Σπάει το «άβατο» του Attica η πρότυπη ακαδημία «Γιάννης Παθιακάκης»

Σπάει το «άβατο» του Attica η πρότυπη ακαδημία «Γιάννης Παθιακάκης»

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΖΩΡΖΟΥ

Αποτελεί κοινό μυστικό στον χώρο των Ακαδημιών ότι το τουρνουά Attica είναι το πιο σημαντικό τουρνουά στην Ελλάδα στο αναπτυξιακό ποδόσφαιρο. Μέχρι πρότινος συμμετείχαν μόνο τμήματα των ΠΑΕ, όμως η διοργάνωση αλλάζει προς το καλύτερο και γίνεται πιο δεκτική με ομάδες που κάνουν άριστη δουλειά σε βάθος πολλών ετών. Πρωτοπόρος σε αυτή την προσπάθεια είναι η πρότυπη Ακαδημία, «Γιάννης Παθιακάκης».

Το πρωτάθλημα ξεκινάει αυτό το Σαββατοκύριακο (6-7 Οκτωβρίου) και διεξάγεται σε τέσσερις ηλικιακές κατηγορίες (Κ16, Κ14, Κ13, Κ12) με την συμμετοχή κορυφαίων ΠΑΕ της Αττικής και όχι μόνο.

Στο τουρνουά λαμβάνουν μέρος παραδοσιακά οι Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, Πανιώνιος (ΠΑΕ και Ερασιτέχνης), Ατρόμητος (ΠΑΕ και ΑΠΣ), ΠΑΕ Απόλλων Σμύρνης, ενώ φέτος δίνουν το παρών και οι Παναχαϊκή, Ιωνικός, Γιάννης Παθιακάκης, Ηνίοχος.

Επί της ουσίας η Ακαδημία «Γιάννης Παθιακάκης» σπάει το… άβατο των ΠΑΕ και γίνεται η πρώτη ερασιτεχνική ομάδα που συμμετέχει στη διοργάνωση σε τρεις ηλικιακές κατηγορίες (Κ14, Κ13, Κ12), ενώ το αντρικό της τμήμα αγωνίζεται από πέρυσι στην Α’ ΕΠΣΑΝΑ, στηριζόμενο κυρίως σε παιδιά από το φυτώριό της.

Γι’ όσους δεν γνωρίζουν, από την συγκεκριμένη Ακαδημία έχει ξεπεταχθεί ο Σωτήρης Νίνης, πρώην μέσος του Παναθηναϊκού και της Εθνικής Ελλάδας, ενώ κάθε χρόνο τροφοδοτεί με παίκτες τις ΠΑΕ. Φέτος στην Κ16 της ΑΕΚ μεταπήδησαν δύο ποδοσφαιριστές από την ομάδα Γιάννης Παθιακάκης και όπως λένε οι ειδικοί υπάρχουν πολλά ταλέντα μέσα σε όλα τα τμήματα της Ακαδημίας με λαμπρή προοπτική για το μέλλον.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο άνθρωπος που «τρέχει» το πλάνο της Ακαδημίας είναι ο Γιώργος Παθιακάκης, γιος του αείμνηστου, Γιάννη, και φέτος έχει 12 προπονητές για τις ομάδες του φυτωρίου του.

Άρα η συμμετοχή των τμημάτων του στο Attica αποτελεί την καλύτερη επιβράβευση για μία Ακαδημία που έχει αφήσει τα καλύτερα διαπιστευτήρια στο αναπτυξιακό ποδόσφαιρο και δεν κοιτάζει μόνο το αποτέλεσμα, αλλά ο βασικός στόχος είναι να παιδιά να μαθαίνουν και παίζουν σωστά το άθλημα.
Η βάση της Ακαδημίας «Γιάννης Παθιακάκης» βρίσκεται στην Ριζούπολη, πίσω από το γήπεδο του Απόλλωνα Σμύρνης, «Γεώργιος Καμάρας», ενώ η αντρική ομάδα έχει έδρα τον Άγιο Στέφανο.

Αξιοσημείωτη είναι και η συμμετοχή της Ακαδημίας, Ηνίοχος, στις ηλικίες Κ13 και Κ12, καθώς είναι μια ομάδα με μεγάλη παράδοση και τίτλους σε πανελλήνια πρωταθλήματα στον χώρο του ποδοσφαίρου Σάλας.

Είναι σημαντικό ότι το Attica ανοίγει τις πύλες του σε αυτές τις Ακαδημίες και πως πέρα των κλασικών δυνάμεων του ελληνικού ποδοσφαίρου, που εδρεύουν στο Νομό Αττικής, μπαίνουν και ομάδες με αποδεδειγμένη ποιότητα, αλλά και η Παναχαϊκή.

Ας ευχηθούμε σε όλα τα παιδιά που συμμετέχουν να έχουν υγεία και πάνω απ’ όλα να ευχαριστηθούν το ποδόσφαιρο, μένοντας κοντά στον αθλητισμό και μακριά από την μάστιγα της εποχή μας, που είναι τα ναρκωτικά.