Η σημασία συνεργασίας πρώτης ομάδας και ακαδημίας…

Η σημασία συνεργασίας πρώτης ομάδας και ακαδημίας…

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΡΓΩΜΕΝΟΥ

Κάτι που δεν έχουν καταλάβει και τόσο καλά οι ομάδες, αλλά και οι ίδιοι οι προπονητές, είναι η σημασία που θα πρέπει να έχει η πρώτη ομάδα με την ακαδημία. Είναι αρκετά σημαντικό να υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των δύο τμημάτων ενός συλλόγου. Όποτε έχει υπάρξει καλή συνεργασία μεταξύ πρώτης ομάδας και προπονητών των τμημάτων υποδομής, πάντα βγαίνει κάτι καλό.

Σημασία δεν έχει μόνο οι πιτσιρικάδες να βρίσκονται στα τμήματα υποδομών των μεγάλων ομάδων ή γενικά συλλόγων της πρώτης κατηγορίας. Δύο είναι τα… στάδια για τους νεαρούς ποδοσφαιριστές οι οποίοι έχουν ως όνειρο να πετύχουν και να κάνουν καριέρα σε συλλόγους γνωστούς και μεγάλους.

Το ένα στάδιο είναι να καταφέρουν να ξεχωρίσουν στην ομάδα όπου αγωνίζονται και να κάνουν τους σκάουτερς των μεγάλων ομάδων να στρέψουν το βλέμμα τους προς τις μικρότερες κατηγορίες και να τον εντάξουν στη δική τους ακαδημία. Δεν σταματάει όμως εκεί η δουλειά. Δεν σημαίνει ότι επειδή μπήκε ένας πιτσιρικάς στον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό, τον ΠΑΟΚ κ.ο.κ. πως τελείωσε θα παίξει στην πρώτη ομάδα και θα κάνει μεγάλη καριέρα.

Το αντίθετο μάλιστα. Τότε είναι που αρχίζει η σκληρή δουλειά και θα πρέπει να υπάρχει και ο συνδετικός κρίκος ακαδημίας πρώτης ομάδας έτσι ώστε οι μικροί που ξεχωρίζουν να έχουν την ευκαιρία να κάνουν το βήμα παραπάνω.

Δύο προπονητές οι οποίοι έφυγαν όχι και με τις καλύτερες σχέσεις με τους φιλάθλους των ομάδων ήταν οι Στραματσόνι και Μπέντο από Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό αντίστοιχα. Αμφότεροι όμως ήταν προπονητές οι οποίοι έδειξαν ενδιαφέρον για τα τμήματα υποδομής των συλλόγων και έτσι προωθήθηκαν παιδιά στην πρώτη ομάδα και πήραν τις ευκαιρίες τους, όπως οι Ρέτσος, Χατζηγιοβάννης που βρίσκονται στην φωτογραφία, αλλά και άλλοι πιτσιρικάδες.

Τώρα πλέον αμφότεροι αγωνίζονται σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό και μάλιστα σε ευρωπαϊκά ματς και όχι μόνο στην Ελλάδα.

Για να φτάσουν όμως μέχρι εδώ οι δύο πιτσιρικάδες λειτούργησε ένας… μηχανισμός από πίσω που τους έδωσε την ευκαιρία να δείξουν το ταλέντο τους στις πρώτες ομάδες. Υπήρχε η απαραίτητη επικοινωνία μεταξύ πρώτης ομάδας και ακαδημίας, οι προπονητές των τμημάτων υποδομής έκαναν τις εισηγήσεις τους και εισακούστηκαν από τους κόουτς των πρώτων ομάδων.

Δεν αρκεί, λοιπόν, μόνο το ταλέντο στους μικρούς. Θα πρέπει να υπάρχουν και οι κατάλληλες συγκυρίες έτσι ώστε να φτάσουν σε σημείο να αγωνιστούν στην πρώτη ομάδα και να καταφέρουν να κάνουν την καριέρα που επιθυμούν. Όμως για να υπάρχουν αυτές οι συγκυρίες θα πρέπει και οι ομάδες να λειτουργούν σωστά. Να έχουν ανθρώπους οι οποίοι συνδέουν την ακαδημία με την πρώτη ομάδα.

Θα πρέπει να σκεφτούν και οι διοικούντες των ΠΑΕ ότι αυτό μόνο καλό θα κάνει στις ομάδες τους. Διότι αν ένας σύλλογος βγάζει παίκτες από την ακαδημία του, έχει λιγότερο κόστος για να δημιουργήσει την ομάδα που θέλει, ενώ για να πάρουμε και ως παράδειγμα τον Ρέτσο του Ολυμπιακού σε περίπτωση πώλησής του με τα ποσά που ακούγονται, η ομάδα θα είναι κάτι περισσότερο κερδισμένη από 100%!