Ο ΠΑΣ Γιάννινα της Αθήνας, αποκαλύπτεται στο newsacademies.gr! (video)

Ο ΠΑΣ Γιάννινα της Αθήνας, αποκαλύπτεται στο newsacademies.gr! (video)

To newsacademies βρέθηκε στις εγκαταστάσεις του Orion Sports Club της Γλυφάδας, όπου στεγάζονται οι ακαδημίες του ΠΑΣ Γιάννινα στην Αθήνα και συνομίλησε με δύο φερέλπιδες προπονητές των τμημάτων υποδομής, τους Στέφανο Κουμερτά και Γιάννη Γάρδα.

Οι δύο κόουτς αναφέρθηκαν στον τρόπο δουλειάς που γίνεται στις ακαδημίες του ΠΑΣ Γιάννινα, εξήγησαν το πλάνο που υπάρχει στην ομάδα για την ανάδειξη νέων ταλέντων, ενώ εξήραν την αγαστή συνεργασία που υπάρχει με τις ομάδες Κ-17 και Κ-20 στα Ιωάννινα.

Αναλυτικά τα όσα τόνισαν στο newsacademies οι δύο προπονητές:

Για το πλάνο που υπάρχει στις ακαδημίες του ΠΑΣ Γιάννινα στην Αθήνα και ποιος είναι ο τελικός στόχος:

Κουμερτάς: Υπάρχουν παιδιά από όλες τις ηλικίες. Από τα Αστεράκια που είναι μικρότερης ηλικίας μέχρι και Παιδικό φέτος. Από του χρόνου ευελπιστούμε ότι θα υπάρχει και ομάδα Εφηβικού. Σε πρώτη φάση στις μικρές ηλικίες σκοπός μας είναι να ευχαριστηθούν τα παιδιά το ποδόσφαιρο, να κοινωνικοποιηθούν, να δημιουργήσουν φιλίες και σιγά, σιγά να μπουν μέσα στον χώρο του ποδοσφαίρου. Να καταλάβουν τι είναι το ποδόσφαιρο, να αγαπήσουν το παιχνίδι και σε δεύτερη φάση μεγαλώνοντας να περάσουν στην δεύτερη φάση που είναι η εκμάθηση του ποδοσφαίρου, όπως η βελτίωση κι αν πραγματικά θέλουν να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο άθλημα, προχωρώντας να βελτιώσουμε κάποια τεχνικά και τακτικά κομμάτια, ώστε να αγωνιστούν κάποια στιγμή στην Κ-15, Κ-17 και Κ-20 και αργότερα στην επαγγελματική ομάδα.

Γάρδας: Εγώ θέλω να πω με τη σειρά μου ότι σε αυτή την ακαδημία που έχει ξεκινήσει όλη αυτή την προσπάθεια τον τελευταία ενάμιση χρόνο, υπάρχει θέληση, τεχνογνωσία και όρεξη για δουλειά. Έχουμε πολύ καλό κλίμα μεταξύ μας και με τη βοήθεια φυσικά του κ.Γεωργουλόπουλου ο οποίος κατευθύνει τα πάντα προσπαθούμε και εμείς ως προπονητές να εξελιχθούμε μέσα από αυτή τη διαδικασία. Υπάρχουν κάποιοι στόχοι που έχουν τεθεί , αλλά χρειάζεται δουλειά και υπομονή ώστε να ανεβούμε σκαλοπάτι, σκαλοπάτι. Πολλά Ηπειρωτόπουλα που διαμένουν στην Αθήνα έχουν αγκαλιάσει όλη αυτή την προσπάθεια και δείχνουν έμπρακτα την αγάπη τους για τον ΠΑΣ Γιάννινα.

Για το πόσο συχνή είναι η επικοινωνία που υπάρχει με τις ομάδες των Κ-15, Κ-17 και Κ-20 που είναι στα Ιωάννινα:

Κουμερτάς: Σίγουρα είμαστε σε αρχικό στάδιο. Ο κ. Γεωργουλόπουλος ο οποίος είναι τεχνικός διευθυντής και για τις ακαδημίες στα Γιάννινα και εδώ στην Αθήνα μας δίνει το στίγμα για το γίνεται στην Κ-15, Κ-17 και Κ-20. Στην παρούσα φάση δεν έχουμε επισκεφθεί ακόμα τα Ιωάννινα, ωστόσο υπάρχει όσο το δυνατόν περισσότερη επικοινωνία, προκειμένου να υπάρχει κοινή συνισταμένη για το καλό του ΠΑΣ Γιάννινα, αλλά και την εξέλιξη των τμημάτων υποδομής.

