε επιστημονική υποστήριξη, εάν πιστεύετε ότι το παιδί μπορεί να είναι υπέρβαρο. Ο παιδίατρος και ο διαιτολόγος μπορούν να δουν εάν το παιδί σας είναι υπέρβαρο. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο ειδικός υγείας μετρά το ύψος και το βάρος του παιδιού και υπολογίζει τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ). Οι ειδικοί μπορούν επίσης να συνεργαστούν μαζί σας για να αναπτύξετε μια υγιεινή διατροφή του. Ενθαρρύνετε υγιείς διατροφικές συνήθειες.

Κρατήστε το παιδί σας δραστήριο

Για να βοηθήσετε το παιδί να πετύχει και να διατηρήσει ένα υγιές βάρος, χρειάζονται αλλαγές του τρόπου ζωής. Αυτές είναι μικρά, πρόσθετα μέτρα που θα συμβούν σταδιακά. Βραχυπρόθεσμες, δραστικές αλλαγές και δίαιτες-αστραπή δεν αποτελούν λύση. Τα βασικά συστατικά για την επιτυχία είναι υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών, φυσική δραστηριότητα και υποστήριξη από ειδικό, όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο. Αυτά τα υγιή μέτρα μπορούν να ανοίξουν τον δρόμο προς την επιτυχία και την δια βίου καλή υγεία του παιδιού σας.

Μπαμπαρούτση Ειρήνη, Phd
Κλινική Διαιτολόγος-Αθλητική Διατροφολόγος
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών
Υπεύθυνη Διαιτολογικού Γραφείου «θερμίδα»
Επιστημονική Συνεργάτης ΣΕΓΑΣ

Διεύθυνση: Ποντοηρακλείας 6, 11527
Τηλ: 2107470162
Email:ebabaroutsi@thermida.com
www.thermida.com