Ο Έλληνας προπονητής ακαδημιών, που διαπρέπει στην Κίνα στο newsacademies.gr!

Ο Έλληνας προπονητής ακαδημιών, που διαπρέπει στην Κίνα στο newsacademies.gr!

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΖΩΡΖΟ

Σε ατομικό επίπεδο και ειδικά στο εξωτερικό οι Έλληνες διαπρέπουν σε όλα τα επίπεδα. Ο Ζήσης Γκέτσος τιμάει την χώρα μας στην Κίνα ως προπονητής αναπτυξιακού ποδοσφαίρου και μάλιστα πρόσφατα έκλεισε η μεταγραφή του σε ακαδημία του Πεκίνου. Ο 33χρονος εξηγεί στο newsacademies τι συμβαίνει στην Άπω Ανατολή και πως βιώνει την εμπειρία του εδώ και 3 χρόνια!

Για εμάς που δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες φαίνεται παράξενο κάποιος Έλληνας προπονητής ακαδημιών να φύγει για δουλειά στην Κίνα. Ζήση πως γιατί πήρες αυτή την απόφαση;
Το μεράκι μου είναι το αναπτυξιακό ποδόσφαιρο. Ξεκίνησα την δουλειά από την περιοχή μου στη Νάουσα, όμως δεν μπορούσα να αφοσιωθώ όπως θα ήθελα. Στην Ελλάδα έχουμε καλούς και καταρτισμένους προπονητές και κόσμο που διψάει για το ποδόσφαιρο, όμως οι συνθήκες για τους προπονητές δεν είναι οι καλύτερες δυνατές. Οι ευκαιρίες δεν είναι πολλές για κάποιον που θέλει να δουλέψει σε αυτόν τον τομέα και να βιοπορίζεται. Να μην χρειάζεται, δηλαδή, να κάνει κάτι άλλο, αλλά να ασχολείται μόνο με το ποδόσφαιρο ακαδημιών, να επιμορφώνεται συνεχώς, να το ψάχνει και να εργάζεται μόνο σε αυτόν τον τομέα. Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν κάποιες ευκαιρίες, όμως δεν είναι στο εύρος που οι περισσότεροι θα θέλαμε…

Και στην Κίνα πως πήγες;
Η αλήθεια είναι ότι το έψαξα πολύ μέσω ίντερνετ και όχι μόνο για την Κίνα. Τελικά εκεί βρήκα την καλύτερη ευκαιρία και επειδή ήμουν αποφασισμένος να εργαστώ επαγγελματικά στο τομέα του αναπτυξιακού ποδοσφαίρου όλα ήρθαν ως φυσική συνέπεια.

Δηλαδή, όπως λέμε και στην Ελλάδα «όπου γης και πατρίς»;
Ναι, κάπως έτσι. Σίγουρα η Ελλάδα είναι χώρα μου και την αγαπάω. Γι’ αυτό και έχω έναν επιπλέον λόγο να κάνω το καλύτερο δυνατό εδώ, ώστε να την διαφημίσω στο μέτρο του δυνατού.

Τώρα σε ποια περιοχή εργάζεσαι;
Είμαι στην Τσονγκ Κινγκ, αλλά με έπιασες πάνω στην μετακόμιση (γέλια). Μου έγινε μια καλή πρόταση από ακαδημία στο Πεκίνο και συμφώνησα να πάω εκεί. Ανεβαίνω πιο βόρεια…

Η Κίνα είναι μια τεράστια, ανεξερεύνητη αγορά. Προφανώς και υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες μιας που τα τελευταία χρόνια κάνει μεγάλο άνοιγμα στο ποδόσφαιρο;
Πράγματι έτσι είναι. Τίποτα δεν είναι εύκολο, όχι μόνο εδώ, γενικά στην ζωή. Αν δεν παλέψεις, δεν μοχθήσεις και δεν δώσεις τον καλύτερο εαυτό σου δεν γίνεται να προχωρήσεις μπροστά.

Πόσο καιρό εργάζεσαι στην Κίνα;
Τον Απρίλιο είναι τα γενέθλια (γέλια). Θα κλείσω τρία χρόνια εδώ…

Δηλαδή έχεις μάθει κινέζικα;
Δεν μπορώ να ισχυριστώ ότι τα μιλάω άπταιστα. Χρησιμοποιώ τα αγγλικά κατά κόρον, αλλά έχω ένα λεξιλόγιο που με βοηθά να συνεννοούμαι και στα κινέζικα. Είναι δύσκολη γλώσσα και εντελώς διαφορετική από τις ευρωπαϊκές.