Γάρδας: Ενημερωνόμαστε για τις εξελίξεις των τμημάτων υποδομής στα Ιωάννινα. Υπάρχει κοινός στόχος και ο συνδετικός κρίκος που είναι ο Γιώργος Γεωργουλόπουλος μας ενημερώνει για τα πάντα. Μέρα με τη μέρα η συνεργασία που θα υπάρχει με τις ομάδες που βρίσκονται στα Ιωάννινα θα είναι ακόμα πιο συχνή και πιστεύω ότι το αποτέλεσμα θα είναι εξαιρετικό.

Για το πρόγραμμα των προπονήσεων, αλλά και για τα καλοκαιρινά τουρνουά που θα λάβει μέρος η ακαδημία του ΠΑΣ:

Κουμερτάς: Αυτή τη στιγμή οι ακαδημίες μας παίρνουν μέρος σε διάφορα τουρνουά, ενώ θα γίνουν και αρκετά μέσα στο καλοκαίρι. Υπάρχουν τα αγωνιστικά τμήματα που ακόμα είναι σε πρώιμο στάδιο. Υπάρχουν κάποια άλλα τμήματα που παίρνουν μέρος σε κάποια τουρνουά που διοργανώνει η ΕΠΣ Αθηνών. Στόχος φυσικά μέσα από αυτά τα καλοκαιρινά camps είναι η ανάδειξη του ταλέντου των παιδιών. Η ακαδημία μας πιστεύω ότι έχει καταρτισμένους προπονητές. Χωρίς να θέλω να ευλογήσω τα γένια μου η δουλειά που γίνεται στις εγκαταστάσεις είναι πάρα πολύ καλή και μεθοδική. Ακολουθούμε ένα πλάνο, ένα στόχο και δεν παρεκκλίνουμε επ’ ουδενί από αυτό.

Γάρδας: Τους επόμενους μήνες οι δράσεις της ακαδημίας αναμένεται να είναι ακόμα πιο «ζωηρές». Καθημερινά γίνονται συναντήσεις μεταξύ των προπονητών για να καταγράφεται η εξέλιξη των παιδιών, αλλά και τα προγράμματα προπόνησης. Το καλοκαίρι που έρχεται θα διεξαχθούν διάφορα τουρνουά εντός Αττικής και η ακαδημία του ΠΑΣ θα συμμετάσχει, έτσι ώστε και τα παιδιά να μπορούν να μπαίνουν σιγά, σιγά και στο κλίμα των αγώνων, καθώς και για το πως θα διαχειρίζονται τη νίκη ή και την ήττα που είναι μέσα στην ζωή του ποδοσφαίρου.

Για τον Γιώργο Γεωργουλόπουλο και τη σχέση εμπιστοσύνης που έχει αναπτυχθεί:

Κουμερτάς: Για τον κ. Γιώργο τι να πούμε. Είναι ένας άνθρωπος καταρτισμένος που ασχολείται χρόνια με την προπονητική και ξέρει πάρα πολλά πράγματα. Μας έχει βοηθήσει πάρα πολύ και φυσικά μας έχει εξελίξει σαν προπονητές. Είναι ένας άνθρωπος που του αρέσει πολύ αυτό που κάνει και έχει τρομερές ιδέες για το ποδόσφαιρο. Είμαστε τυχεροί που συνεργαζόμαστε μαζί του.

Γάρδας: Συμφωνώ απόλυτα με τον Στέφανο. Γνώστης της προπονητικής και δεν είναι τυχαίο που αυτά τα χρόνια δούλεψε και στο πλευρό του προπονητή του ΠΑΣ του κ. Γιάννη Πετράκη συμβάλλοντας στο να μπορέσει η ομάδα των Ιωαννίνων να είναι πρωταγωνιστής στο πρωτάθλημα της Super League. Έχουμε να πάρουμε πολλά πράγματα ακόμα από τον κ. Γεωργουλόπουλο, αλλά και να μάθουμε.

