Η τεχνογνωσία του Μπέντο με τους νέους είναι… εισαγομένη από την Πορτογαλία

Η τεχνογνωσία του Μπέντο με τους νέους είναι… εισαγομένη από την Πορτογαλία

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΖΩΡΖΟΥ

Πολύ συζήτηση γίνεται για την παρουσία των νεαρών παικτών του Ολυμπιακού από την Ακαδημία της ΠΑΕ και την ενσωμάτωσή τους στην πρώτη ομάδα. Ο Πάουλο Μπέντο δεν δίνει απλά ευκαιρίες στους Ρέτσο, Ανδρούτσο, Μανθάτη και Νικολάου, αλλά τους εντάσσει με σχέδιο.

Ο Πορτογάλος γνωρίζει πολύ καλά από την πατρίδα του ότι για να βγούνε παίκτες προερχόμενοι από σπλάχνα ενός μεγάλου συλλόγου χρειάζεται χρόνος και πολλή δουλειά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο τρόπος που χειρίστηκε τον Ανδρούτσο στον πρόσφατο αγώνα με την Ξάνθη στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Ο 19χρονος δεν βρέθηκε σε καλή βραδιά και γενικώς δεν του έβγαινε καμιά προσπάθεια.

Όλοι πίστεψαν ότι στο ημίχρονο της αναμέτρησης θα τον έβγαζε εκτός ο προπονητής του Ολυμπιακού, όμως ενήργησε διαφορετικά. Με το σφύριγμα της λήξης του α’ ημιχρόνου πήγε κατ’ ευθείαν πάνω στο νεαρό, τον πήρε… αγκαζέ και του εξηγούσε τι έπρεπε να κάνει για να βελτιώσει την απόδοσή του.

Πράγματι τον κράτησε μέχρι το 85ο λεπτό στο ματς, όταν έβαλε στην θέση του τον Καμπιάσο. Η απόδοση του Ανδρούτσου ανέβηκε, αλλά ήταν εμφανές πως η κούραση και η υπερπροσπάθεια στο λασπωμένο τερέν της Τρίπολης απέναντι στον Αστέρα προ τριών ημερών, τον είχε επηρεάσει. Ωστόσο, αυτό δεν επηρέασε και την κρίση του προπονητή του.

Η τεχνογνωσία του Μπέντο με τους νεαρούς είναι… εισαγόμενη από την Πορτογαλία. Πέρα από το γεγονός ότι του αρέσει να αναδεικνύει νέα ταλέντα, έχει και τον τρόπο να το κάνει. Η πλειοψηφία τον κατέκρινε γιατί χρησιμοποιούσε τον Ρέτσο ως αριστερό μπακ, ενώ μπορεί η «φυσική» του θέση είναι σέντερ μπακ. Ξέχασαν, όμως, πως συνήθως όλοι οι στόπερ για να φτάσουν σε αυτό το επίπεδο αναγκάζονται στα πρώτα βήματα της καριέρας του στο αντρικό να παίξουν στα άκρα.

Ο προπονητής του Ολυμπιακού δεν χρησιμοποιεί τους παίκτες της Ακαδημίας απλά για να λέγεται ότι δίνει ευκαιρίες. Τους βάζει σε σημαντικά παιχνίδια, όταν η μπάλα… καίει. Έτσι έκανε το ντεμπούτο του ο Ανδρούτσος με την Αρούκα στην Πορτογαλία στα προκριματικά του Europa League, το ίδιο είδαμε με τον Ρέτσο ως δεξί μπακ στον επαναληπτικό και την είσοδο του Μανθάτη στην παράταση και την πρόκριση να βρίσκεται κόψη του ξυραφιού.

Ας αφήσουν, λοιπόν, οι υπόλοιποι τις δικαιολογίες και ας δώσουν χώρο και χρόνο στα παιδιά που αξίζουν. Και όχι περιστασιακά και για τα μάτια του κόσμου, αλλά ουσιαστικά και εκμεταλλευόμενοι το ταλέντο τους.