Την κουλτούρα τους την έχεις συνηθίσει; Υπάρχουν κι άλλοι ευρωπαίοι εκεί που είσαι μέχρι τώρα και πως είναι η ζωή;
Είναι εντελώς διαφορετική από την δική μας. Το πιο δύσκολο εδώ που είμαι τώρα είναι να συνηθίσεις το φαγητό και όλοι οι ευρωπαίοι έχουν ένα θεματάκι με αυτό. Ωστόσο, στο Πεκίνο τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα και στον συγκεκριμένο τομέα, οπότε κανένα πρόβλημα.

Σε τι επίπεδο είναι το ποδόσφαιρο ακαδημιών στην Κίνα και πόσο σου επιτρέπουν να περάσεις τα πράγματα που θέλεις;
Σίγουρα στην Ελλάδα το επίπεδο είναι πιο υψηλό, όμως και εδώ προχωρούν. Λάθη γίνονται, αλλά σταδιακά μπαίνουν κάποια στάνταρ που βοηθούν να εργάζονται προπονητές από το εξωτερικό με αναγνωρισμένο δίπλωμα από την UEFA. Εκείνο που με έχεις εντυπωσιάσει είναι ότι σέβονται τους δασκάλους, γιατί έτσι μας βλέπουν. Αυτό είναι κάτι που μαθαίνουν από τα σχολεία τους και το ίδιο συμβαίνει και στις σχολές ποδοσφαίρου. Είναι σαν σφουγγάρια, κοιτάζουν να μάθουν, να κερδίσουν από τους προπονητές που ξέρουν και όταν ζητάς κάτι κάνουν τα πάντα για να σε εξυπηρετήσουν για πάρουν τα παιδιά σωστές βάσεις στο ποδόσφαιρο. Μην φανταστείς ότι έχουν πακτωλό χρημάτων, αλλά έχουν την διάθεση και την όρεξη για να δώσουν στους μικρούς ότι καλύτερο μπορούν και στο ποδόσφαιρο. Είναι πολύ θετικό δεν σκέφτονται μόνο το οικονομικό κέρδος.

Διαβάζω ότι έχουν βάλει στόχο να γίνουν μια υπολογίσιμη δύναμη σε παγκόσμιο επίπεδο το 2050. Πιστεύεις ότι θα τα καταφέρουν;
Μοιάζουν με εμάς (σ.σ. του Έλληνες) στο πάθος για το ποδόσφαιρο, αν και εδώ αυτή την στιγμή δεν συγκαταλέγεται στα 3 πιο δημοφιλή αθλήματα. Ωστόσο, προχωρούν μπροστά, προσπαθούν να διορθώσουν τα λάθη που έκαναν και όπως θα γνωρίζεις έχουν φέρει τεράστιους προπονητές και αθλητές, όπως τον Μαρσέλο Λίπι στην Εθνική Κίνας. Μάλιστα, πρόσφατα νίκησαν τη Νότια Κορέα (1-0) στα προκριματικά του Μουντιάλ και η δημοτικότητα του ποδοσφαίρου ανέβηκε. Ξέρεις έχουν μια κόντρα σε πολιτικό επίπεδο με τους νοτιοκορεάτες και είχαν να τους κερδίσουν από την εποχή του β’ παγκοσμίου πολέμου!

Θα συνιστούσες σε άλλους Έλληνες προπονητές ακαδημιών να εργαστούν στην Κίνα; Και για να τα θέσω διαφορετικά, φαντάζεσαι τον εαυτό σου να είναι εκεί και μετά από 10-15 χρόνια;
Αυτό είναι θέμα καθενός ξεχωριστά. Βλέπουμε γενικά τους Έλληνες να φεύγουν από την χώρα τα τελευταία χρόνια σε πολύ μεγάλο ποσοστό για να βρούνε ένα καλύτερο μέλλον και όχι μόνο στο ποδόσφαιρο. Γιατί όχι; Προσωπικά ναι, θα μπορούσα να μείνω για πολλά χρόνια εδώ. Συντελείται μια μεγάλη μεταστροφή στο άθλημα και όσο περνάει ο καιρός οι συνθήκες γίνονται όλο και πιο επαγγελματικές.

Καλή επιτυχία και σου εύχομαι να αναλάβεις και ομάδας α’ κατηγορίας…
Ευχαριστώ, αλλά για μένα ο στόχος είναι να προχωρήσω ως προπονητής ακαδημιών. Θεωρώ ότι υπάρχουν δύο ειδών προπονητές: Αυτοί που είναι για τις αντρικές ομάδες και εκείνοι που είναι για το αναπτυξιακό ποδόσφαιρο. Προσωπικά πιστεύω ότι αποδίδω καλύτερα στην εκμάθηση του αθλήματος για παιδιά.