«Πέταξε» το γκολ πιτσιρικάς της Μπάρτσα, επειδή τραυματίστηκε αντίπαλος! (vιd)

«Πέταξε» το γκολ πιτσιρικάς της Μπάρτσα, επειδή τραυματίστηκε αντίπαλος! (vιd)

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΖΩΡΖΟΥ

Οι καλύτεροι και οι χειρότεροι φίλαθλοι στους αγώνες των ακαδημιών είναι οι γονείς. Πολλές φορές δεν αφήνουν τα παιδιά ούτε fair play να κάνουν, όταν τραυματίζεται ένας αντίπαλος, όμως το παράδειγμα του Ρόμπερ της Μπαρτσελόνα Β’ πρέπει να γίνει μάθημα γι’ όλους.

Αναφέρομαι στο περιστατικό που έγινε την Κυριακή στον αγώνα σάλας κόντρα στην Ατλέτικο Μενγκίμπαρ και ενώ οι «μπλαουγκράνα» είχαν μια πολλά υποσχόμενη επίθεση για να κάνουν το 5-2 και να «κλειδώσουν» τη νίκη. Ωστόσο, όπως θα δείτε και στο βίντεο που ακολουθεί ο νεαρός παίκτης είδε ότι ο αντίπαλος χτύπησε και προτίμησε να σταματήσει για να μπει ο γιατρός μη τυχόν είναι κάτι σοβαρό.

Ιδού το βίντεο για το λόγου το αληθές:

http://
FCB Futsal: El gesto de FAIR PLAY de Rober… από fcbarcelona

ΦΩΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΓΧΟΥΣ
Το Σάββατο έγινα μάρτυς ενός σύνηθες περιστατικού σε πρωτάθλημα ακαδημιών της ΕΠΣΑ. Το παιχνίδι έχει τελειώσει 7-0 και ένας πιτσιρικάς της ομάδας που έχει ηττηθεί ξέσπασε σε λυγμούς… Σίγουρα τα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα από τους ενήλικες τα παίρνουν όλα τοις μετρητοίς, ειδικά όταν από την εξέδρα οι απαιτήσεις είναι παράλογες.

Και στο συγκεκριμένο ματς, όπως και σχεδόν σε όλα, οι γονείς με τις φωνές του και τις… φοβερές οδηγίες τους γεμίζουν άγχος για το αποτέλεσμα τους μικρούς ποδοσφαιριστές. Όταν, λοιπόν, δεν έρθει το αναμενόμενο, ακόμα και όταν βρεθούν απέναντι σε έναν πολύ καλύτερα προετοιμασμένο αντίπαλο, η αποτυχία να προσφέρουν όσα τους ζητούν οι «απ’ έξω» τους στενοχωρεί και νιώθουν ένα βάρος να τους πνίγει.

Προφανώς και δεν καταλαβαίνουν οι μεγάλοι ότι τα παιδιά πρέπει να μάθουν πρώτα να χαίρονται το άθλημα και μετά να μπαίνουν στην διαδικασία του αποτελέσματος. Είναι εντελώς απαράδεκτο να τραυματίζεται ένα παιδί και ο αγώνας να συνεχίζεται σα να μην συμβαίνει τίποτα. Πάνω απ’ όλα είναι η υγεία των μικρών αθλητών και μετά έρχονται όλα τα άλλα.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ
Αλλά φυσικά μεγάλο μερίδιο ευθύνης σε αυτό το σκέλος έχουν οι διαιτητές, οι οποίοι υποχρεούνται να διακόπτουν άμεσα ένα παιχνίδι, όταν ένας μικρός χτυπάει. Οι προκαταλήψεις ότι «κάνει θέατρο» και οι κραυγές «παίξε-παίξε» δεν πρέπει να τον επηρεάζουν. Γενικά οι διαιτητές είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο και πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι στις ηλικίες τους αναπτυξιακού ποδοσφαίρου ο ρόλος τους είναι και παιδαγωγικός.

Επί της ουσίας με τα σφυρίγματά τους μαθαίνουν στα παιδιά του κανόνες, αρκεί βεβαίως να τους ξέρουν. Δυστυχώς βλέπουμε κάθε Σαββατοκύριακο οι διαιτητές να κάνουν λάθη άγνοιας (π.χ. να μην γνωρίζουν από πού πρέπει να εκτελεστεί ένα κόρνερ στην εκάστοτε ηλικιακή κατηγορία). Οι άνθρωποι που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, έστω κι αν στην προκειμένη περίπτωση το παράδειγμα είναι από αγώνα σάλας, είναι καλό να διδαχθούν από την ενέργεια του νεαρού Ρόμπερ και όχι να γίνονται… ρόμπες στο βωμό του αποτελέσματος και της νίκης.

Για την ιστορία το συγκεκριμένο παιχνίδι έληξε με 6-4 υπέρ της Μπαρτσελόνα.