Μοιάζουν οι απόψεις του Αϊνστάιν και του Κρόιφ για το ποδόσφαιρο (vid)

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΖΩΡΖΟΥ

Τι σχέση μπορεί να έχει ο Άλμπερτ Αϊνστάιν με το ποδόσφαιρο; Πολλοί έχουν χρησιμοποιήσει το όνομά του, και πρόσφατα ο Ζοσέ Μουρίνιο, για να καταδείξουν ή για να χλευάσουν ευφυΐα κάποιου στο άθλημα, αλλά δεν είναι μόνο αυτό…

Σε επίπεδο μικρών παιδιών και ακαδημιών, η ατάκα του κορυφαίου Γερμανοεβραίου επιστήμονα περικλείει όλη την ουσία του. «Το ποδόσφαιρο είναι πολύ απλό παιχνίδι, η παρουσία του αντιπάλου όμως το κάνει περίπλοκο», είχε πει ο Αϊνστάιν και ουδείς μπορεί να διαφωνήσει. Κάθε «κυψέλη» μικρών ποδοσφαιριστών είναι διαμορφωμένη ανάλογα με το επίπεδό τους, πέρα από τις ηλικιακές διαφορές, διότι δεν γίνεται οι πολύ προχωρημένοι να είναι μαζί με τους αρχάριους, αλλιώς δεν θα υπάρχει πραγματικό αντικείμενο ανταγωνισμού.

Τα ερωτηματικά των γονέων για το «πόσο καλό είναι το παιδί μου;» ή «πόσο καλή ομάδα έχουμε;» δεν απαντώνται τόσο εύκολα. Το ποδόσφαιρο είναι παιχνίδι, όμως έχει και ανταγωνισμό και σίγουρα το ιδανικό είναι όταν η διασκέδαση συνδυάζεται με το καλό αποτέλεσμα. Και όπου αποτέλεσμα δεν αναφέρομαι μόνο στη νίκη καθαυτή, αλλά στην απόδοση, την παρουσία ενός παίκτη ή μιας ομάδας μέσα στο γήπεδο.

Οι διαβαθμίσεις είναι πολλές, αλλά όταν μιλάμε για το ανώτερο επίπεδο σε επίπεδο σχολών ποδοσφαίρου θα πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι. Σίγουρα είναι τελείως διαφορετικό μια ομάδα ακαδημίας να κερδίσει το απέναντι… χωριό και άλλο πράγμα να παίξει καλά κόντρα στην αντίστοιχη ομάδα του Αγιαξ, που θεωρείται top στον πλανήτη. Το γιατί το αντιλαμβάνονται όλοι, όμως και σε αυτό το σκέλος είναι φρόνιμο να υπάρχει μέτρο.

Ο «ΠΡΟΦΗΤΗΣ» ΚΡΟΪΦ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΛΕΝΤΟ
Τα παιδιά μπορούν να βελτιωθούν, όπως και οι ομάδες που αγωνίζονται, ανάλογα με τον τρόπο που λειτουργούν και πως βλέπουν το άθλημα. Προσωπικά θεωρώ τον Γιόχαν Κρόιφ ως «προφήτη» του σύγχρονου ποδοσφαίρου και δεν είμαι ο μόνος. Ο Ολλανδός πραγματικά έφερε επανάσταση, κάτι σαν τον Αϊνστάιν στην φυσικομαθηματική με την θεωρία της σχετικότητας.

«Νιώθω άθλια όταν πραγματικά ταλέντα απορρίπτονται λόγω στατιστικών. Με βάση τα σημερινά κριτήρια του Άγιαξ θα με είχαν απορρίψει. Όταν ήμουν 15 δεν μπορούσα να κλοτσήσω τη μπάλα πάνω από 15 μέτρα με το αριστερό μου πόδι και 20 με το δεξί. Η τεχνική και το όραμα μου δεν είναι ανιχνεύσιμα από τους υπολογιστές», είναι μία από τις εκπληκτικές ατάκες που έχει πει ο Κρόιφ, αν και πιο γνωστή είναι η εξής: «Το ποδόσφαιρο απλό, το δύσκολο είναι να παίζεις απλά».

Υπάρχει μια αλληλουχία στην σκέψη του Κρόιφ που έχει δοξάσει το ποδόσφαιρο από όλα τα πόστα (ποδοσφαιριστής, προπονητής, παράγοντας) και του Αϊνστάιν, που έπαιζε μόνο στην αυλή του σπιτιού του, αλλά μπορούσε να τεκμηριώσει την άποψή του για το άθλημα.

Αντιλαμβανόμενος τι γίνεται στο ποδόσφαιρο και σε επίπεδο ακαδημιών νομίζω ότι την ικανότητα ενός παιδιού στο ποδόσφαιρο μπορώ να την συνοψίσω στο εξής: «Είσαι τόσο καλός, όσο σου επιτρέπει ο άλλος ή είσαι ο καλύτερος γιατί τους ξεπερνάς όλους». Το ίδιο ισχύει και για τις ομάδες των υποδομών. Βεβαίως ακόμα και όλα αυτά είναι σχετικά, γιατί όπως αποδεικνύεται και στις μέρες μας τίθεται το δίλημμα Μέσι ή Ρονάλντο; Μπαρτσελόνα ή Ρεάλ; Ολυμπιακός ή Παναθηναϊκός; Και ούτω καθεξής…