Πρέπει να προπονείσαι ακόμη και όταν είσαι άρρωστος;

Χειμώνας. Η περίοδος του χρόνου που τα μικρόβια οργιάζουν. Ιώσεις,εποχιακή γρίπη,κρυολογήματα είναι οι συνήθεις ύποπτοι για όλα τα εγκλήματα που μας ρίχνουν στο κρεβάτι. Τι γίνεται όμως με τις προπονήσεις; Πρέπει να συνεχίσουμε να ασκούμαστε ή πρέπει να κλειστούμε σπίτι; Όπως και σε πολλά άλλα ερωτήματα έτσι και εδώ δεν υπάρχει σαφής απάντηση.

Γιατί αρρώστησα;
Θα πει κανείς «τι ρωτάς απλά ήσουν άτυχος και κόλλησες κάτι». Μην βιάζεσαι. Το όλο ζήτημα με τις αρρώστιες έγκειται στον αμυντικό μηχανισμό του σώματος. Οι αμυντικοί της ομάδας σου δεν έκαναν καλά την δουλειά τους! Για πιο λόγο όμως; Έρευνες δείχνουν πως για όλα ευθύνεται το στρες! Το στρες είτε είναι ψυχολογικό είτε σωματικό προκαλεί αύξηση της κορτιζόλης της ορμόνης του στρες που ευθύνεται για τον καταβολισμό. Η αύξηση της κορτιζόλης με την σειρά της απενεργοποιεί την παραγωγή των κυτοκινών, μορίων που προωθούν την αντίδραση του ανοσοποιητικού.

Κατανοείς λοιπόν πως ευθύνεσαι για την αδυναμία του ανοσοποιητικού σου, ενώ το να αθλείσαι ενδυναμώνει τις άμυνες του οργανισμού σου ,συμβαίνει το αντίθετο όταν το παρακάνεις! Ρίξε τους ρυθμούς.

Τελικά να πάω προπόνηση ή όχι;
Λαμβάνοντας υπόψη την λειτουργία της κορτιζόλης που αναφέραμε παραπάνω,το να προπονηθείς ενώ είσαι άρρωστος μπορεί να σε κάνει να αισθανθείς καλύτερα στιγμιαία σε βάθος χρόνου όμως το στρεσάρισμα του οργανισμού θα επιβραδύνει περαιτέρω την ίαση της ασθένειας. Από την άλλη αν θέλεις πάση θυσία να προπονηθείς κάνε τον παρακάτω έλεγχο.

Αν τα συμπτώματα σου περιορίζονται από τον λαιμό και πάνω μπορείς να προπονηθείς. Συνεπώς αν πρόκειται για κοινό κρυολόγημα και σε ταλαιπωρεί μπούκωμα, πονόλαιμος και όλα τα σχετικά, οι έρευνες δείχνουν πως δεν θα υπάρξει διαφορά στην ανάρρωση σου. Από την άλλη αν σε ταλαιπωρούν συμπτώματα στο υπόλοιπο σώμα όπως στομαχικές διαταραχές, πόνοι στα κόκαλα, αδυναμία κλπ κάτσε εκεί που είσαι. Θα χειροτερέψεις και το πιθανότερο είναι να μην αντέξεις να ολοκληρώσεις ούτε την προπόνηση σου.

Σκέψου πέραν του εγωισμού. Δώσε χρόνο στο σώμα σου να δυναμώσει, ξεκουράσου και απέβαλε το στρες που σε κρατάει μακρυά από αυτό που αγαπάς.

Γράφει ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