Για το παιδί που έρχεται για πρώτη φορά στην ακαδημία και ποιο είναι ακριβώς το πρώτο πράγμα που του λένε οι προπονητές όταν ξεκινάει την προσπάθεια ανάδειξης του ταλέντου του:

Κουμερτάς: Το πρώτο πράγμα που λέμε στο παιδί και προσπαθούμε να το εντάξουμε είναι οι λέξεις υπομονή και δουλειά. Πρώτα προσπαθούμε να φτιάξουμε τους κανόνες συμπεριφοράς και συνεργασίας ενός παιδιού και μετά πάμε στο αγωνιστικό κομμάτι. Είναι σημαντικό το παιδί να «χτίσει» πειθαρχία. Αυτή η λέξη νομίζω ότι πρέπει να συνοδεύει κάθε παιδί που θέλει να ασχοληθεί όχι μόνο με το ποδόσφαιρο, αλλά και με τον αθλητισμό γενικότερα. Επίσης πρέπει να υπάρχει σεβασμός. Αν ένα παιδί δεν έχει μάθει να σέβεται τον συμπαίκτη ή ακόμα και τον αντίπαλο του, νομίζω ότι δεν έχει θέση στο ποδόσφαιρο και στην ακαδημία. Το ποδόσφαιρο είναι ένα ομαδικό άθλημα και νομίζω ότι οι στοιχειώδεις κανόνες συμπεριφοράς πρέπει να εφαρμόζονται.

Γάρδας: Όλα ξεκινάνε από το πως θα πλάσεις το χαρακτήρα του παιδιού μέσα από το ποδόσφαιρο. Αν το παιδί στο ξεκίνημα το μάθεις να σέβεται και να έχει πειθαρχία, τότε τα υπόλοιπα γίνονται. Αν δεν υπάρχουν αυτά, όσο και ταλέντο να έχεις, το παιδί δεν μπορεί να προχωρήσει. Ο αθλητισμός είναι ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ και ΣΕΒΑΣΜΟΣ.

Κλείνοντας για ποιο λόγο οι Ηπειρώτες που ζουν στην Αθήνα θα πρέπει να επιλέξουν την ακαδημία του ΠΑΣ. Ποιο είναι το μήνυμα:

Γάρδας: Το διαφορετικό που δίνει η ακαδημία αυτή, είναι ο σωστός προγραμματισμός που υπάρχει. Γίνεται αξιολόγηση των παιδιών, δουλειά σωστή η οποία βέβαια θα κριθεί στο εγγύς μέλλον, και μεθοδικότητα. Όλα γίνεται βάσει προγράμματος. Δεν γίνεται τίποτα τυχαία, αν δεν υπάρχει στόχος, πλάνο ή χωρίς κάποιο ερέθισμα που πρέπει να δώσουμε στα παιδιά. Κοιτάμε το κάθε παιδί ξεχωριστά. Όλοι μαζί σαν ομάδα. Δεν ξεχωρίζουμε κανέναν.

Κουμερτάς: Θέλω πραγματικά να αγκαλιάσουν την προσπάθεια μας οι Γιαννιώτες και οι Ηπειρώτες γενικά που ζουν στην Αθήνα. Άλλωστε όλη αυτή η διαδικασία έχει ξεκινήσει, καθώς το Ηπειρώτικο στοιχεία στην πρωτεύουσα είναι πάρα πολύ μεγάλο και ισχυρό. Πιστεύω ότι ο δρόμος για την επιτυχία περνάει μέσα από αυτή την ακαδημία και θέλω να αγκαλιαστεί όλο αυτό. Υπάρχει ήδη μεγάλη ανταπόκριση, αλλά τους επόμενους μήνες και όσο εξελλίσεται η ακαδημία θα υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη.

Συνέντευξη στον ΧΡΗΣΤΟ ΛΕΜΟΝΙΑ

Επιμέλεια βίντεο και φωτογραφίας: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΡΓΑΡΗΣ