Ρικάρντο Πέρες: «Πίστη στη φιλοσοφία μας»

Ρικάρντο Πέρες: «Πίστη στη φιλοσοφία μας»

Ο διευθυντής της ακαδημίας του Ολυμπιακού και προπονητής του τμήματος κάτω των 19 ετών, Ρικάρντο Πέρες, έδωσε συνέντευξη στην ιστοσελίδα των «ερυθρόλευκων». Μιλώντας για την προετοιμασία των Νέων στην Αγγλία και γενικότερα την πορεία της ακαδημίας των Πειραιωτών:

Για τις εντυπώσεις του από την προετοιμασία σε αγγλικό έδαφος:

«Ήταν μια πάρα πολύ καλή εμπειρία για όλους μας. Με την πρόταση που παρουσιάσαμε στον Πρόεδρο τον περασμένο Μάρτιο, είχαμε στο μυαλό μας δύο πράγματα. Να προσφέρουμε στους παίκτες μας την εμπειρία του να παίζεις με ομάδες του εξωτερικού ούτως ώστε να προετοιμάζονται καλύτερα για το επόμενο επίπεδο που είναι αυτό του επαγγελματισμού και δεύτερον να επεκτείνουμε τη φήμη και το όνομα του συλλόγου, ειδικότερα στην Αγγλία. Πιστεύω πως πετύχαμε και τους δύο στόχους, παίξαμε παιχνίδια πολύ υψηλού επιπέδου, απέναντι σε πέντε πολύ δυνατούς αντιπάλους. Είχαμε δύσκολα ματς γιατί αρκετές φορές αντιμετωπίσαμε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, κάτι βέβαια που αιτηθήκαμε από το ξεκίνημα, γιατί αυτό αυξάνει τη δυσκολία και προετοιμάζει τους παίκτες μας για τη συνέχεια, τους δείχνει τι πρέπει να βελτιώσουν και τι κάνουν ήδη καλά.

Μέσω του τύπου παιχνιδιού που θέλουμε να ακολουθούμε τώρα και στο μέλλον, είδαμε πως είμαστε σε καλό δρόμο και 100% πιστοί στη φιλοσοφία που έχουμε ξεκινήσει από πέρυσι και θέλουμε να έχουμε στη συνέχεια».

Για τα πέντε φιλικά παιχνίδια στην Αγγλία:

«Ήταν πολύ καλή εμπειρία, ειδικότερα σε δύο τομείς. Καταρχάς για την προσέγγιση που έπρεπε να έχουν οι παίκτες μας στα «μεγάλα» ματς που θα ακολουθήσουν. Επικεντρωθήκαμε πολύ στο κομμάτι της νοοτροπίας. Ακόμα, η φιλοσοφία που είχαμε στον τρόπο παιχνιδιού μας, προκειμένου να επιβεβαιώσουμε πως βαδίζουμε σε σωστό δρόμο. Αντιμετωπίσαμε τη Μάντσεστερ Σίτι και την Έβερτον για παράδειγμα, ή μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες όπως η Νότιγχαμ και η Μπέρμιγχαμ, έχοντας στη σύνθεσή μας πέντε παίκτες από την Κ17! Πρέπει να πω πως όλοι είχαν πολύ καλή απόδοση ατομικά, ειδικότερα αν πάρουμε υπόψη μας τα πράγματα που πρέπει να βελτιώσει ο καθένας αλλά και σαν ομάδα».

Για το πνευματικό κομμάτι των παικτών μετά από μια τέτοια εμπειρία:

«Μία παράμετρος που πρέπει να προσέξουμε πολύ μετά από αυτή την εμπειρία, είναι να κρατήσουμε τους παίκτες στο ίδιο μονοπάτι, από το οποίο ξεκίνησαν. Το μυαλό είναι πολύ σημαντικό, για αυτό θα έχουμε ακόμα δύο φιλικά με πολύ δυνατούς αντιπάλους μέχρι την έναρξη του πρωταθλήματος.

Ο καθοριστικός παράγοντας είναι ο τρόπος με τον οποίο οι παίκτες πρέπει να ρυθμίσουν το μυαλό τους. Πρέπει να σκέφτονται μέρα με τη μέρα, όχι εβδομάδα με εβδομάδα. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να πετύχουμε ένα στόχο κάθε φορά, είτε απέναντι σε ομάδες του ελληνικού πρωταθλήματος, είτε απέναντι στη Μάντσεστερ Σίτι, και με όλο το σεβασμό για τις ομάδες της Σούπερ Λιγκ, πρέπει να αντιμετωπίζουμε όλα τα παιχνίδια με τον ίδιο τρόπο. Αυτό κάναμε και στην Αγγλία, δεν μας ενδιαφέρει ποιον αντίπαλο έχουμε απέναντί μας. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε σαν ένα μέσο να πετύχουμε το στόχο που έχουμε βάλει».

Το πόσο σημαντικό είναι πέρα από τις νίκες, ο Ολυμπιακός να παίξει και καλό ποδόσφαιρο:

«Αφότου ξεκινήσαμε να χτίζουμε το στυλ ποδοσφαίρου που θέλαμε τον τελευταίο χρόνο και δημιουργήσαμε αυτή τη βάση για να αναπτύξουμε τον τρόπο παιχνιδιού, επειδή είναι ο τρόπος που κάνει τους παίκτες μας να «μεγαλώσουν» και να ετοιμαστούν ακόμα περισσότερο για το επαγγελματικό επίπεδο, ήταν πολύ καλό το ότι επιβεβαιώσαμε πως αυτό το μοντέλο είναι ο σωστός δρόμος για να προχωρήσουμε, για να επιτύχουμε και το δεύτερο στόχο μας, που είναι η νοοτροπία νικητή. Οι παίκτες του Ολυμπιακού πρέπει να έχουν αυτή την προσέγγιση, πρέπει να προετοιμάζονται σε αυτή την κατεύθυνση, ενόψει της παρουσίας τους στην πρώτη ομάδα».

Για τη φιλοξενία της Νότιγχαμ Φόρεστ:

«Ήταν εξαιρετικά, είμαστε ευγνώμονες προς τους ανθρώπους της Νότιγχαμ, γιατί μας συμπεριφέρθηκαν και μας φρόντισαν με τον καλύτερο τρόπο, έκαναν κάθε δυνατή προσπάθεια για να περνάμε όμορφο χρόνο. Νομίζω επίσης πως και η δική μας συμπεριφορά ανταποκρίθηκε στη δική τους. Όλοι οι παίκτες μας ήταν άψογοι, όπως όλα τα μέλη της αποστολής μας, ακόμα και στις μικρές λεπτομέρειες, τόσο εντός όσο και εκτός αγωνιστικού χώρου. Ευχαριστούμε πάρα πολύ και ελπίζουμε να επαναλάβουμε αυτή την εμπειρία».