Με νοοτροπία πρωταθλητή

Με νοοτροπία πρωταθλητή

Του ΠΕΤΡΟΥ ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΥ

Σε μια χρονιά όπου ο Παναθηναϊκός… δεν ήξερε τι του ξημερώνει, αν θα βγει η σεζόν και αν τη νέα χρονιά θα παίζει στην Football League ή όχι η ακαδημία του συλλόγου φρόντισε να σταθεί στο ύψος της. Να δείξει ότι είναι στο πράσινο «DNA» της να βγάζει παιδιά μέσα από τα σπλάχνα της και να πρωταγωνιστεί σε επίπεδο υποδομών. Και να περιμένει ότι τα επόμενα χρόνια η πρώτη ομάδα θα στελεχωθεί από αρκετά παιδιά που φέτος ήταν πρωταγωνιστές στα τμήματα τους.

Τη συνέπεια που έδειξε ο φετινός Παναθηναϊκός σε επίπεδο ακαδημιών την έδειξε μόνο ο ΠΑΟΚ με τριπλάσιο ή και τετραπλάσιο μπάτζετ απ’ ότι το τριφύλλι.

Έχουμε και λέμε. Στο πρωτάθλημα της Κ20 ο Παναθηναϊκός έχασε τον τίτλο από τον ΠΑΟΚ μια αγωνιστική πριν το φινάλε ενώ η σεζόν ολοκληρώθηκε με μόλις μια ήττα.

Στην Κ17 ο τίτλος του πρωταθλητή κατέληξε στον Ολυμπιακό στο Final-4 του Αγρινίου αλλά όσοι έφυγαν από το γήπεδο την ημέρα του τελικού γνώριζαν μέσα τους πως ο Παναθηναϊκός άξιζε το πρωτάθλημα και από τύχη ο τίτλος κατέληξε στους «ερυθρόλευκους». Ενώ στην Κ15 το τριφύλλι μπόρεσε και πήρε τον τίτλο επικρατώντας του ΠΑΟΚ έχοντας βέβαια και την τύχη με το μέρος του αφού και αυτός ο τελικός κρίθηκε στα πέναλτι.

Για να γίνουν όλα αυτά όμως και να επανέλθει στον δρόμο των επιτυχιών και των αποτελεσμάτων η ακαδημία του Παναθηναϊκού έπαιξε μεγάλο ρόλο η… αλλαγή νοοτροπίας που ήταν και το πρώτο ζητούμενο πάνω στο οποίο δούλεψε ο Τάκης Φύσσας σε αυτόν τον ενάμιση χρόνο που βρίσκεται στην ηγεσία των ακαδημιών του Παναθηναϊκό, από τον Δεκέμβριο του 2016.

Στο τριφύλλι πάντα είτε λόγω του ονόματος της ακαδημίας, είτε λόγω της εξαιρετικής δουλειάς και του skouting βρίσκονταν παιδιά με ταλέντο. Παιδιά που ήξεραν να παίζουν μπάλα και γινόντουσαν ακόμα καλύτεροι ποδοσφαιριστές μέσα από την εκπαίδευση τους στον Παναθηναϊκό.
Κάτι που φυσικά συνεχίστηκε και φέτος. Μόνο που αυτόν τον ενάμιση χρόνο η εξαιρετική προπόνηση, η εξαιρετική εκπαίδευση συνδυάστηκε και με το μπόλιασμα του πρωταθλητή.

Όχι, οι νίκες και το πρωτάθλημα δεν είναι αυτοσκοπός όταν μιλάμε για ένα παιδί 15, 16 ή 17 ετών. Πρέπει όμως από τη στιγμή που φοράς τη φανέλα με το τριφύλλι στο στήθος να ξέρεις ότι οι τίτλοι είναι συνώνυμοι με την ομάδα στην οποία αγωνίζεσαι και για αυτούς πρέπει να παλεύεις.

Και όσο φτάνεις πιο κοντά στην πρώτη ομάδα και στο να αρπάξεις την ευκαιρία για ένα επαγγελματικό συμβόλαιο στον Παναθηναϊκό πρέπει να μάθεις να γίνεσαι πρωταθλητής. Και αυτό ήταν το κυριότερο μάθημα που διδάχθηκε στην διάρκεια της φετινής χρονιάς από τον Τάκη Φύσσα και όλο το προπονητικό επιτελείο στα παιδιά των ακαδημιών των «πράσινων».

Ένα τεράστιο μπράβο όμως πάει και σε όλους τους συνεργάτες του τεχνικού διευθυντή της ακαδημίας, προπονητές, γυμναστές, φροντιστές, φυσιοθεραπευτές, γιατροί οι οποίοι δούλεψαν κάτω από αρκετά δύσκολες συνθήκες σε όλη την διάρκεια της σεζόν. Κάποιοι είναι τέσσερις και πέντε μήνες απλήρωτοι, κάποιοι ήρθαν με λιγότερα χρήματα για να βοηθήσουν ενώ στην διάρκεια της χρονιάς αρκετά ήδη… πρώτης ανάγκης για κάθε ακαδημία έλειπαν από τα αποδυτήρια του Παναθηναϊκού.
Παρόλα αυτά όμως κανείς τους δεν επηρεάστηκε και κανείς τους δεν άφησε τα όποια προβλήματα να επηρεάσουν την δουλειά τους και κυρίως άφηναν τα προβλήματα μακριά από τα παιδιά. Για αυτό, πλην της προπονητικής τους εκπαίδευσης, τους αξίζει ένα μπράβο.

Υ.Γ. Σε Κ20, Κ17 και Κ15 υπάρχουν αρκετοί παίκτες που τα επόμενα χρόνια θα βρεθούν στην πρώτη ομάδα και θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Δεν είναι ένας-δυο αλλά περισσότεροι και για αυτό καλό είναι να μην αναφέρουμε ονόματα.

Υ.Γ.1 Η επόμενη χρονιά δεν αναμένεται να έχει τις ίδιες επιτυχίες. Αυτό το ξέρουν από τώρα στον Παναθηναϊκό καθώς με… μπάτζετ τρεις και τέσσερις φορές μικρότερο δεν μπορείς πάντα να παίρνεις τους καλύτερους όσο και αν τρέχεις σε όλη την Ελλάδα για να τους κλείσεις.

Υ.Γ.2 Γράψαμε ότι το πρωτάθλημα δεν είναι αυτοσκοπός για τις ακαδημίες και πόσο μάλλον για μια ακαδημία όπου αρκετά παιδιά μένουν εσώκλειστα. Για αυτό και ο Τάκης Φύσσας στο δίλημμα τίτλος στην Κ17 ή εύρυθμη λειτουργία του ξενώνων πήρε την απόφαση να διώξει, αρχικά προσωρινά, τρία παιδιά από τους Εφήβους του Παναθηναϊκού που δεν τηρούσαν τους κανόνες διαβίωσης.