Οι παροχές εξωτερικού με Ελλάδας είναι σχεδόν ίδιες, η φιλοσοφία διαφέρει

Οι παροχές εξωτερικού με Ελλάδας είναι σχεδόν ίδιες, η φιλοσοφία διαφέρει

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΡΓΩΜΕΝΟΥ

Ψάχνοντας λίγο στο youtube είδα ένα βίντεο της Μπαρτσελόνα, στο οποίο μέσα σε 2 λεπτά έδειχνε ένα 24ωρο ποδοσφαιριστή της ακαδημίας της. Κοιτώντας το είδα ότι δεν διαφέρουν και τόσο με τις ακαδημίες της Ελλάδας, όσον αφορά πάντα τις μεγάλες ομάδες. Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός σίγουρα είναι έτσι.

Είναι σύλλογοι οι οποίοι διαθέτουν τις δικές τους εγκαταστάσεις και προσφέρουν στα παιδιά τις ανέσεις αυτές που φαίνονται και στο βίντεο της Μπαρτσελόνα. Η αλήθεια είναι ότι ο τρόπος λειτουργίας των μεγάλων συλλόγων της Ελλάδας στην ακαδημία, δε διαφέρει αρκετά απ’ αυτόν της Ευρώπης. Εκεί που εντοπίζεται το… θέμα είναι η νοοτροπία ίσως και ο τρόπος δουλειάς όχι απαραίτητα των προπονητών, αλλά γενικά των ομάδων.

Μία συγκεκριμένη διαφορά των ευρωπαϊκών συλλόγων με αυτή των ελληνικών, έχει να κάνει με τη δουλειά σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο.

Στο εξωτερικό οι ομάδες δουλεύουν αρκετά και σε ατομικό επίπεδο των παιδιών. Βάζουν τους μικρούς να κάνουν ατομικές προπονήσεις για τη βελτίωση συγκεκριμένων χαρακτηριστικών, βάζοντας όμως στα παιδιά και περισσότερες ώρες προπονήσεων στο γήπεδο και στο γυμναστήριο.

Στην Ελλάδα νοιάζονται περισσότερο οι σύλλογοι για την εικόνα της ομάδας και όχι των παιδιών ξεχωριστά. Αυτό που προσπαθούν να κάνουν οι προπονητές είναι να δημιουργούν ομάδες οι οποίες θα είναι σε θέση να διεκδικήσουν διακρίσεις στα πρωταθλήματα και τουρνουά που συμμετέχουν. Αντιθέτως, στο εξωτερικό τα εσωτερικά πρωταθλήματα των ακαδημιών δεν ενδιαφέρουν και τόσο τις ομάδες.

Δουλεύουν και στο εξωτερικό για να έχει καλή εικόνα η ομάδα της ακαδημίας, αλλά παράλληλα κοιτούν να δουλεύουν και ατομικά στους παίκτες για να τους φτάσουν στο επίπεδο που θέλουν.

Δεν είναι απαραίτητα κακή η φιλοσοφία που έχουν οι ομάδες στην Ελλάδα, αλλά ίσως θα πρέπει να στοχεύσουν λίγο περισσότερο στην ατομική εξέλιξη των παιδιών, γιατί υπάρχουν αρκετοί παίκτες οι οποίοι δεν βελτιώνονται όσο πραγματικά μπορούν μέσω της ομαδικής δουλειάς.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι στην Ελλάδα οι ομάδες, προφανώς εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, έχουν ρίξει το βάρος τους στις ακαδημίες και έχουν βελτιωθεί σε πολλά επίπεδα. Και πολύ περισσότερο οι μεγάλες ομάδες έχουν βελτιώσει κατά πολύ τις εγκαταστάσεις τους και δίνουν παροχές στα παιδιά που δεν τις βρίσκεις σε μικρότερες ομάδες.

Αυτό είναι κάτι που ίσως «βγει» στη συνέχεια στο ελληνικό ποδόσφαιρο, με την παραγωγή παικτών, κάτι που έχει λείψει στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια. Αλλά την τελευταία διετία αυτό έχει αλλάξει και οι ομάδες έχουν αρχίσει και πάλι να… βγάζουν παιδιά από τις ακαδημίες τους.