Συνδύασε σπουδές και ποδόσφαιρο

Μία αρκετά ενδιαφέρουσα ιστορία προέβαλλε η ιστοσελίδα ekirikas.com, αναφορικά με τον Έλληνα τερματοφύλακα, Δημήτρη Καρούσο, και για το πώς κατάφερε ο νεαρός να συνδυάσει τις σπουδές του με το ποδόσφαιρο:

«Η παρατεταμένη οικονομική κρίση στην Ελλάδα, η αβεβαιότητα στο μέλλον των νέων, η ανεργία και η έλλειψη ευκαιριών έχει ωθήσει πολλούς Έλληνες -τα τελευταία χρόνια- στο εξωτερικό.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί Έλληνες ποδοσφαιριστές έχουν φύγει για ομάδες της Ευρώπης, ενώ είναι επίσης πολλοί κι αυτοί που μεταβαίνουν σε Αμερική και Αυστραλία. Υπάρχουν όμως και μερικές περιπτώσεις που τα Ελληνόπουλα θέλουν να συνδυάσουν σπουδές και ποδόσφαιρο, είτε σαν χόμπι είτε επαγγελματικά.

Συνήθως όμως πέφτουν σε ανθρώπους που δεν τους συμβουλεύουν σωστά, τους την πραγματοποίηση του «ονείρου» και χάνοντας στα μισά της διαδρομής. Μία περίπτωση νέου Έλληνα που θέλει να σπουδάσει και να ασχοληθεί επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο είναι ο Δημήτρης Καρούσος μόνο που ο 17χρονος μαθητής της 3ης Λυκείου στο 1ο Γενικό Λύκειο Μεταμόρφωσης στάθηκε τυχερός να πέσει στα… χέρια ομογενή και συγκεκριμένα του Κωνσταντίνου Μωραΐτη.

Ο Δημήτρης ξεκίνησε το ποδόσφαιρο από 8 ετών, ενώ στα 9 του κάθισε κάτω από την εστία κι έγινε τερματοφύλακας. Σήμερα, στα 17 του, θεωρείται από τα μεγάλα ταλέντα της θέσης και σ’ αυτό βοήθησαν τα μέγιστα προπονητές με εμπειρία όπως ο Παναγιώτης Αγριογιάννης, επί πολλά χρόνια προπονητής τερματοφυλάκων στον Παναθηναϊκό ο οποίος ήταν και η αφορμή να ερευνήσει η οικογένεια Καρούσου την επιλογή της Αμερικής αλλά και οι συνεργάτες του – προπονητές όπως οι κ.κ. Τ. Μαυρίδης και Τ. Μεϊντάνης για τους οποίους ο κ. Αγγελος Καρούσος, πατέρας του Δημήτρη, θεωρεί «πως στις αμερικανικές υποδομές θα είχαν απίστευτα αποτελέσματα υψηλού επιπέδου».

Από κοντά τους και οι Σ. Μαυραγάνης και Μ. Χουλιάρας που ουσιαστικά «έμαθαν» στον Δημήτρη τα μυστικά της μπάλας και βέβαια ο νυν προπονητής του στον ΑΟ Ν. Ιωνίας, Ν. Μανάφας που πιστεύει πολύ στον Δημήτρη, που θέλει μέσω των πανελληνίων εξετάσεων να μπει σε ελληνικό πανεπιστήμιο θετικής κατεύθυνσης.

Παράλληλα όμως θέλει να ακολουθήσει και την μεγάλη αγάπη του που είναι το ποδόσφαιρο και ο «άσος». Επειδή στην Ελλάδα, σπουδές και ποδόσφαιρο δεν συμβαδίζουν, ο πατέρας του Δημήτρη, Αγγελος Καρούσος έκανε «άνοιγμα» προς την Αμερική, όπου ο Δημήτρης και θα μπορεί να σπουδάσει αλλά και να αγωνιστεί σε υψηλό επίπεδο.

«Τα πανεπιστήμια στην Αμερική έχουν την δική τους υπεραξία διότι προσφέρουν υψηλά εκπαιδευτικά standard, αλλά και η πρόκληση της πολυπολιτισμικότητας είναι πολύ μεγάλη. Πόσο μάλλον όταν αθλητισμός και εκπαίδευση συνδυάζονται ιδανικά», η άποψη του Αγγελου Καρούσου στο συγκεκριμένο θέμα και σε συνδυασμό με το «θέλω» αλλά και την ωριμότητα του Δημήτρη «νομίζω ότι εδώ είναι το ‘κλειδί’ για την επιτυχία ενός ανθρώπου.

Σίγουρα το πανεπιστήμιο, η μόρφωση δηλαδή βοηθά στην εξέλιξη. Συνδυάζοντας λοιπόν το χόμπι και την αγάπη μου για το ποδόσφαιρο θέλω πετύχω τον στόχο μου να ακολουθήσω επαγγελματικά το ποδόσφαιρο το οποίο όμως βιολογικά έχει ένα τέλος. οπότε η εξάσκηση της επιστήμης μου θα με ολοκληρώσει και θα μου δώσει τα εφόδια για την ζωή μου», ήρθε η μεγάλη απόφαση για Πανεπιστήμιο στην Αμερική.

