«Οι διαφορές ήταν όσο αυτή… της γης με το φεγγάρι!»

«Οι διαφορές ήταν όσο αυτή… της γης με το φεγγάρι!»

Ο προπονητής του τμήματος κάτω των 19 ετών της ΑΕΚ, Γιώργος Σίμος, μίλησε στην επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου για το ματς των μικρών με τον Άγιαξ και την ήττα με 6-0 στο πρώτο παιχνίδι του ομίλου της διοργάνωσης Youth League:

«Οι διαφορές ήταν όσο αυτή… της γης με το φεγγάρι! Οι περισσότεροι από τους παίκτες του Αγιαξ παίζουν με την ομάδα κάτω των 23, δηλαδή τις Ρεζέρβες. Στην ομάδα Κάτω των 19 παίζουν παιδιά γεννημένα το 2001, το 2002 και το 2003 που εμείς τα έχουμε στην Κ17. Στη Κ23 παίζουν ποδοσφαιριστές 18-19 ετών που πέντε-έξι από αυτούς ήρθαν να παίξουν χθες στο μεταξύ μας ματς. Ηταν μία πρωτόγνωρη εμπειρία για όλους μας, από την οποία τα παιδιά έχουν μόνο να κερδίσουν πράγματα. Από αυτή τη διαδικασία δεν έχεις να χάσεις. Ή κερδίζεις ή μαθαίνεις. Η έκταση του σκορ ήταν και θέμα λεπτομερειών. Εγώ δεν έχω κανένα παράπονο από τα παιδιά. Κατέθεσαν το μάξιμουμ των δυνάμεών τους. Το σκορ έφτασε σε τέτοιες διαστάσεις γιατί σε αυτό το επίπεδο παίζει πάρα πολύ μεγάλο ρόλο και η τελευταία λεπτομέρεια μέσα στο παιχνίδι».

-Και πάλι όμως, κάποια από τα παιδιά μπορεί να είναι απογοητευμένα από την έκταση του σκορ.
Ξέρουμε πώς θα διαχειριστούμε την κατάσταση και πώς θα στηρίξουμε τα παιδιά που μπορεί να νιώθουν απογοήτευση μετά από ένα τέτοιο σκορ. Το ξαναλέω ότι μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία έχουν να κάνουν μόνο βήματα μπροστά. Αυτές τις εμπειρίες και αυτό το επίπεδο παιχνιδιού δεν το έχουν ξανασυναντήσει και αυτά είναι μαθήματα που πρέπει να τα πάρουν. Χρειάζεται αυτοαξιολόγηση γιατί μόνο έτσι γινόμαστε καλύτεροι. Και δεν χρειάζεται απογοήτευση. Μόνο ανάλυση, προπόνηση και μαθήματα για το μέλλον για να κάνουμε βήματα μπροστά.

-Θα μπορούσε ωστόσο να είναι καλύτερη η εικόνα;
Σίγουρα. Για παράδειγμα, τα ποσοστά στην ακρίβεια της πάσας θα μπορούσαν να είναι καλύτερα. Πάσες που εμείς κάναμε εύκολα, οι αντίπαλοι δεν τις έχαναν. Αν βάλεις τα παιδιά που έπαιξαν αντίπαλοί μας χθες να παίξουν αντίπαλοι με την πρώτη ομάδα του Άγιαξ θα τα δεις να κάνουν και με τους μεγάλους αυτά που έκαναν μαζί μας χθες. Όλες αυτές είναι λεπτομέρειες που στο ποδόσφαιρο κάνουν τη διαφορά και εμείς πρέπει πάνω σε αυτό να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά. Οι Ολλανδοί το κάνουν ακόμα και σε παιδιά που είναι γεννημένα το 2009. Είδαμε προπόνηση των 2009 σε ένα από τα έντεκα γήπεδα που διαθέτει η ακαδημία του Άγιαξ, και μάλιστα σε κλειστό! Η ένταση της προπόνησης ήταν αυτή που εμείς έχουμε στην Κ 14. Αυτή είναι σε μία συνεχή διαδικασία εκπαίδευσης και είναι εύκολο για αυτούς. Για εμάς είναι μία εμπειρία πρωτόγνωρη, από την οποία μόνο οφέλη μπορούν να αποκομίσουν αυτά τα παιδιά. Και μέσα από αυτή τη διαδικασία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε βήματα μπροστά και να γίνουμε καλύτεροι με στόχο 1-2 παιδιά από αυτά να μπορέσει στο μέλλον να παίξει στην πρώτη ομάδα της ΑΕΚ.

-Είναι μια διαδικασία εκπαιδευτική ακόμα και για όλους εσάς που δουλεύετε με τα παιδιά;
Εννοείται. Οι εντάσεις σε αυτό το επίπεδο είναι τελείως διαφορετικές. Ξέρετε ότι έχουμε GPS και καταγράφουμε τις λειτουργίες του οργανισμού κατά τη διάρκεια του αγώνα και τις προπονήσεις. Αυτά που είδαμε μετά τον αγώνα με τον Άγιαξ δεν τα έχουμε δει ποτέ στο ελληνικό πρωτάθλημα. Δεν υπάρχουν αυτές οι εντάσεις! Χθες πήγαμε κατευθείαν στα κόκκινα και αυτό είναι το ιδανικό για τα παιδιά γιατί μέσα από αυτό θα γίνει η ανάπτυξη. Μόνο έτσι θα ξεπεράσουν τους εαυτούς τους.