Η ΑΕΚ παρουσίασε το πλάνο της ακαδημίας της!

Η ΑΕΚ παρουσίασε το πλάνο της ακαδημίας της!

Το πλήρες πλάνο της ακαδημίας της παρουσίασε η ΑΕΚ την Τετάρτη, παρουσία του γενικού διευθυντή των τμημάτων υποδομής Άκη Ζήκο και τον τεχνικό διευθυντή Γιάννη Σαμαρά:

«Ο Γενικός Διευθυντής των Ακαδημιών της ΑΕΚ Ακης Ζήκος και ο Τεχνικός Διευθυντής Γιάννης Σαμαράς είχαν την ευκαιρία σήμερα να παρουσιάσουν στους εκπροσώπους του τύπου το νέο πρότζεκτ των τμημάτων υποδομής της ομάδας μας, με την οικονομική υποστήριξη του επιχειρηματία Γρηγόρη Σαράντη. Οι δύο «κεφαλές» των Ακαδημιών ανέλυσαν τη φιλοσοφία, τους στόχους και τον τρόπο λειτουργίας τους, ενώ ο Υπεύθυνος Λειτουργίας Νίκος Γεωργέας ξενάγησε τους δημοσιογράφους στις νέες, εντυπωσιακά αναβαθμισμένες, εγκαταστάσεις.

Πρώτος πήρε το λόγο ο Ακης Ζήκος που τόνισε τα εξής: «Από τον Ιούνιο του 2017 ξεκινήσαμε μια νέα προσπάθεια. Υπάρχουν πλέον στα Σπάτα τέσσερα αποδυτήρια, αίθουσα διδασκαλίας, γυμναστήριο, φυσιοθεραπευτήριο, γραφεία των προπονητών και έχουμε όλες τις υποδομές για να λειτουργούμε. Από τη νέα σεζόν θα έχουμε ακόμα δυο γήπεδα με κερκίδες και διαστάσεις elite. Και ο,τιδήποτε άλλο χρειαστεί να κάνουμε, ώστε οι συνθήκες να είναι άριστες, θα το κάνουμε. Έχουμε επίσης επεκταθεί σε 20 σημεία σ’ όλη την Ελλάδα. Και θέλουμε να το δυναμώσουμε και να το επεκτείνουμε. Στόχος μας είναι δημιουργήσουμε ένα εκπαιδευτικό και ακαδημαϊκό πρόγραμμα, που θα ανταποκρίνεται σε αγόρια και κορίτσια. Είναι στην κατεύθυνση μας, να δημιουργήσουμε και γυναικεία ομάδα. Είμαστε πολύ κοντά στη συμμετοχή σε τρία μεγάλα τουρνουά στο εξωτερικό».

«Δύο-τρία παιδιά θα φτάσουν στον στόχο να παίξουν στην πρώτη ομάδα, όπως αγωνίζεται ήδη ο Κώστας Γαλανόπουλος. Θέλουμε να επικεντρωθούμε στο παιδί. Θέλουμε μέσα από την Ακαδημία αυτά τα παιδιά να πάρουν αρχές. Θέλουμε να δημιουργήσουμε υγιείς φιλάθλους και οπαδούς της ΑΕΚ.

«Παραφράζοντας το μοτό της Μπαρτσελόνα, θέλουμε να είμαστε κάτι παραπάνω από μια ποδοσφαιρική Ακαδημία. Αλλά, και για να χρησιμοποιήσουμε ένα δικό μας σύνθημα, είναι διαφορετικό να είσαι ΑΕΚ»

Όποιος κρίνει μόνο τα αποτελέσματα, έχει χάσει το δάσος και κοιτάζει μόνο το δέντρο. Θέλουμε να πετύχουμε πάνω απ’ όλα, να φτιάξουμε ένα υγιές περιβάλλον. Ήδη έχουμε ξεκινήσει προγράμματα που έχουν να κάνουν με την αθλητική ψυχολογική εκπαίδευση των παιδιών, των γονέων και των προπονητών. Έχει ξεκινήσει από τον Ιούνιο μια σημαντική συνεργασία και πρωτοποριακή με τον κύριο Σαράντη. Οι παίκτες που φτιάχνουμε είναι για την πρώτη ομάδα της ΑΕΚ, χωρίς κανένα οικονομικό όφελος».

Φέτος και τα τρία παιδιά που έδωσαν Πανελλήνιες, πέρασαν σε πανεπιστήμιο. Αυτός είναι ο στόχος μας. Όσα δεν παίξουν ποδόσφαιρο, να σπουδάσουν και να προοδεύσουν σ’ ότι επιλέξουν να κάνουν.
Φέτος και τα τρία παιδιά που έδωσαν Πανελλήνιες, πέρασαν σε πανεπιστήμιο. Αυτός είναι ο στόχος μας. Όσα δεν παίξουν ποδόσφαιρο, να σπουδάσουν και να προοδεύσουν σ’ ότι επιλέξουν να κάνουν.

