Η σημασία του μεταπροπονητικού γεύματος

Η προπόνηση τελείωσε. Αφιέρωσες μερικές ώρες της ημέρας και το εκατό τις εκατό των δυνάμεων σου ούτος ώστε να βελτιωθείς. Είναι όμως η προπόνηση το μόνο που χρειάζεται για να συνεχίσεις να βελτιώνεσαι; Μήπως είναι καιρός να δώσεις την ίδια σημασία και στην διατροφή σου; Είτε αναφερόμαστε σε επαγγελματίες αθλητές είτε σε τακτικά αθλούμενους, η διαδικασία της άσκησης είναι η ίδια. Όποιοι και αν είναι οι στόχοι σου ωθείς το σώμα να κάνει κάτι καλύτερα από ότι πριν, να αγγίξει τα όρια του και να τα ξεπεράσει. Πώς το καταφέρνει αυτό το σώμα σου; Μέσω τραυματισμών! Ναι ναι σωστά διαβάζεις! Η άσκηση σε όλες τις μορφές της έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία μικροτραυματισμών στους μυς με σκοπό εκείνοι με την σειρά τους κατά την επούλωση να γίνουν πιο δυνατοί και να αντέξουν την ίδια καταπόνηση στο μέλλον. Εδώ έρχεται να παίξει τον πιο σημαντικό ρόλο η διατροφή σου και συγκεκριμένα το γεύμα μετά την προπόνηση.

Τα 3 βασικά συστατικά
Πολλοί ασκούμενοι κάνουν το λάθος μετά την προπόνηση να μην τρώνε και να συνεχίζουν την ημέρα τους, αφήνοντας το σώμα τους κουρασμένο, τραυματισμένο και με άδειες όλες τις αποθήκες ενέργειας. Ο οργανισμός για να αρχίσει άμεσα την μυϊκή αναδόμηση χρειάζεται εφόδια τα οποία προσλαμβάνει από τις διάφορες τροφές. Ποια είναι τα τρία βασικά μακρο-συστατικά όλων των τροφών;
• Πρωτεΐνες
• Υδατάνθρακες
• Λιπαρά

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι ο δομικός λίθος των μυών είναι οι πρωτεΐνες, το πλέον απαραίτητο υλικό για το σώμα καθώς χωρίς αυτές δεν μπορεί να επιδιορθωθούν οι τραυματισμοί και να επιστρέψουν ο μύες στην κανονική τους κατάσταση. Πιο διαδεδομένες πηγές πρωτεϊνών για μετά την προπόνηση αποτελούν ο ορός γάλακτος, που βρίσκεται σε μορφή σκόνης και αποτελεί συμπλήρωμα διατροφής, το αυγό και το γάλα. Στη συνέχεια έχουμε τους υδατάνθρακες που αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας του οργανισμού καθώς παρέχουν στο σώμα μας την πολυπόθητη γλυκόζη που απαιτείται για να λειτουργήσει. Στο μεταπροπονητικό στάδιο τώρα, το σώμα μας έχει καταναλώσει όλα τα αποθέματα γλυκογόνου που υπάρχουν στους μύες και επομένως χρειάζεται αναπλήρωση. Ιδανική επιλογή αποτελούν απλοί υδατάνθρακες όπως είναι το μέλι και τα φρούτα(φρουκτόζη) που απορροφούνται γρήγορα ενδομυϊκά.

Το μεταπροπονητικό γεύμα
Καλή η ανάλυση και όλα τα επιστημονικά θα πει κανείς αλλά τελικά τι να καταναλώνουμε μετά την προπόνηση και πότε; Το ιδανικό χρονικό διάστημα για το μεταπροπονητικό γεύμα είναι η επόμενη μια ώρα από το τέλος της άσκησης. Όσον αφορά το τι να περιλαμβάνει το γεύμα, ιδανική επιλογή για γρήγορη επιστροφή του οργανισμού στην αναβολική του κατάσταση αποτελεί ο ορός γάλακτος και φρούτα όπως η μπανάνα ως πηγή απλού υδατάνθρακα.

Για όσους δεν χρησιμοποιούν συμπληρώματα διατροφής ένα γεύμα μέσα στην επόμενη μία ώρα από το πέρας της προπόνησης πλούσιο σε άλυπες πρωτεΐνες όπως είναι το κοτόπουλο και το ψάρι και αρκετούς σύνθετους υδατάνθρακες (θα αναφερθούμε εκτενέστερα σε επόμενο άρθρο) όπως είναι το καστανό ρύζι και η βρώμη είναι ικανό να δώσει στον οργανισμό μας όλα όσα χρειάζεται.

Γράφει ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