Ο ιδρυτής του Θουκυδίδειου τουρνουά, Κώστας Αλάσσας, στο newsacademies.gr

Ο ιδρυτής του Θουκυδίδειου τουρνουά, Κώστας Αλάσσας, στο newsacademies.gr

Εδώ και 23 χρόνια στα γήπεδα της Αθήνας κάθε αγωνιστική σεζόν πραγματοποιείται το «Θουκυδίδειο» τουρνουά! Το οποίο αποτελεί μία από τις παλαιότερες διοργανώσεις για τις ομάδες και η ιδέα υλοποιήθηκε τη σεζόν 1994-95. Ο εκ των ιδρυτών του «Θουκυδίδειου» τουρνουά, Κώστας Αλάσσας, μίλησε στο newsacademies.gr αναφορικά με τη λειτουργία του τουρνουά, τα όσα του έχουν μείνει του ίδιου όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και το πως ξεκίνησε αυτό το εγχείρημα το οποίο έχει κρατήσει παραπάνω από δύο δεκατίες!

Πότε ακριβώς ιδρύθηκε το «Θουκυδίδειο» τουρνουά και ξεκίνησε να αποτελεί την καθημερινότητα των ομάδων;
Ήταν τη σεζόν 1994-95 όταν οι Τράχωνες αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα τουρνουά και αυτό ήταν το «Θουκυδίδειου». Τότε το ξεκινήσαμε στον Άλιμο και το ονομάσαμε έτσι γιατί ο Άλιμος είναι η γενέτειρα του Θουκυδίδη και έτσι βγήκε το «Θουκυδίδειο». Αρχικά το τουρνουά είχε ονομαστεί «Τα παιδιά με μία μπάλα», τουρνουά το οποίο μετονομάστηκε σε Θουκυδίδειο και σιγά-σιγά το μεταδώσαμε και στις υπόλοιπες ομάδες. Στο ξεκίνημα της διοργάνωσης ήταν συνολικά 8 ομάδες εκ των οποίων οι Ολυμπιακός, Αθηναϊκός, Πανιώνιος, Τράχωνες, Παναθηναϊκός. Μαζί ήταν και ο Χρήστος Γιωτάκης, ο οποίος τότε βρισκόταν στη διοίκηση των Τραχώνων και συμμετείχε ενεργά σε αυτό το εγχείρημα. Το 2010 ενώθηκαν με το «Θουκυδίδειο» και τουρνουά των Βορείων Προαστίων και έγιναν «ένα» και έτσι έγιναν και ακόμα περισσότερες οι ομάδες από τα Βόρεια Προάστια που συμμετείχαν μαζί μας στη διοργάνωση.

Πλέον πόσες είναι οι ομάδες και τα τμήματα που συμμετέχουν στο «Θουκυδίδειο»;
Έχουμε τώρα στο τουρνουά περίπου 180 ομάδες και συμμετέχουν γύρω στα 600 ηλικιακά τμήματα! Μιλάμε για μία διοργάνωση με πάρα πολλά παιδιά και κάθε Σαββατοκύριακο χαίρονται για αυτό που κάνουν.

Ποιος ήταν ο στόχος σας το 1994 όταν ξεκινούσατε; Τι είχατε σκεφτεί και φτάσατε στην απόφαση της ίδρυσης ενός τουρνουά;
Αυτό που βλέπαμε τότε το 1994 ήταν ότι υπήρχε η ανάγκη τα παιδιά να παίζουν σε αγώνες. Γιατί τότε δεν υπήρχαν τόσα τουρνουά και πρωταθλήματα όπως τώρα και ειδικά οι μικρότερες ηλικιακά ομάδες έδιναν μόνο φιλικά ματς και παράλληλα οι ηλικίες ήταν κάπως… ανακατωμένες. Έτσι βλέπαμε ότι υπήρχε η ανάγκη τα παιδιά να παίζουν σε αγώνες και αυτό μας ώθησε να κάνουμε κάτι πιο οργανωμένο.

Τι σας έχει μείνει πλέον μετά από τόσα χρόνια;
Τα συναισθήματα είναι ανάμικτα, το βασικότερο όλων από τα θετικά είναι οι συνθήκες που δημιουργούμε για τα παιδιά. Αυτό που θέλουμε είναι να χαίρονται το παιχνίδι. Στόχος όλων των τουρνουά είναι να δίνουμε τη δυνατότητα στα παιδιά που δεν έχουν τη δυνατότητα να παίζουν σε επίσημους αγώνες να αγωνίζονται και να φεύγουν χαρούμενα από το γήπεδο. Στους επίσημους αγώνες των πρωταθλημάτων οι προπονητές ίσως να μην χρησιμοποιήσουν όλα τα παιδιά, αλλά στο τουρνουά θα δώσουν την ευκαιρία και σε κάποια παιδιά που έχουν μείνει πίσω αγωνιστικά να παίξουν και έτσι τα παιδιά αυτά χαίρονται για αυτό που κάνουν και συμμετέχουν ενεργά. Παράλληλα, μέσα απ’ όλα αυτά τα χρόνια οι γνωριμίες που έχω χτίσει, οι εμπειρίες και οι εικόνες μέσα από τα γήπεδα με κάνουν να νιώθω γεμάτος στον χώρο του ποδοσφαίρου. Αυτό που δημιουργήσαμε τότε το υπηρετούμε σήμερα με ακόμη μεγαλύτερη πίστη και θέληση.

Έχετε ως φιλοδοξία το «Θουκυδίδειο» να επεκταθεί και στην επαρχία;
Πιστεύω πως το «Θουκυδίδειο» έχει κάνει τον κύκλο του μετά από τόσα χρόνια, κάθε χρόνο προσπαθούμε να δημιουργήσουμε κάτι το καινούργιο και να το αναβαθμίσουμε, παρόλο που όλα αυτά τα χρόνια βρισκόμαστε στην κορυφή και είναι δύσκολο να βρίσκεσαι εκεί. Τα χρόνια αυτά κάναμε επαφές να επεκταθούμε και στην επαρχία, αλλά δυστυχώς δεν το καταφέραμε γιατί υπάρχουν ζητήματα σε κατά τόπους περιοχές που… φρενάρουν τη διοργάνωση των τουρνουά.

Τι εννοείται με αυτό;
Υπάρχουν απαγορεύσεις από τις τοπικές ΕΠΣ στη διοργάνωση των τουρνουά από ιδιωτικές εταιρίες. Στην Αθήνα το έχουμε ξεπεράσει αυτό, όπου με τη συμβολή του προέδρου της ΕΠΣΑ του κυρίου Δημητρίου και του γραμματέα κ. Παπαδόπουλου, όπου η ΕΠΣ Αθηνών δίνει τη συγκατάθεσή της ώστε να έχουν την άδεια ιδιωτικές εταιρίες να διοργανώνουν τα τουρνουά.

Πέρα του «Θουκυδίδειου» τουρνουά με τι άλλο ασχολείται η εταιρία σας «sporteam»;
Η εταιρία κάνει και άλλες δραστηριότητες εκτός του «Θουκυδιδείου». Έχουμε και άλλες δραστηριότητες στο ποδόσφαιρο μεγάλες διοργανώσεις εκτός Αθηνών την περίοδο των διακοπών των σχολείων δηλαδή Χριστούγεννα-Πάσχα-Καλοκαίρι. Μία από τις διοργανώσεις που έρχεται είναι στο Σοφικό Κορινθίας για τρία τριήμερα, εκεί όπου θα μαζευτούν περίπου 1600 παιδιά και είναι το ετήσιο ραντεβού των ακαδημιών απ’ όλη την Ελλάδα!