Πολλά τα θετικά στοιχεία στις προτάσεις του Φαν Μπάστεν για τις αλλαγές κανονισμών

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΖΩΡΖΟΥ

Σε μια άκρως επικοινωνιακή κίνηση προχώρησε ο ειδικός σύμβουλος της FIFA και ένας από τους καλύτερους επιθετικούς που έχει αναδείξει το ποδόσφαιρο. Οι σκέψεις του Μάρκο Φαν Μπάστεν, όπως διατυπώθηκαν σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα «Bild», για τις αλλαγές στους κανονισμούς, δίνουν τροφή για σκέψη. Εκεί που εστίασαν οι περισσότεροι ήταν στην σταδιακή κατάργηση του οφ-σάιντ, αλλά μάλλον αυτό ήταν το… τυράκι που έριξε ο Ολλανδός για να ασχοληθούν όλοι με το ζήτημα. Δεν χρειάζεται, όμως, να λοιδορείται. Η αλήθεια είναι ότι το άθλημα χρήζει βελτίωσης, ειδικά από την στιγμή που οι χώροι έχουν μικρύνει από το αδιάκοπο τρέξιμο των ποδοσφαιριστών.

Ο συνδυασμός της τέχνης και της ταχύτητας σε πόδια και σκέψη αναδεικνύει στην εποχή μας τους παίκτες που κάνουν την διαφορά. Θα με βρει απόλυτα σύμφωνο η ιδέα του για περισσότερες αλλαγές, αλλά και η επαναχρησιμοποίηση ποδοσφαιριστών, ώστε να μπορούν να αντέξουν και να μειωθούν οι τραυματισμοί. Βεβαίως, ο Φαν Μπάστεν πρότεινε και την ελάττωση του αριθμού των αγώνων, αλλά αυτό δεν πρόκειται να γίνει, διότι μπαίνουν στην μέση τα τηλεοπτικά δικαιώματα, από τα οποία προκύπτουν μεγάλα έσοδα.

Η άλλη ιδέα που έχει για να μεγαλώσουν οι ελεύθεροι χώροι με την αποβολή λίγων λεπτών για ποδοσφαιριστές που δέχονται κίτρινη κάρτα, επίσης τη θεωρώ θετική, όμως ο κίνδυνος βρίσκεται στην εφαρμογή τους από τους διαιτητές, που θα αποκτήσουν ακόμα μεγαλύτερη δύναμη. Το δυστύχημα στην Ελλάδα είναι ότι πολλοί διαιτητές κάνουν δημόσιες σχέσεις, ήδη, από αγώνες ακαδημιών και δεν σφυρίζουν 50-50%.

Καλή είναι και η σκέψη να υπάρχει συγκεκριμένος αριθμών φάουλ που θα μπορεί να κάνει ένας παίκτης, όπως και στο μπάσκετ. Εάν υπερβαίνει τον αριθμό αυτό τότε θα αποβάλλεται από τον αγώνα, αλλά εδώ πρέπει να υπάρχει και γραμματειακή υποστήριξη.

Όσον αφορά την κατάργηση του οφσάιντ, μόνο ως επικοινωνιακό τρικ μπορεί να το εκλάβει κανείς. Ουδείς μπορεί να συμφωνήσει με τέτοια αλλαγή, επειδή θα αλλοιώσει τελείως την εικόνα του αθλήματος και θα το γυρίσει σε… καφενειακό επίπεδο.

Για την κατάργηση της παράτασης είναι έξυπνη η ιδέα για μονομαχία μεταξύ ενός παίκτη και ενός τερματοφύλακα, με τον ποδοσφαιριστή να προσπαθεί να σκοράρει ξεκινώντας μια επίθεση από τα 25 μέτρα, έχοντας οκτώ δευτερόλεπτα. Πάντως, αυτό μπορεί να γίνει και με την εισαγωγή απ’ ευθείας της διαδικασίας των πέναλτι, μετά το τέλος του κανονικού αγώνα.

Γενικώς είναι καλό να υπάρχει προβληματισμός και μια ανοικτή συζήτηση για την βελτίωση του ποδοσφαίρου. Υπάρχουν κι άλλα που μπορούν γίνουν παίρνοντας ιδέες από διαφορετικά αθλήματα, έτσι ώστε να κορυφώνεται η αγωνία και να μειώνεται η σκοπιμότητα και οι καθυστερήσεις.