Η επιτακτική ανάγκη για νέους… Ρέτσους και Μπουζούκηδες!

Η επιτακτική ανάγκη για νέους… Ρέτσους και Μπουζούκηδες!

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΡΓΩΜΕΝΟΣ

Αρκετός ντόρος έγινε τη φετινή αγωνιστική περίοδο στον Παναθηναϊκό αναφορικά με την παρουσία του Γιάννη Μπουζούκη στο πρωτάθλημα της Super League. Ο νεαρός ποδοσφαιριστής των «πρασίνων» έκανε καλή σεζόν και αυτό έχει κάνει ομάδες του εξωτερικού, αλλά και της Ελλάδας, να κοιτούν τον παίκτη για το καλοκαίρι.

Μία ενδεχόμενη πώληση του 21χρονου ποδοσφαιριστή, στην ανάλογη τιμή, ίσως να ήταν και σωτήρια για τον Παναθηναϊκό που έχει μπει σε μία διαδικασία… μνημονίου με τα οικονομικά θέματα που έχει τα τελευταία χρόνια.

Πέρα όμως από το οικονομικό κομμάτι η αλήθεια είναι πως γενικότερα το ελληνικό ποδόσφαιρο χρειάζεται τέτοιους ποδοσφαιριστές. Θα πρέπει οι ομάδες να δώσουν μεγαλύτερη βαρύτητα στην ακαδημία τους και να κοιτάξουν να βγάλουν περισσότερους παίκτες όπως είναι ο Μπουζούκης ή ο Ρέτσος από τον Ολυμπιακό.

Αναφερόμαστε σε αυτούς τους δύο γιατί είναι οι πλέον γνωστοί στο ευρύ κοινό. Υπάρχουν και άλλοι νεαροί παίκτες οι οποίοι αξίζουν αλλά δεν έχουν την απαραίτητη προσοχή από τους «μεγάλους» του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Θα πρέπει οι ομάδες της Ελλάδας να γυρίσουν και πάλι στο ελληνικό στοιχείο και όχι να ψάχνονται για παίκτες μόνο από το εξωτερικό! Ο ΠΑΟΚ είναι ένα τρανό παράδειγμα ο οποίος τα τελευταία δύο χρόνια που πρωταγωνιστεί και φέτος κατέκτησε το πρωτάθλημα, έχει ελάχιστους Έλληνες παίκτες οι οποίοι είχαν μεγάλη συμμετοχή όλη τη χρονιά.

Και όμως στο ρόστερ του έχει αξιόλογους Έλληνες ποδοσφαιριστές και παιδιά από την ακαδημία του!

Από εκεί και πέρα ο Ολυμπιακός μετά από το «ξέσπασμα» της ακαδημίας του με Ρέτσο, Ανδρούτσο, Μανθάτη, Νικολάου, από εκεί και πέρα δεν έχει μπορέσει να «βγάλει» κάποιον άλλον ποδοσφαιριστή απευθείας από την ακαδημία του.

Έχει βέβαια αυτή τη στιγμή τον Τσιμίκα ο οποίος είναι βασικός στην πρώτη ομάδα, αλλά όπως ο Βρουσάι έτσι και ο Τσιμίκας πήγε πρώτα δανεικός στην Ολλανδία και με την επιστροφή του κατάφερε να βρει θέση στο έμψυχο δυναμικό των «ερυθρόλευκων».

Δεν είναι η απευθείας συμμετοχή στην πρώτη ομάδα, όπως είχε γίνει με προηγούμενους παίκτες (Ρέτσο, Ανδρούτσο, Νικολάου, Μανθάτη).

Από την άλλη η ΑΕΚ είναι μία ομάδα η οποία ακόμα δεν έχει μπει στη διαδικασία να δώσει ευκαιρίες στα δικά της παιδιά, πέρα από κάποιες μικρές εξαιρέσεις, ενώ ειδικά φέτος το τμήμα των Νέων της ήταν αξιόλογο και με καλούς παίκτες.

Το θέμα είναι πως το ελληνικό ποδόσφαιρο χρειάζεται την παραγωγή παικτών και για να γίνει αυτό θα πρέπει να συμβάλλουν οι ομάδες της Super League. Γιατί αν βάλουμε ως δικαιολογία πως οι «μεγάλοι» δεν μπορούν να δώσουν πολλές ευκαιρίες εξαιτίας του πρωταθλητισμού που κάνουν, και οι υπόλοιπες ομάδες είναι ελάχιστες οι εξαιρέσεις που κοιτούν να «βγάλουν» παίκτες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και ο Απόλλων Σμύρνης, που το καλοκαίρι έφερε πολλούς ξένους ποδοσφαιριστές οι οποίοι δεν πρόσφεραν τίποτα, κόστισαν, και τελικά έφτασε η ομάδα να αγωνίζεται με Έλληνες ποδοσφαιριστές, κάτι που θα μπορούσε να το είχε κάνει εξαρχής και να γλιτώσει πολλά τόσο οικονομικά, όσο όμως και αγωνιστικά…