Ο 17χρονος μαθητής Χάφερτς και η σπουδαία διαχείριση της Λεβερκούζεν

Ο 17χρονος μαθητής Χάφερτς και η σπουδαία διαχείριση της Λεβερκούζεν

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΖΩΡΖΟΥ

Διαφορετικό είναι ένα παιδί να ασχολείται με το ποδόσφαιρο απλά για το χόμπι του και άλλο να προσπαθεί να το συνδυάσει με υψηλές επιδόσεις ταυτόχρονα με το σχολείο, κάτι που καταφέρνει ο Κάι Χάφερτς της Μπάγερ Λεβερκούζεν. Οι σκεπτόμενοι γονείς προβληματίζονται και δικαίως, καθώς δεν είναι εύκολο για κάποιον να στοχεύει παράλληλα στην κορυφή σε δύο διαφορετικούς τομείς.

Και όσο μεγαλώνουν τα παιδιά, δηλαδή μετά από την ηλικία των 13-14 και μπαίνοντας στο λύκειο πολλές φορές αυτή η συνύπαρξη δείχνει απαγορευτική. Η πραγματικότητα μάς παραπέμπει ότι δεν είναι μεγάλο το ποσοστό που τα καταφέρνει να πρωταγωνιστεί και στο σχολείο και στην μπάλα. Ωστόσο, πλέον η σύγχρονη προπονητική φιλοσοφία παρακινεί τους μικρούς να έχουν καλή απόδοση και στα μαθήματά τους, διότι γυμνάζοντας το μυαλό τους μπορούν να ανταπεξέλθουν και πολύ καλύτερα μέσα στο γήπεδο.

«Πρέπει οι προπονητές να παρακινούν τα παιδιά να είναι καλά στο σχολείο και οι δάσκαλοι τα παιδιά να κάνουν αθλητισμό», είναι η ατάκα που μου είπε ένας προπονητής ακαδημιών πρόσφατα, αλλά και πάλι δεν είναι εύκολο. Η δυσκολία συγκέντρωσης στο διάβασμα έγκειται στο γεγονός της κούρασης πριν ή έπειτα από μια προπόνηση ή ένα μας υψηλού ρυθμού και επιπέδου. Επίσης ο άκρατος ενθουσιασμός επειδή ένας μικρός ποδοσφαιριστής είχε πολύ καλή απόδοση σε ένα σημαντικό ματς για την ηλικία του πολλές φορές το αποπροσανατολίζει. Τα παιδιά κάνουν όνειρα και όλοι θέλουν να γίνουν σπουδαίοι αθλητές, όμως οι κηδεμόνες έχουν την ευθύνη να τους φέρνουν σε ισορροπία.

Η συνειδητοποίηση ότι ο δρόμος για σπουδές είναι πιο βατός και έχει περισσότερες σταθερές παραμέτρους βοηθάει τους μεγάλους να μην αφήσουν τα πιτσιρίκια να γίνουν «στουρνάρια». Και επειδή μιλάμε για την Ελλάδα, και όχι για την Ολλανδία ή την Γερμανία, όπου όλοι στοχεύουν στον συγκεκριμένο συνδυασμό, τότε είναι πιο σώφρων να προσφέρουμε όσες περισσότερες δυνατότητες μπορούμε στα παιδιά για να πηγαίνουν καλά και στο σχολείο και στην… μπάλα.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα που δείχνει και την διαφορά επιπέδου είναι η διαχείριση του Κάι Χάφερτς από την Μπάγερ Λεβερκούζεν. Ο 17χρονος μαθητής δεν συμπεριλήφθηκε στην αποστολή της γερμανικής ομάδας για τον επαναληπτικό με την Ατλέτικο Μαδρίτης στην Ισπανία στην φάση των «16» του Champions League, λόγω των εξετάσεων που είχε στο σχολείο. Ορισμένοι «πονηροί» στην Ελλάδα σκέφτηκαν ότι αν δεν είχε λήξει 4-2 το πρώτο ματς στην Γερμανία υπέρ των Ισπανών και η πρόκριση ήταν πιο εφικτή, τότε θα έπαιρνε άλλη απόφαση η ομάδα του. Κι όμως κάνουν λάθος, διότι αυτοί βλέπουν μακροπρόθεσμα και όχι κοντόφθαλμα.

Ο Χάφερτς αγωνίζεται κυρίως ως επιθετικός μέσος και μέχρι τώρα έχει αγωνιστεί σε 17 ματς της Μπουντεσλίγκα με 1 γκολ και 5 ασίστ, 3 του Champions League, ένα στο Κύπελλο Γερμανίας, ενώ έχει επιπλέον 12 ματς με την β’ ομάδα της Λεβερκούζεν. Συνολικά έχει φτάσει τα 1.959 αγωνιστικά λεπτά, ενώ παράλληλα προσέχει και τις σπουδές του.

Η πρακτική που ακολουθεί η ομάδα του είναι μια γενικότερη φιλοσοφία που έχουν οι Γερμανοί, όμως στην Ελλάδα δεν υπάρχει ανάλογος προγραμματισμός και θέληση. Ίσως κάποια στιγμή να αλλάξει και εδώ η κατάσταση, αλλά μέχρι τότε, τουλάχιστον, ας παραδεχόμαστε ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος και ας μην είναι ορατός στο δικό μας ποδόσφαιρο.