Η άσχημη πλευρά του ποδοσφαίρου

Η άσχημη πλευρά του ποδοσφαίρου

Του ΣΩΤΗΡΗ ΣΚΛΑΒΟΥΝΑΚΗ

Δυστυχώς όσες διαφημιστικές καμπάνιες και αν γίνουν με αστέρια του αθλητισμού, όσο και αν προσπαθούν οι ιθύνοντες των ομοσπονδιών να αποβάλουν την ρατσιστική νοοτροπία από τα γήπεδα του ποδοσφαίρου και όχι μόνο, αυτή η «αρρώστια» βρίσκει τρόπο να εμφανίζεται ξανά στο προσκήνιο!

Τελευταίο κρούσμα ήταν η προ ημερών συμπεριφορά των υποστηρικτών της ομάδας Ραντ που έχει έδρα το Βελιγράδι. Υπήρχε πανό με ρατσιστικό περιεχόμενο, ενώ σχεδόν σε όλη την διάρκεια του αγώνα ενάντια στην Παρτιζάν Βελιγραδίου, τα συνθήματα που ακούγονταν ήταν επίσης ρατσιστικά και είχαν ως αποδέκτη τους τον Βραζιλιάνο μέσο Έβερτον Λουίζ της Παρτιζάν. Ο διαιτητής ως όφειλε διέκοψε τον αγώνα να κατέβει το πανό και έγιναν και οι απαραίτητες συστάσεις απο τα μεγάφωνα. Όμως ο παίχτης δακρυσμένος μετά τη λήξη του αγώνα έδειξε πόσο είχε επηρεαστεί και λυγίσει ψυχολογικά από αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά και δήλωσε πως οι αντίπαλοι παίχτες την υποστήριζαν κατά τη διεξαγωγή του ντέρμπι.

Αυτό που και εγώ και εσείς θα περιμένατε θα ήταν η διοίκηση της Ραντ να καταδικάσει το συμβάν και ίσως ακόμη και να απολογηθεί εκ μέρους των “καλόπαιδων” υποστηρικτών της. Δυστυχώς το θέμα όμως είχε και συνέχεια. H αντιπρόεδρος της Ραντ (ναι είναι γυναίκα σωστά διαβάσατε) με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποστήριξε πως ήταν ψεύτικα τα δάκρυα του Βραζιλιάνου, ενώ το ύφος της ήταν άκρως ρατσιστικό!

Φυσικά η ανάρτηση εξαφανίστηκε ως δια μαγείας και έτρεχαν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα καθώς η ζημιά είχε ήδη (παρά)γίνει! Ακολούθησαν όμως άλλες αναρτήσεις καθόλου κολακευτικές…

Οι παίχτες της Ραντ εξέδωσαν στη συνέχεια ανακοίνωση καταδικάζοντας τον ρατσισμό, σφάζοντας όμως με το βαμβάκι καθώς έριξαν την ευθύνη στην Παρτιζάν για την όλη «ανακατωσούρα»!

Στην Αγγλία χθες, σήμερα στη Σερβία, αύριο στην Ελλάδα και μεθαύριο στη Γαλλία και η λίστα θα συνεχίζεται καθώς φαίνεται.

Σύμφωνα με τον οργανισμό Kick it Out, που προωθεί την ισότητα και μάχεται τον ρατσισμό στα γήπεδα, οι βίαιες συμπεριφορές μεταφέρονται από το γήπεδο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Υπάρχει μια αύξηση της τάξεως του 20% περίπου στα υβριστικά και ρατσιστικά σχόλια, αλλά και αναρτήσεις. Επίσης υπάρχει έντονη ανησυχία πως θα αυξηθεί το ποσοστό με το επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο που διοργανώνεται στη Ρωσία, καθώς είναι μια χώρα με… ιστορία στα φαινόμενα ρατσισμού, ομοφοβίας και βιαιότητας στα πρωταθλήματά της.

Δεν αρκεί προφανώς να καταδικάζουμε την βία, τον ρατσισμό και γενικότερα τις απαράδεκτες συμπεριφορές εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων, αλλά να το δείχνουμε και έμπρακτα. Οι Άγγλοι για παράδειγμα εντός γηπέδου συμπεριφέρονται λες και βρίσκονται σε εκκλησία και εκτός στέλνουν ανθρώπους στα νοσοκομεία. Μέση λύση δεν υπάρχει πουθενά.

Φίλαθλοι, οπαδοί, διοικήσεις, παίχτες αλλά και δημοσιογράφοι πρέπει να σταματήσουμε να μετατρέπουμε τις σπίθες σε φωτιές ή να κάνουμε τους πυροσβέστες. Επιβάλλεται να ληφθούν ίσως και αυστηρότερα μέτρα για να υπάρχει σωστή πρόληψη ώστε να αποφεύγονται οι καταδικαστέες πράξεις.