Αγνωστο πεδίο, πολύ μεγάλος και δύσκολος χώρος ιδίως για κάποιον που δεν γνωρίζει. Παγίδες πολλές, και βέβαια μην ξεχνάμε πως ό,τι έχει να κάνει από Ελλάδα οι κίνδυνοι είναι ακόμα μεγαλύτεροι.

Κι εδώ μπαίνει ο Κωνσταντίνος Μωραΐτης. Ο έμπειρος Ελληνας ομογενής προπονητής, και τεχνικός της Πανάθα USA, τον περασμένο Μάιο μας είχε μιλήσει -ανώνυμα- για έναν νεαρό που θα ερχόταν από Ελλάδα να δοκιμαστεί και στα τέλη Αυγούστου περιχαρής μάς είπε «τον πήρα στην ομάδα και αυτή έφτασε στον τελικό ενός πολύ φημισμένου καμπ.

Μέχρι εκεί ήταν πολύ καλός και στον τελικό πραγματοποίησε δύο εξαιρετικές αποκρούσεις. Μετά το ματς ήρθαν 5 Πανεπιστήμια και μου πρόσφεραν υποτροφία για το παιδί. Είμαι πολύ πολύ ευχαριστημένος, ευτυχισμένος θα έλεγα γιατί ένα παιδί που ακόμα πάει σχολείο βρίσκει το δρόμο του».

Η επαφή της οικογένειας Καρούσου με τον Κωνσταντίνο Μωραΐτη ήρθε όταν «ο πατέρας μου στην προσπάθεια να με βοηθήσει να διερευνήσουμε την πιθανότητα υποτροφίας από αμερικανικά πανεπιστήμια μέσω του ποδοσφαίρου ήρθε σε επικοινωνία με τον κύριο Μωραΐτη μέσω κοινής γνωριμίας -αφού απέρριψε και άλλες προτάσεις- και έτσι ξεκίνησαν οι συζητήσεις τον Φεβρουάριο του 2016», όπως τονίζει ο Δημήτρης, που μας διευκρινίζει την πραγματική βοήθεια που τους πρόσφερε ο κ. Μωραΐτης:

«Η βοήθεια του κ. Μωραΐτη ήταν πολυεπίπεδη και ιδιαίτερα μοναδική. Eγιναν πολύωρες συζητήσεις με τον πάτερα μου, όπου πρώτα απ’ όλα προσπάθησε να μας εξηγήσει την εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση που υπάρχει στην σύνδεση πανεπιστημιακής μόρφωσης με υψηλού επίπεδου πρωταθλητισμό. Oλα ξεκίνησαν όταν μας ζήτησε να με δει σε προπονήσεις μου αλλά και σε παιγνίδια με την ομάδα μου.

Μέσω του διαδικτύου έχουμε ‘ανεβάσει’ στιγμιότυπα από τα οποία ο κύριος Μωραΐτης διέκρινε την δουλειά και την αγάπη μου για την θέση του τερματοφύλακα. Θυμάμαι μάλιστα ότι η πρώτη ερώτηση που έκανε στον πατέρα μου ήταν τι επιπέδου μαθητής ήμουν, δείχνοντας έτσι το πόσο σημαντικό είναι ένας καλός αθλητής να είναι και καλός μαθητής διότι παίζει ιδιαίτερο ρόλο στα αμερικανικά πανεπιστήμια. Κάπως έτσι ο κ. Μωραΐτης μου έκανε την τιμή να με προσκαλέσει να συμμετέχω με την ομάδα των Port Washington Τorpedoes σε 2 collage showcases (NY cup και EDP cup)».

img_0284-400x300

Ήταν η πρώτη φορά που ο νεαρός Καρούσος από τις ποδοσφαιρικές αλάνες της Αθήνα βρέθηκε στα «σαλόνια» των καμπ και αγώνες επιπέδου αμερικανικών Πανεπιστημίων. «Η εμπειρία ήταν ιδιαίτερη καθώς και τα δυο καμπ διεξήχθησαν σε τρομερές αθλητικές εγκαταστάσεις και ήμουν περήφανος που αγωνιζόμουν με την ομάδα του κ. Μωραΐτη. Ολα τα γήπεδα ήταν σε πολύ καλή κατάσταση και η οργάνωση των αγώνων άψογη. Ειδικά στο τουρνουά στην Πενσιλβάνια ήταν η πρώτη φορά που έπαιξα σε τόσο καλοσυντηρημένο και μαλακό αγωνιστικό χώρο.

