Επανάσταση με μεταγραφές μέσω ίντερνετ και Φίγκο!

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΖΩΡΖΟΥ

Βρισκόμαστε στην εποχή της τεχνολογίας και το ίντερνετ, μέσω και των social media, κάνει θραύση. Η πρόσφατη μεταγραφή ενός νεαρού παίκτη στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έδωσε την ιδέα σε εταιρεία ατζέντηδων να προχωρήσει την δημιουργία μια τέτοιας πλατφόρμας με αιχμή του δόρατος τον Λουίς Φίγκο!

Πρόκειται για μια ιδέα που παίρνει σάρκα και οστά στην ιστοσελίδα της Dream Football και ο Πορτογάλος πρώην σούπερ σταρ, για τον οποίο είχε γίνει «πόλεμος» στην Ισπανία με την μεταγραφή του από την Μπαρτσελόνα στην Ρεάλ, αποτελεί έναν από βασικούς κριτές των ταλέντων. Το πιο σημαντικό είναι ότι οποιοδήποτε παιδί μπορεί να λάβει μέρος και να μπει στην συγκεκριμένη ιστοσελίδα, αρκεί να υπάρχει βίντεο με τις ικανότητές του. Και δεν μιλάμε μόνο για την Πορτογαλία, αλλά μια παγκόσμια πλατφόρμα και ο καθένας μπορεί να βρει μια διέξοδο και να του ανοιχτούν ορίζοντες στο εξωτερικό φτιάχνοντας το δικό του προφίλ.

Ήδη έχει ανακοινωθεί η συνεργασία με μεγάλες ομάδες της Ευρώπης, όπως για παράδειγμα η Ίντερ και αποτελεί ένα εγχείρημα που πρώτη φορά γίνεται με τόσο σαφή τρόπο. Δεν υπάρχει περιορισμός πόσα βίντεο μπορεί να ανεβάσει ο καθένας στην ιστοσελίδα http://www.dreamfootball.com/ και ανάλογα το τι θέλει να δείξει.

Όσοι μπούνε μέσα στο site θα δούνε βήμα-βήμα τις οδηγίες και μπορούν με απλές κινήσεις να διαφημίσουν το ταλέντο τους. Επίσης κατατοπίζονται για το πώς γίνεται η αξιολόγηση των παιδιών, αλλά ακόμα και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει υποκειμενισμός. Σύμφωνα με την αρχική διακήρυξη, τα 10 βίντεο της εβδομάδας με την περισσότερη θέαση τα βλέπει το επιτελείο των ειδικών της συγκεκριμένης εταιρείας και τα αξιολογεί. Εν συνεχεία τα καλύτερα και μπαίνουν σε μια νέα κατηγορία που ονομάστηκε «Professional Ranking», δηλαδή «Επαγγελματική Κατάταξη», καθώς κρίνεται ότι αυτά τα παιδιά φαίνονται να έχουν περισσότερες δυνατότητες μετεξέλιξης.

Πριν αποφασίσω να επικοινωνήσω αυτή την είδηση στην Ελλάδα και μέσω του http://newsacademies.gr/ έκανα το δικό μου πείραμα για να δω πως λειτουργεί ανεβάζοντας αυτό το βίντεο http://www.dreamfootball.com/?st=video&IdV=22732, το οποίο το έχουν προωθήσει στην κατηγορία «Professional Ranking». Από εκεί και πέρα αναλαμβάνει ο Φίγκο να αξιολογήσει περαιτέρω τα 3 καλύτερα βίντεο της εβδομάδας και όποια ξεχωρίσει σημαίνει ότι έχουν και την δική του έγκριση.

Το τελικό στάδιο είναι η παρακολούθηση από σκάουτς ομάδων, καθώς μπορούν να δούνε τα βίντεο και να αποφασίσουν αν κάποιος τους κάνει ή έχει τα προσόντα που ζητάνε. Πιθανόν στο μέλλον να υπάρξουν κι άλλες τέτοιες προσπάθειες, όμως καλό είναι να ενημερωνόμαστε για τα όσα συμβαίνουν στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο σε επίπεδο ακαδημιών.

Η τεχνολογία έχει μπει για τα καλά στο άθλημα και δεν καταλαβαίνω γιατί στην Ελλάδα να μείνουμε πίσω…