Πάντα θα βρίσκουμε τον τρόπο να γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα…

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΡΓΩΜΕΝΟΥ

Το κείμενο αυτό δεν είναι και τόσο ποδοσφαιρικό, αλλά περισσότερο επίκαιρο! Προειδοποιώ για όσους δεν τους ενδιαφέρει τίποτε άλλο παρά μόνο το ποδόσφαιρο και ο αθλητισμός γενικότερα.

Η εποχή που ζούμε δεν είναι και από τις καλύτερές μας, είναι απ’ αυτό που λέμε «κάθε πέρσι και καλύτερα…». Αυτή είναι η αλήθεια, αλλά υπάρχει και άλλη μία αλήθεια την οποία όμως διαπιστώνουμε εκ των υστέρων αφού κάτσουμε και σκεφτούμε λίγο τα πράγματα πιο καθαρά. Δεν είμαστε στην εποχή που λέγαμε «τα Χριστούγεννα εγώ θα πάω στο Μπάνσκο, εγώ στα Τρίκαλα Κορινθίας, εγώ μπουζούκια…», αλλά είμαστε στην εποχή που έχουμε αρχίσει να σκεφτόμαστε μήπως θα ήταν καλύτερα τα Χριστούγεννα να μείνουμε μέσα στο σπίτι μας και να καλέσουμε 10 συγγενείς και φίλους και να περάσουμε έτσι τη βραδιά μας. Ή σκεφτόμαστε να πάμε στο κουτούκι της γειτονιάς, στο οποίο θα έχει και live μουσική, θα έχει και το καλό του φαγητό και θα περάσουμε… φίνα!

Υπάρχει και η άποψη που λέει ότι αυτά τα σκεφτόμαστε γιατί… μεγαλώνουμε (οι άλλοι ποτέ εμείς). Δεν είναι όμως έτσι ακριβώς τα πράγματα, απλά είναι η εποχή που ο καθένας μας αντιμετωπίζει τα δικά του προβλήματα είτε οικονομικά, είτε οτιδήποτε άλλο και αυτό που τον ενδιαφέρει είναι όχι να περάσει εντυπωσιακά, αλλά καλά και να το χαρεί.

Η αλήθεια είναι ότι με φίλους και οικογένεια όντως περνάς πιο ήρεμα απ’ ότι να πήγαινες στα μπουζούκια τέτοιες ημέρες, αλλά με λίγους και καλούς δίπλα σου περνάς και καλύτερα. Λες ό,τι θες, γελάς, πίνεις, τρως και γενικότερα αισθάνεσαι μία άλλη ζεστασιά. Τα μπουζούκια ευτυχώς είναι ανοιχτά όλο τον χρόνο οπότε σίγουρα θα υπάρξει ο προγραμματισμός να τα… επισκεφτείς κάποια στιγμή.

Αλλά η γιορτή των Χριστουγέννων είναι αυτό που αμέσως σου έρχεται στο μυαλό οικογένεια και φίλοι! Τα χρόνια με τα πολλά λεφτά αυτές τις δύο λέξεις τις ξεχνούσαμε εύκολα τα Χριστούγεννα, αλλά τα προβλήματα του καθενός μας φέρνουν πιο κοντά στους δικούς μας ανθρώπους γιατί στην τελική αυτοί είναι και οι μόνοι που μας καταλαβαίνουν. Όταν πλησιάζουν τα Χριστούγεννα σκεφτόμαστε όλοι μας «δεν έχω λεφτά πως θα μπορέσω να τα βγάλω πέρα με δώρα, εξόδους, φαγητό, λογαριασμούς;» και μας πιάνει ένας μικρός πανικός.

Μετά όμως όταν κάνεις τον απολογισμό σου, καταλαβαίνεις ότι τελικά τα έκανες όλα με μεθοδικότητα, πήρες τα δώρα σου και πρόσφερες το χαμόγελο που περιμένεις και νιώθεις αυτή την αίσθηση του «όλα πήγαν καλά…». Δεν αντιλέγω ότι μετά έρχονται ξανά τα δύσκολα, αλλά τουλάχιστον αυτές τις ημέρες νιώθεις ότι όντως κάτι έκανες και κατάφερες για τους δικούς σου ανθρώπους.

Δεν είναι… ψυχολογικό κομμάτι αυτό που διαβάσατε παραπάνω, αλλά είναι συμπέρασμα συζητήσεων με φίλους οι οποίοι στην αρχή τα έβλεπαν σκούρα αλλά μετά ένιωσαν και αυτοί την ευχαρίστηση ότι για λίγο ξεχάστηκαν και το διασκέδασαν αυτές τις ημέρες. Εξάλλου αυτό είναι και το νόημα των ημερών των Χριστουγέννων, να ξεχνιόμαστε για λίγο από την καθημερινότητά μας και να κάνουμε αυτό που μας γεμίζει!

Οι γιορτές δεν τελείωσαν, έχουμε και την Πρωτοχρονιά! Οπότε καλά να περνάτε και να θυμάστε ότι τα προβλήματά μας πάντα θα υπάρχουν είτε τα έχουμε όλα και δεν μας λείπει τίποτα, είτε όχι. Οπότε αφήστε για λίγες ημέρες τον εαυτό σας, καλό θα σας κάνει…