Συμβουλές για την αθλητική σου απόδοση

Συμβουλές για την αθλητική σου απόδοση

ΦΤΑΣΕ ΣΤΑ ΟΡΙΑ:7 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΗΝ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΣΟΥ ΑΠΟΔΟΣΗ

Μπορεί να μην είσαι ακόμη επαγγελματίας αθλητής, μπορεί να μην έχεις καν βλέψεις να ασχοληθείς επαγγελματικά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αγαπάς το άθλημα που κάνεις! Από τους πιτσιρικάδες μέχρι και τους επαγγελματίες αθλητές, όλοι έχουν έναν κοινό στόχο… να γίνουν οι καλύτεροι των καλύτερων! Είτε σκοπεύεις να προκριθείς στους Ολυμπιακούς αγώνες είτε απλά να ταπεινώσεις τους φίλους σου στο γηπεδάκι την Κυριακή χρειάζεται να αποδώσεις τα μέγιστα.

Δεν σε ενδιαφέρει ούτε πόσο λίπος θα κάψεις ούτε αν θα φτιάξεις τους τέλειους δικεφάλους. Η προπόνηση σου θα πρέπει να βασίζεται σε ασκήσεις που αυξάνουν την ισορροπία ,την δύναμη και την λειτουργικότητα του σώματος σου. Χρησιμοποίησε τις παρακάτω συμβουλές, κάνε κάθε προπόνηση σου να μετράει και δείξε σε όλους τον καλύτερο σου εαυτό.

1. Άλλαξε τον τρόπο που προπονείσαι
Ο μόνος λόγος να ενδιαφέρεσαι για το πόσο μεγάλο είναι το στήθος σου και οι τρικέφαλοι σου είναι να ασχολείσαι με το Bodybuilding. Όταν όμως ασχολείσαι με αθλήματα όπως το μπάσκετ και το ποδόσφαιρο η μυϊκή υπερτροφία είναι το τελευταίο που σε απασχολεί, βασικό σου μέλημα είναι η δύναμη!
Άλλαξε το πρόγραμμα σου και βεβαιώσου ότι χρησιμοποιείς βασικές και συνθέτες ασκήσεις όπως είναι τα squats και τα deadlifts, ασκήσεις που αποτελούν εξαιρετική επιλογή για την αύξηση της ταχύτητας και της δύναμης. Επίσης προτίμησε να στοχεύεις σε βαριά κιλά με λιγότερες επαναλήψεις και όχι το αντίθετο.

2. Εκρηκτικότητα!

Ξέχνα τις αργές επαναλήψεις και δώσε ένταση! Ξεκίνα να εκτελείς τις ασκήσεις αλλά και ολόκληρη την προπόνηση σου με ενέργεια και εκρηκτικότητα. Σε ασκήσεις για παράδειγμα όπως είναι τα squats , φτάσε στο κατώτερο σημείο και επέστρεψε στην αρχική θέση της άσκησης όσο πιο γρήγορά και εκρηκτικά μπορείς.

3. Πάρε τα βουνά!
Κατέβα από τον διάδρομο και βγάλε τον και από την πρίζα ! Ξεκίνα να κάνεις τις αεροβικές σου προπονήσεις εκτός γυμναστηρίου. Δραστηριότητες όπως το τρέξιμο, το ποδήλατο και τα σπριντ σε ανηφόρα σε βοηθούν στο διπλάσιο με την απόδοση σου καθώς μιμούνται μεγάλο μέρος των κινήσεων που θα χρειαστεί να εκτελέσεις στο άθλημα σου!

4. Ενυδατώσου!
Η ενυδάτωση σου έχει την ίδια σημασία με την διατροφή σου. Ακόμα και μια μικρή αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει την αθλητική σου απόδοση. Είναι γνωστό άλλωστε πως οι κράμπες οφείλονται κατά βάση σε αφυδάτωση. Πρέπει να ενυδατώνεσαι λοιπόν πριν, κατά την διάρκεια και μετα τις προπονήσεις και τους αγώνες σου!

5. Χρειάζεσαι καύσιμα
Όπως έχει αναφερθεί και σε προηγούμενα κείμενα ,το σώμα μας για να λειτουργήσει χρειάζεται γλυκόζη την οποία προσλαμβάνει από τους υδατάνθρακες. Επομένως καταλαβαίνεις πως διατροφές χαμηλές σε υδατάνθρακα δεν είναι αυτό που χρειάζεσαι! Βεβαιώσου ότι προσλαμβάνεις αρκετούς υδατάνθρακες πριν και μετά την προπόνηση για να μειώσεις την κούραση και να αυξήσεις τις αντοχές και τον ρυθμό της αποθεραπείας!

6. Πάρε ρεπό
Ξέχνα τις προπονήσεις επτά μέρες την εβδομάδα και δώσε βάρος στην ξεκούραση. Το σώμα σου χρειάζεται κενές μέρες για να καταφέρει να επιδιορθώσει τους μικροτραυματισμούς από την προπόνηση σου και να γεμίσει τις ενεργειακές του αποθήκες. Δώσε του λοιπόν χρόνο να ανασάνει και πάρε 1-2 μέρες ρεπό την εβδομάδα.

7. Κοιμήσου και όλα θα πάνε καλά
Το καλύτερο πράγμα για την ανάρρωση του σώματος σου είναι ο ύπνος. Συγκεκριμένα το σώμα επιδιορθώνεται κατά την διάρκεια του βραδινού ύπνου. Επομένως ασε τα ξενύχτια έξω από την καθημερινότητα σου και προσπάθησε να κοιμάσαι 7-8 ώρες το βράδυ. Εάν πάλι δεν μπορείς να διαθέσεις λόγο υποχρεώσεων 8 ώρες συνεχόμενου ύπνου στο σώμα σου προσπάθησε να βάλεις ένα μισάωρο ύπνο στα μισά της ημέρας σου.

Γράφει ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