Ο δύσκολος δρόμος συνδυασμού σχολείου και ποδοσφαίρου

Ο δύσκολος δρόμος συνδυασμού σχολείου και ποδοσφαίρου

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΖΩΡΖΟΥ

Το τέλος μια αθλητικής-ποδοσφαιρικής χρονιάς συνδυάζεται με το φινάλε των σχολικών μαθημάτων. Ο δρόμος είναι δύσκολος για τα παιδιά που θέλουν να προχωρήσουν και στους δύο τομείς. Και όσο μεγαλώνουν, τόσο αυξάνουν και οι υποχρεώσεις σε αμφότερα επίπεδα.

Όλοι παραδέχονται ότι δεν είναι απλό και λίγα παιδιά είναι εκείνα που καταφέρνουν να εναρμονίσουν τις υψηλές επιδόσεις και στον αθλητισμό και στο σχολείο. Η κόπωση που δημιουργεί η δυνατή προπόνηση γίνεται αποτρεπτική σε πλείστες περιπτώσεις για να διαβάσουν ή οι πολλές υποχρεώσεις στο σχολείο οδηγούν τα παιδιά να χάσουν προπονήσεις και έδαφος στο ποδόσφαιρο.

Πεπατημένη δεν υπάρχει για να την ακολουθήσει κανείς και ειδικά στην Ελλάδα σε ηλικία εφήβου οι μικροί καλούνται να… επιλέξουν. Μαζί τους, όμως, διαλέγουν επί της ουσίας και οι γονείς και αυτή είναι μια κρίσιμη απόφαση. Υπάρχουν μερικά βήματα, πάντως, που μπορεί να ακολουθήσει κανείς, ώστε να είναι πιο κοντά σε ένα καλό διπλό αποτέλεσμα.

Βασικό στοιχείο είναι να μην υπάρχουν μεγάλες μετακινήσεις για το παιδί, ώστε να μην χάνει άσκοπα τον χρόνο του. Επίσης το διάστημα που καλείται να διαβάσει να το κάνει με απόλυτη συγκέντρωση, ώστε να μην κουράζεται παραπάνω από το κανονικό. Η ψυχολογική στήριξη και παρακίνηση από τους γονείς είναι απαραίτητη και όπου χρειαστεί το παιδί βοήθεια παραπάνω εκτός σχολείου και ποδοσφαίρου να του προσφέρεται.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλές οικογένειες που επιχειρούν να συνταιριάξουν και τα δύο, η καθεμία με τον τρόπο της και τις δυνάμεις που διαθέτει. Δεν είναι εύκολο και ειδικά από την στιγμή που διαθέτει περισσότερα από ένα παιδί, οπότε επιβάλλεται να προσφέρει ανάλογες συνθήκες εξέλιξης και στα υπόλοιπα τέκνα.
Η πραγματικότητα γίνεται σκληρή και χρειάζονται ατσάλινα νεύρα, ώστε να μην αποκλίνει κάποιος τελείως από το πλάνο του. Ελάχιστοι προπονητές ενδιαφέρονται πραγματικά για τις επιδόσεις ενός παιδιού στο σχολείο και το αντίθετο. Ο καθένας κοιτάει το δικό του σκέλος και οι θεματοφύλακες είναι γονείς. Στην τελική άπαντες αντιλαμβάνονται ότι εκείνοι που τα καταφέρνουν δεν είναι πολλοί και τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια.

Η επιτυχία, άλλωστε, είναι κάτι σχετικό και πως την αντιλαμβάνεται κανείς. Αφενός εξαρτάται από τους στόχους που μπαίνουν και αφετέρου από το επίπεδο ζωής που δημιουργεί κάποιος μεγαλώνοντας. Όλοι επιθυμούν τα παιδιά τους να γίνουν καλύτερα από εκείνους και γι’ αυτό παλεύουν.