Καλή η θεωρία, αλλά στην πράξη μαθαίνουν τα παιδιά

Καλή η θεωρία, αλλά στην πράξη μαθαίνουν τα παιδιά

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΖΩΡΖΟΥ

Το ποδόσφαιρο είναι ένα λαϊκό άθλημα και ο καθένας μπορεί να έχει την γνώμη του, είτε την τεκμηριώνει, είτε όχι. Το ζήτημα δεν είναι τι λένε οι απ’ έξω και ο κάθε γονέας ή κάθε κηδεμόνας, αλλά πως δουλεύουν οι προπονητές.

Καλή είναι η θεωρία που αναπτύσσουν πολλοί τεχνικοί, που εργάζονται σε τμήματα υποδομής, αλλά με αφηρημένες έννοιες δεν μαθαίνουν τα παιδιά. Χρειάζονται συγκεκριμένες εντολές και οδηγίες, ώστε να καταλάβουν περί τίνος πρόκειται. Έχει τύχει πολλές φορές να ακούμε ή να μαθαίνουμε τους προπονητές να τα… ψάλλουν στους νεαρούς ποδοσφαιριστές τους ότι δεν έπαιξαν καλά ή ότι δεν ανταποκρίθηκαν σε κάποιο ματς, όμως θα πρέπει να τους εξηγούν το γιατί.

Οι διαπιστώσεις για την απόδοση μπορούν να γίνουν από οποιονδήποτε και φυσικά από τον προπονητή, για τον οποίο μεγαλύτερη σημασία πρέπει να έχει η επόμενη μέρα. Και επειδή το ποδόσφαιρο είναι κυρίως πράξη και όχι απλά μια θεωρητική προσέγγιση, σημασία να περνάει στα παιδιά εκείνα που θέλει να βελτιώσουν.

Κι’ αυτό είναι ένα από μεγάλα προβλήματα στα τμήματα υποδομών. Οι προπονητές αφήνουν τα λάθη να επαναλαμβάνονται, στέκονται μόνο στα τετριμμένα και μόνο στα γενικά για να μην στεναχωρήσουν τα παιδιά και συνεπώς τους γονείς, οι οποίοι βάζουν το χέρι στην… τσέπη.

Το να μάθει ένα παιδί τον ρόλο και την αποστολή της θέσης που αγωνίζεται μόνο σε καλό θα του βγει. Το να δείξει ο προπονητής τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνει, επίσης, θα το βοηθήσει να προοδεύσει. Βεβαίως, από ‘κει και πέρα είναι και αυτά που αντιλαμβάνεται ο κάθε αθλητής και μπορεί να τα μετουσιώσει μέσα στο γήπεδο. Εκεί έγκειται η διαφορά του ενός ποδοσφαιριστή από τον άλλον.

Ορισμένοι αναρωτιούνται, για παράδειγμα, γιατί μια ομάδα δεν αποδίδει ή έχει αποτυχημένα αποτελέσματα, ενώ θεωρεί ότι διαθέτει καλούς παίκτες. Κατ’ αρχάς η γνώμη για την αξία του κάθε παιδιού είναι υποκειμενική. Ο καθένας μπορεί να έχει την δικιά του. Λίγοι, πάντως, είναι εκείνοι που λαμβάνουν υπόψη τους τα περισσότερα δεδομένα, ώστε να έχουν πιο ολοκληρωμένη άποψη.

Προσωπικά θεωρώ ότι πραγματικά καλός ποδοσφαιριστής είναι εκείνος που με τις ενέργειές του ανεβάζει το επίπεδο της ομάδας. Όταν κάποιος παίζει για τον εαυτό του και μόνο για την προσωπική του προβολή δεν πρόκειται να κάνει την διαφορά. Ίσως να φανεί λίγο περισσότερο από τους άλλους, αν διαθέτει κάποιες ατομικές αρετές, αλλά για το σύνολο θα είναι επιζήμιος.

Η αλήθεια είναι ότι από το ελληνικό ποδόσφαιρο λείπουν οι καταρτισμένοι προπονητές και εκείνοι που θα προετοιμάσουν σωστά τα παιδιά για το μέλλον.