Δεν έχει σημασία πόσο μεγάλος είναι ο σύλλογος. Μεγάλες ομάδες στην Ευρώπη, έχουν στις Ακαδημίες τους, τις ίδιες φιλοσοφίες που έχουμε και εμείς σ’ αυτό που προσπαθούμε να φτιάξουμε εδώ. Το ζήτημα είναι να υπάρχει συνέχεια. Τώρα είμαστε στην αρχή».

Τα δυο πράγματα που ευθύνονται για την κατάσταση στον ποδόσφαιρο, είναι πρώτο πως το ποδόσφαιρο έχει τυποποιηθεί. Εμείς θέλουμε να κάνουμε τα παιδιά να παίζουν ποδόσφαιρο. Και το δεύτερο είναι πως τα παιδιά έχουν φτάσει στο σημείο να αγαπάνε αυτά που θα κερδίσουν από το ποδόσφαιρο και όχι το ίδιο το ποδόσφαιρο. Αυτά είναι σημεία των καιρών».
Με τον Γιάννη Σαμαρά υπάρχει σεβασμός και εκτίμηση. Η χαρά ήταν τεράστια διότι δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που να μπορείς να μιλήσεις την ίδια γλώσσα.

«Πρώτη φορά τέτοιο το εγχείρημα»

Ο Γιάννης Σαμαράς από την πλευρά του στάθηκε εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για τη συμμετοχή του σε αυτό τη νέα προσπάθεια.

«Χαίρομαι που τα παιδιά βρίσκονται σ’ ένα τέτοιο πρότζεκτ. Χαίρομαι και για την ΑΕΚ που γίνεται οδηγός σε δύσκολες εποχές, που όλοι είναι πιεσμένη και φτιάχνει ένα περιβάλλον ανταγωνιστικό αλλά με χαμόγελο μπαίνοντας και βγαίνοντας. Θέλουμε να υποστηρίξουμε τα παιδιά και ποδοσφαιρικά και εκπαιδευτικά. Είναι κάτι που πρέπει να δούμε σοβαρά, όσον αφορά τα παιδιά. Δεν είναι τα παιδιά το πρώτο θέμα στην Ελλάδα. Αλλά θα πρέπει να ασχοληθούμε με τους νέους ανθρώπους και χαίρομαι που βρίσκομαι σ’ ένα τέτοιο πρόγραμμα».

«Υπάρχουν πολλά πάνω στην εκπαίδευση. Ο πρώτος στόχος του σταφ εδώ, είναι να ασχοληθούμε με τον άνθρωπο. Κάτι που βλέπουμε σπανίως. Αυτό που πρεσβεύω είναι πρώτα τα παιδιά, πρώτα τον άνθρωπο».
«Ανάπτυξη σημαίνει ξεκινώ κάτι από πέντε χρονών και φτάνω μέχρι και 20. Είναι κάτι δύσκολο που θέλει υπομονή και αφοσίωση. Γενικά πρεσβεύω την σωστή εκπαίδευση. Τώρα χαίρομαι που είμαι στην ΑΕΚ και που για πρώτη φορά γίνεται αυτό το εγχείρημα. Και γενικώς αυτό που πρεσβεύω είναι την σωστή εκπαίδευση στα παιδιά. Και είναι η κατάλληλη στιγμή, να κάνουμε στην πράξη, αυτό που πρεσβεύουμε».

«Με το να λέμε μόνο «κερδίζω», δεν υπάρχει βάση. Η εκπαιδευτική διαδικασία, έχει να κάνει και με τα αποτελέσματα. Δεν γίνεται να μην εκπαιδεύουμε κάποιον, για να βγει νικητής. Αλλά δεν μπορεί να βγει κανείς νικητής, αν δεν έχει εκπαίδευση. Και εδώ θέλουμε μόνο να έχουμε επιτυχίες, χωρίς να έχουμε υποδομές. Μιλάμε για παραγωγή παικτών, που θα τα έχουν όλα. Και ως αθλητές και ως άνθρωποι».

Θέλουμε τους καλύτερους, θέλουμε να έχουμε τους καλύτερους. Νικητής πάντως, είναι αυτός που βγαίνει έξω και βελτιώνεται κάθε μέρα. Θέλουμε να έχουμε παιδιά με αυτοπεποίθηση και προσωπικότητα. Προφανώς κάποια στιγμή θα υπάρχει το αποτέλεσμα του γηπέδου. Αλλά πρώτα εμείς θέλουμε να σταθεροποιήσουμε αυτό το οικοδόμημα. Θέλουμε να βγάλουμε παίκτες σαν τον Παπαϊωάννου και τον Μανωλά που ξεκίνησε από την ΑΕΚ και έπαιξε μόνο σε αυτήν. Αλλά χρειάζεται χρόνος. Πρώτα είναι η εκπαίδευση».

Εδώ μπορείτε να δείτε το πλήρες οργανόγραμμα των τμημάτων υποδομής της ΑΕΚ

This slideshow requires JavaScript.