Κάθε παιδί χαράζει τον δικό του δρόμο

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΖΩΡΖΟΥ

Μία από τις καλύτερες ατάκες που έχω ακούσει στα πολλά χρόνια που ασχολούμαι με το ποδόσφαιρο είναι η εξής: «Στην Ελλάδα πιο εύκολα γίνεσαι αστροναύτης, παρά ποδοσφαιριστής…». Μου την είπε ένας φίλος, που έχει τα 2 παιδιά του στο άθλημα και τα βοηθάει όσο περισσότερο μπορεί…

Προφανώς και όλοι επηρεαζόμαστε από τις εμπειρίες μας και τον τρόπο που χειριζόμαστε τα πράγματα και τις καταστάσεις. Τίποτα δεν είναι δεδομένο στο ποδόσφαιρο, όπως και στην ζωή.

Λάθη κάνουμε και πρέπει να… επιτρέπουμε και στα παιδιά να κάνουν τα δικά τους για να μάθουν. Διαβάζω διάφορες αναλύσεις για το τι πρέπει να κάνει κάποιος, ώστε να προχωρήσει στο ποδόσφαιρο ή για να γίνει ένας ξεχωριστός αθλητής και τις λαμβάνω υπόψη, αλλά δεν σημαίνει ότι πρέπει να τις υιοθετούμε αυτούσιες.

Γνώμη έχουν όλοι και δεν μπορείς να αποκλείσεις κανέναν από την δική του. Το σίγουρο είναι ότι τα παιδιά επηρεάζονται απ’ όσα ακούνε, ειδικά από τους πιο κοντινούς τους ανθρώπους, είτε προέρχονται από το οικογενειακό περιβάλλον, είτε από τους φίλους και τους εκάστοτε προπονητές που τους καθοδηγούν. Ωστόσο, ό,τι και να λέει ο οποιοσδήποτε, όσο και να θεωρεί πως μπορεί να ελέγξει την εξέλιξη και την πρόοδο ενός νεαρού παίκτη, εντούτοις το κάθε παιδί χαράζει τον δικό του δρόμο. Το σημαντικό είναι να μην εγκαταλείπεται το όνειρό και οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά του να το βοηθούν να ξεπερνάει τις δυσκολίες.

Άλλωστε και επειδή το ποδόσφαιρο είναι πάνω απ’ όλα παιχνίδι, πρέπει τα παιδιά να το χαίρονται. Όταν κάποιος δεν ευχαριστιέται αυτό που κάνει, τότε σταματάει και την προσπάθεια για να γίνει καλύτερος. Όποιος ξεχνάει αυτή την βασική αρχή, τότε παραστρατίζει και χάνεται το νόημα. Μερικές φορές είναι πιο χρήσιμο να παρακολουθήσεις ένα αγώνα μια ακαδημίας χαμηλού επιπέδου για να θυμηθείς τα επουσιώδη του ποδοσφαίρου.

Φυσικά και υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για όσους δεν είναι… κολλημένοι. Για παράδειγμα ένα από αυτά είναι αν μπορεί το ποδόσφαιρο υψηλού επιπέδου να συνδυαστεί με τις άριστες επιδόσεις στο σχολείο ή αν η είσοδος ενός παιδιού σε μια μεγάλη ΠΑΕ μπορεί να του εξασφαλίσει την μίνιμουμ επιτυχία.

Η ζωή, ο αθλητισμός και το ποδόσφαιρο είναι δρόμοι με διάφορες επιλογές και όποιος πιστεύει ότι διαθέτει όλες τις απαντήσεις, τότε έρχεται η πραγματικότητα και τον διαψεύδει.