Ούτε 3% ευκαιρίες στους νέους μέχρι 20 ετών στην Super League!

Ούτε 3% ευκαιρίες στους νέους μέχρι 20 ετών στην Super League!

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΖΩΡΖΟΥ

Άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία εμφάνισε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών (ΠΣΑΠ) για την παρουσία παικτών μέχρι και 20 ετών σε ομάδες της Super League και προσέγγισε την πιο αισιόδοξη οπτική γωνία τους. Ωστόσο, η ανάλυση των αριθμών αποδεικνύει κάτι τελείως διαφορετικό και όχι τόσο εγκωμιαστικό για το ελληνικό ποδόσφαιρο…

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα «Ο ένας στους πέντε ποδοσφαιριστές των ομάδων της Super League, είναι ηλικίας κάτω των 20 ετών, γεννήθηκε δηλαδή μετά από το 1997» και θα το βρείτε αναλυτικά εδώ: http://psap.gr/nea/i-pio-neaniki-super-league/. Επισημαίνεται δε, πως «Αυτό το, εντυπωσιακό, στοιχείο (με το σχετικό ποσοστό να είναι 18.2 %) προκύπτει από την έρευνα που έγινε από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών (www.psap.gr), καθώς, φθάνουν τώρα τους 93 οι ποδοσφαιριστές οι οποίοι είναι έως 20 ετών, ενώ το σύνολο των επαγγελματιών παικτών της κατηγορίας, φθάνει τους 510». Επίσης τονίζεται ότι «Μάλιστα, από αυτούς τους 93, οι 22 έχουν αγωνισθεί ήδη στο φετινό πρωτάθλημα».

Είναι όμως η μόνη αλήθεια; Διότι σημασία δεν έχει πόσοι έχουν δηλωθεί και βρίσκονται στα ρόστερ των ομάδων της μεγάλης κατηγορίας του ελληνικού ποδοσφαίρου, αλλά πόσες ευκαιρίες έχουν πάρει αυτά τα παιδιά για να δείξουν τις ικανότητές τους. Αν αναλογιστούμε, λοιπόν, ότι οι 16 ομάδες της Super League μέχρι τώρα έχουν παίξει από 22 αγώνες, μιλάμε συνολικά για 352 ματς που έχουν διεξαχθεί έως σήμερα στο πρωτάθλημα. Με δεδομένο ότι κάθε ομάδα μπορεί να χρησιμοποιεί 14 ποδοσφαιριστές σε κάθε παιχνίδι, προκύπτει δυνητικά ο αριθμός των 4.928 συμμετοχών σε όλη την Super League.

Προσμετρώντας επίσης πόσες φορές έχουν αγωνιστεί αυτά τα 22 από τα 93 παιδιά που έχουν πάρει το χρίσμα, διαπιστώνουμε ότι συνολικά έχουν 112 συμμετοχές. Αν προσεγγίσουμε το ποσοστό στο σύνολο των 4.928 συμμετοχών, τότε βγαίνει το ποσοστό του 2,27% για τους ποδοσφαιριστές έως και 20 ετών.

Άντε και να δεχθούμε ότι οι προπονητές δεν κάνουν και τις 3 αλλαγές που δικαιούνται σε όλα τα ματς, αλλά υπάρχουν κάποια φορές που πραγματοποιούν λιγότερες. Αυτό μπορεί να σημαίνει μια ελάχιστη αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των 20άρηδων και κάτω, αλλά σίγουρα δεν μπορεί να ξεπερνάει το 3% στο σύνολο.

Δεν θα ήθελα να πω με τι ποσοστό θα έπρεπε να είμαστε ευχαριστημένοι, όμως το συγκεκριμένο είναι πολύ χαμηλό, έστω κι αν η παρουσία των 20άρηδων και κάτω φαίνεται να έχει αυξηθεί σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Απλά καλό θα είναι να κρατάμε μικρό καλάθι και μην υπερενθουσιαζόμαστε κοιτώντας μόνο την βιτρίνα και αγνοώντας τι γίνεται στο βάθος.

Τα παιδιά πρέπει να ασχολούνται με το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό γενικότερα, ενώ ταυτόχρονα να μορφώνονται για να προχωρήσουν στην ζωή τους, είτε γίνουν επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, είτε όχι. Δεν χρειάζεται να τους κόβουμε τα… φτερά και να απογοητεύονται, αλλά ούτε να τα φουσκώνουμε με φρούδες ελπίδες, όταν γνωρίζουμε ότι μπορούν μπροστά τους να βρούνε μια αμείλικτη πραγματικότητα.