Δεν ξεχνούν από πού ξεκίνησαν και αυτό κάνει τη διαφορά! (pic)

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΡΓΩΜΕΝΟΥ

Είναι στιγμές στη ζωή που ισχύει αυτό που λένε, ότι οι λεπτομέρειες είναι που κάνουν τη διαφορά. Αυτά τα μικρά πράγματα είναι που κάνουν τη διαφορά και στους Ρέτσο, Μανθάτη και Ανδρούτσο να ξεχωρίζουν και να έχουν γίνει τα πρόσωπα των ημερών.

Την περασμένη Κυριακή αυτοί οι τρεις ποδοσφαιριστές τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση των σχολών του Ολυμπιακού στην Ηλιούπολη. Εκεί όπου φωτογραφήθηκαν και υπέγραψαν αυτόγραφα μικρών και μεγάλων.

Με το ρεπορτάζ σε επίπεδο ακαδημίας ασχολούμαι τα τελευταία 7 χρόνια περίπου και τα τελευταία δύο χρόνια φαίνεται ξεκάθαρα ότι υπάρχει διαφορετική νοοτροπία στους μικρούς που «βγαίνουν» από τα τμήματα υποδομής του Ολυμπιακού.

Θυμάμαι πριν μερικά χρόνια όταν κεντρική σχολή του δικτύου των «ερυθρόλευκων» ήταν ο Ελαιώνας και σε εκδήλωση είχαν παρευρεθεί δύο νεαροί ποδοσφαιριστές της πρώτης ομάδας και μάλιστα ο ένας προερχόταν από τη σχολή του Ελαιώνα. Οι νεαροί αυτοί παίκτες ήταν κάπως απόμακροι και δεν είχαν και μεγάλη επαφή με τους πιτσιρικάδες που τους κοιτούσαν με… ανοικτό το στόμα, αφού έβλεπαν μπροστά τους δύο παίκτες της αγαπημένης τους ομάδας.

Δεν θα πω ότι είχαν ύφος ανώτερο και τα λοιπά, αλλά δεν ένιωθαν και τόσο άνετα ανάμεσα σε παιδιά για να εκδηλώσουν την χαρά τους και να βγάλουν μία πιο θετική αύρα. Αντιθέτως τους Ανδρούτσο, Μανθάτη και Ρέτσο την περασμένη Κυριακή δεν… χόρταινες να τους βλέπεις δίπλα στους μικρούς!

Με το που μπήκαν στο γήπεδο με τα πιτσιρίκια άρχισαν να παίζουν μαζί τους ποδόσφαιρο και να φωτογραφίζονται συνέχεια. Έβλεπες τους παίκτες του Ολυμπιακού να το διασκεδάζουν αυτό που έκαναν και το χαίρονταν παράλληλα. Δεν αντιμετώπισαν την εκδήλωση σαν κάτι αναγκαίο γιατί έτσι τους είπαν από την ομάδα.

Μάλιστα οι άνθρωποι που συνόδευαν τους παίκτες όταν τους ζήτησαν να φύγουν, γιατί είχαν κάτσει εκεί περίπου 2 ώρες, και οι τρεις αυτό που απάντησαν ήταν ότι δεν είχαν κανένα πρόβλημα και θα περίμεναν μέχρι να φύγει και ο τελευταίος από το γήπεδο που είχε βρεθεί εκεί για να πάρει ένα αυτόγραφο!

Όχι γιατί ήταν διαφημιστικό και επικοινωνιακό κόλπο, αλλά έτσι ήθελαν και ένιωθαν να κάνουν και πράγματι κάθισαν για περίπου άλλη μία ώρα και υπέγραψαν σε όλους τους μικρούς, αλλά και τους μεγάλους, τα αυτόγραφα που ήθελαν.

Οπότε θέλοντας και μη έκανα τη σύγκριση στο μυαλό μου και είδα ότι αυτές οι λεπτομέρειες είναι που κάνουν τη διαφορά και αυτό είναι κάτι που θα μου μείνει για πάντα, όσον αφορά την άποψη που θα έχω για αυτά τα παιδιά. Όπως φυσικά, για να μην τους αδικώ, το ίδιο ακριβώς είχαν κάνει πέρσι και οι Χουτεσιώτης, Βούρος, οι οποίοι είχαν βρεθεί σε μία ανάλογη εκδήλωση στη σχολή του Αλίμου και είχαν την ίδια χαρούμενη διάθεση με τους παραπάνω.

Άρα δεν έχει να κάνει μόνο με τον άνθρωπο, αλλά και τη νοοτροπία που βγάζει και διδάσκει και η ακαδημία του Ολυμπιακού προς αυτά τα παιδιά.

Και ενώ πίστευα ότι τα παραπάνω μου έδιναν μία ακόμη θετική άποψη που έχω για τους Ανδρούτσο, Μανθάτη και Ρέτσο, με πήρε τηλέφωνο λίγη ώρα μετά την εκδήλωση ο φίλος μου ο Γιώργος. Ο οποίος μου είπε ότι και οι τρεις νεαροί ήταν στο γήπεδο του Αγίου Δημητρίου και παρακολουθούσαν αγώνα πρωταθλήματος της ΕΠΣΑ Θύελλα Αγίου Δημητρίου-Αρμενική!

Με το φιλαράκι μου να είναι ενθουσιασμένος, επειδή είναι Ολυμπιακός τόσο ο ίδιος όσο και ο γιος του, Μιχάλης, που ήταν μαζί του και είχε την ευκαιρία να βγάλει μαζί με τους παίκτες φωτογραφία.

Τα παιδιά, λοιπόν, αφού πέρασαν περίπου 3 ώρες στο γήπεδο της Ηλιούπολης στην εκδήλωση των «ερυθρόλευκων», μετά πήγαν όλοι μαζί στο γήπεδο του Αγίου Δημητρίου να παρακολουθήσουν αγώνα της πρώην ομάδας του Ρέτσου, αλλά και για να δουν από κοντά τον αδερφό του, Μιχάλη, ο οποίος αγωνίζεται στη Θύελλα Αγίου Δημητρίου! Δεν προτίμησαν δηλαδή να φύγουν για να βγουν και να πιουν καφέ ή να κάνουν οτιδήποτε άλλο. Γεγονός το οποίο δείχνει ότι πάνω απ’ όλα δεν ξεχνούν από πού έχουν ξεκινήσει και ότι πάντα θα είναι σεμνοί και ταπεινοί.

Άλλος στη θέση τους μπορεί να είχε… τρελαθεί, αφού από τη μία στιγμή στην άλλη από εκεί που έπαιζαν με τους μικρούς του Ολυμπιακού ξαφνικά είναι βασικοί στην πρώτη ομάδα και παίζουν μέσα στο Καραϊσκάκη και μπροστά στα μάτια χιλιάδων ανθρώπων τόσο από το γήπεδο όσο και από την τηλεόραση!

Θα πρέπει, λοιπόν, αυτές οι συμπεριφορές να αναδεικνύονται, έτσι ώστε να γίνονται παράδειγμα και για παιδιά τα οποία έρχονται από πίσω για να στελεχώσουν τις επαγγελματικές ομάδες και να μάθουν ότι μόνο με σεβασμό και χωρίς να ξεχνάς το παρελθόν σου μπορείς να προχωρήσεις και να έχεις διάρκεια και να μην αποτελέσεις απλά μία… φωτοβολίδα και στη συνέχεια ξεχαστείς…