Η μπάλα είναι ο καλύτερος… φίλος των παιδιών «διδάσκει» ο Ροναλντίνιο (video)

Η μπάλα είναι ο καλύτερος… φίλος των παιδιών «διδάσκει» ο Ροναλντίνιο (video)

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΖΩΡΖΟΥ

Ο μεγαλύτερος «μάγος» της μπάλας στο υψηλότερο επίπεδο και σύμφωνα με όσα έχουν δει τα μάτια μου είναι ο Ροναλντίνιο. Πολλοί τον έχουν επικρίνει γιατί επέλεξε περισσότερο την χαρά του παιχνιδιού, του άρεσαν και τα… μπουζούκια, και γι’ αυτό σε ηλικία 31 ετών άφησε το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και έπαιξε μέχρι τα 35 του στην Βραζιλία και μια σεζόν στο Μεξικό. Ωστόσο, εκείνο που δεν μπορεί να του καταλογίσει κανείς είναι η αγάπη του για την μπάλα και το ποδόσφαιρο σε όλες τις εκφάνσεις του.

Τις τελευταίες 48 ώρες κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ένα βίντεο του 37χρονου, πλέον, Ρόνι να παίζει ποδοβόλεϊ και να το ευχαριστιέται, όπως ήταν παιδάκι. Ο κόσμος που είχε μαζευτεί απ’ έξω τον αποθέωνε γιατί ορισμένα πράγματα, μόνος αυτός μπορεί να τα κάνει. Ο Βραζιλιάνος μας «διδάσκει» ότι η μπάλα είναι ο καλύτερος… φίλος των παιδιών και δεν χρειάζεται πολλά για να το ευχαριστηθεί ένας πιτσιρικάς.

Διαβάζω και μαθαίνω τις εντολές που έχουν δώσει από τις «μεγάλες ακαδημίες» στα παιδιά, όπως να απέχουν από το ποδόσφαιρο για διάστημα 3 εβδομάδων, να κοιτάξουν να ξεκουραστούν και όλα τα συναφή. Επίσης κατά την διάρκειας της ποδοσφαιρικής περιόδου ζητούν από τους μικρούς να μην παίζουν στο σχολείο, να προσέχουν τα πόδια τους και όλα τα σχετικά.

Θεωρητικά όλα αυτά δείχνουν σωστά, αρκεί να μην χάνεται για κάθε παιδί η ουσία, που είναι ότι πρέπει πάνω απ’ όλα να ευχαριστιέται το ποδόσφαιρο. Τύποι σαν τον Ροναλντίνιο υπάρχουν πολλοί, αλλά ο Βραζιλιάνος αποτελεί το μεγαλύτερο παράδειγμα γιατί το συνδύασε στο Εβερεστ του αθλήματος.

Μιλάμε για έναν παίκτη που έχει κατακτήσει τα πάντα και δεν είναι σχήμα λόγου: Μουντιάλ, Κύπελλο Συνομοσπονδιών, Κόπα Αμέρικα. Τσάμπιονς Λιγκ, Ιντερτότο, Κόπα Λιμπερταδόρες, Κόπα Σουνταμερικάνα, Μουντιάλ Κ17, πρωταθλήματα σε Ισπανία και Ιταλία σε συλλογικό επίπεδο. Και σε ατομικές διακρίσεις το τεράστιο μενού του έχει μεταξύ άλλων Χρυσή Μπάλα, Κορυφαίος από την ΦΙΦΑ, ποδοσφαιριστής της χρονιάς στην ΟΥΕΦΑ και ένα σωρό άλλα που γεμίζουν σελίδες βιβλίου.

Παρόλα αυτά και τότε και τώρα εκείνο που κάνει είναι χαίρεται το παιχνίδι με την μπάλα και λίγες είναι οι φορές που μπήκε στο γήπεδο με πολύ άγχος. Ισως και αυτό το βάρος να μην ήθελε να το σηκώσει άλλο και θεωρητικά ενώ είναι ακόμα 4-5 χρόνια ποδοσφαίρου στο υψηλότερο επίπεδο προτίμησε να αποτραβηχτεί και να παίζει σε ομάδες που την έδιναν περισσότερο την απόλαυση και λιγότερο το κυνήγι των τροπαίων. Άλλωστε, αν ο ίδιος κυνηγούσε μόνο και μόνο τις ατομικές διακρίσεις θα μπορούσε να είχε κι άλλες.

Έτσι, λοιπόν, φαίνεται πιο νορμάλ τα παιδιά να λειτουργούν σε κανόνες, αλλά χωρίς τα όρια να τα πιέζουν ασφυκτικά και να χάνουν το χαμόγελό τους στο βωμό ενός αποτελέσματος ή μιας νίκης. Ο Ροναλντίνιο είναι γεννημένος νικητής, χωρίς όμως την παράνοια μόνο των διακρίσεων και πάντα άξιζε και αξίζει κάθε εισιτήριο που πληρώνει κάποιος για να τον δει να παίζει.

Το λυπηρό παράδειγμα με την κατάρρευση του 20χρονου Νούρι σε φιλικό του Άγιαξ μας υπενθυμίζει πως τίποτα δεν είναι δεδομένο στην ζωή και πως οι μικροί πρέπει να έχουν ελευθερία κινήσεων για να ευχαριστιούνται την… μπαλίτσα. Καλές οι ατομικές προπονήσεις το καλοκαίρι και η πειθαρχία, αλλά με μέτρο, γιατί ουδείς έχει συμβόλαιο με την επιτυχία.

Ο Ροναλντίνιο τα πέτυχε όλα αυτά με τον δικό του τρόπο και δείτε το παρακάτω φρέσκο βίντεο για να τον θαυμάσετε εκ νέου: