Η Ελλάδα δίνει «μάχη» για το Μουντιάλ, αλλά στην Αθήνα δεν υπάρχουν γήπεδα!

Η Ελλάδα δίνει «μάχη» για το Μουντιάλ, αλλά στην Αθήνα δεν υπάρχουν γήπεδα!

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΖΩΡΖΟΥ

Το μυαλό όλων των ποδοσφαιρόφιλων σήμερα (Πέμπτη 9 Νοεμβρίου) είναι στραμμένο στην εθνική ομάδα, που δίνει την «μάχη» της στο Ζάγκρεμπ με στόχο στην πρόκριση στο Μουντιάλ απέναντι στην Κροατία. Ωστόσο, είναι λυπηρό για όσους ζούνε την πραγματικότητα στις ακαδημίες της πρωτεύουσας τα γήπεδα να μην καλύπτουν, ούτε κατ’ ελάχιστο, των παιδιών που θέλουν να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο.

Λέγεται ευρέως, το ακούς και από πολιτικούς, ότι είναι καλό τα παιδιά να ασχολούνται με τον αθλητισμό. Ο Βασιλιάς των σπορ είναι το ποδόσφαιρο, που αποτελεί το πιο λαοφιλές άθλημα στην Ελλάδα, όμως στην Αθήνα η έλλειψη αγωνιστικών χώρων είναι εμφανής. Οι ομάδες αναγκάζονται να μοιράζουν ακόμα και σε τρία μέρη το μισό του γηπέδου για να μπορέσουν τα παιδιά να προπονηθούν σε νορμάλ ώρες.

Πως μπορεί να μάθει κανείς ένα άθλημα σωστά, όταν δεν μπορεί να προπονηθεί υπό φυσιολογικές συνθήκες; Κάποιες ομάδες έχουν αποφασίσει να πάνε πολύ πιο μακριά για να βρούνε κάποιο γήπεδο της προκοπής, άλλες την βγάζουν σε αγωνιστικούς 7Χ7 και πάει λέγοντας. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για να βοηθηθούν τα παιδιά να κάνουν το αγαπημένο τους σπορ και μόνο θεωρίες ακούμε.

Βλέπουμε αγωνιστικοί χώροι να ανακατασκευάζονται με χρήματα της Περιφέρειας, όμως η δουλειά που θα έπρεπε να βγει σε άλφα χρόνο, εν τέλει να πολλαπλασιάζεται και τελικά κλείνουν γήπεδα για παραπάνω από μία σεζόν. Ο άθλος του 2004 δεν βοήθησε σε τίποτα την ανάπτυξη του ελληνικού ποδοσφαίρου. ΟΙ φιλότιμες προσπάθειες κάποιων παραγόντων και ακαδημιών δεν είναι αρκετές. Το ελληνικό κράτος δεν ενδιαφέρεται, και η Ομοσπονδία κοιτάει μόνο την βιτρίνα…

Τα πάντα επαφίενται στην… τρέλα των γονέων και στο πάθος των μικρών για να παίξουν ποδόσφαιρο. Έτσι δεν γίνεται δουλειά, όμως… Δυστυχώς περνάνε οι δεκαετίες και αντί να πηγαίνουμε μπροστά τα βήματα είναι παράλληλα και προς τα πίσω. Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη.

Η Ελλάδα μπορεί να προκριθεί στο Μουντιάλ, έστω κι αν η Κροατία υπερτερεί σε μονάδες. Ωστόσο, όλοι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν πόσο μεγάλο είναι το συγκεκριμένο επίτευγμα, όταν στην πρωτεύουσα της χώρας τα γήπεδα είναι δυσεύρετα και τα παιδιά προπονούνται σε αγωνιστικούς χώρους που μοιάζουν να έχουν βγει από… εκπτώσεις.