Με την ομάδα μου παίζαμε πολύ καλό ποδόσφαιρο απέναντι σε ομάδες υψηλού επιπέδου και γενικά το επίπεδο στα τουρνουά ήταν αρκετά ανταγωνιστικό. Είμαι πολύ ικανοποιημένος για την ομάδα μου και πια οι συμπαίκτες μου και ο κ. Μωραΐτης έχουν καταλάβει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου», η εικόνα του Δημήτρη από τις εμπειρίες του στην Αμερική, ενώ σε απάντησή του για το αποτέλεσμα του ταξιδιού του ο νεαρός πορτιέρε δείχνει για μια ακόμα φορά την ωριμότητά του και πως έχει τα πόδια του καλά ριζωμένα στη γη:

«Είναι ιδιαίτερα νωρίς για να πούμε ότι υπάρχει άμεσο αποτέλεσμα. Ηδη όμως έχουν ξεκινήσει κάποιες πρώτες επαφές διερεύνησης όπου με την πολύτιμη βοήθεια του κυρίου Μωραΐτη θα γίνει η καλύτερη επιλογή υποτροφίας τόσο σε εκπαιδευτικό όσο και σε αγωνιστικό επίπεδο».

Με λίγα λόγια λοιπόν, από αυτή τη μεγάλη απόφαση της οικογένειας Καρούσου και την ανιδιοτελή συνεργασία με τον Κωνσταντίνο Μωραΐτη υπήρχε κέρδος για τον Δημήτρη μέσα από υποτροφία για Πανεπιστήμιο. Ο πατέρας του όμως, Αγγελος Καρούσου το βλέπει λίγο διαφορετικά.

«Το κέρδος του Δημήτρη είναι η εμπειρία η οποία θα είναι η δύναμη για κερδίσει την ζωή του σε όποια απόφαση εκείνος επιλέξει να πάρει. Και αυτό συμβουλεύω και τα παιδιά της ηλικίας του Δημήτρη, να βάζουν, δηλαδή, στόχους και να ονειρεύονται ένα καλύτερο κόσμο, όπου αυτό θα το πετύχουν μέσα από πολύ δουλειά και μεθοδικότητα. Το κέρδος του κυρίου Μωραΐτη είναι η ενέργεια που τον γεμίζει όλη η διαδικασία έτσι ώστε να μπορέσει να βοηθήσει τα νέα παιδιά είτε της Ομογένειας είτε της Ελλάδας να εξελιχτούν ως ποδοσφαιριστές αλλά και ως επιστήμονες».

Ο κ. Αγγελος Καρούσος ως επαγγελματίας που ζει και δραστηριοποιείται στην Ελλάδα αλλά και πατέρας παιδιού που έχει τις ανησυχίες του για το μέλλον του προβληματίζεται για «την κατάσταση στην Ελλάδα που είναι πολύ δύσκολη.

Είμαι περήφανος που είμαι Ελληνας, αλλά δυστυχώς απογοητευμένος για την νοοτροπία που καλλιεργήθηκε τα τελευταία χρόνια. Θα παλέψουμε και είμαι σίγουρος ότι θα το ανατρέψουμε. Είμαστε δυνατός λαός. Μέλλον σίγουρα υπάρχει. Οτιδήποτε αντίθετο καταδικάζει ένα έθνος σε υποταγή και αυτό η Ελλάδα δεν μπορεί να το δεχτεί. Τα παιδιά μας θα βρουν το δρόμο και θα δημιουργήσουν τις βάσεις για την νέα πορεία που χρειάζεται ο τόπος. Εσείς οι Ελληνες της Ομογένειας κρατήστε την… φλόγα αναμμένη».

Από την μεριά του ο νεαρός Δημήτρης στέλνει το δικό του μήνυμα: «Νομίζω πως το μήνυμα προς τα Ελληνόπουλα στην Ελλάδα και στα Ελληνόπουλα της Ομογένειας είναι κοινό. Να βάζουν στόχους στις ζωές τους, να προσπαθούν να πετύχουν αυτό που αγαπούν και να μην φοβούνται ότι θα αποτύχουν. Οι ευκαιρίες έρχονται από εκεί που δεν το περιμένεις και πρέπει να είσαι έτοιμος να την ‘αρπάξεις’ και να την αξιοποιήσεις στο μέγιστο. Να μην απογοητεύονται όταν κάνουν λάθη, γιατί μέσα από αυτά μαθαίνουν ώστε να μπορούν να τα βελτιώσουν.

Όσο για τον κ. Μωραΐτη, ένα από τα πράγματα που με έκανα να τον συμπαθήσω από την πρώτη στιγμή ήταν το ποσό ήρεμος, απλοϊκός και φιλικός ήταν με τα παιδιά της ομάδας και με μένα. Με αυτό τον τρόπο, πιστεύω, πως δημιουργούσε ένα δυνατό δεσμό μεταξύ προπονητή – ποδοσφαιριστή, το οποίο μας ωθούσε να μην αγωνιζόμαστε μόνο για την νίκη αλλά να αγωνιζόμαστε με πάθος, παίζοντας καλό ποδόσφαιρο επειδή του το οφείλαμε για όλα αυτά τα πράγματα που μας είχε προσφέρει αλλά και επειδή είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος και προπονητής. Του εύχομαι τα καλύτερα για την νέα αγωνιστική σεζόν αλλά και για τη ζωή του, να συνεχίσει να είναι αυτός ο άνθρωπος που όλοι αγαπούν και σέβονται και ευελπιστώ πως μια μέρα οι δρόμοι θα ξανασυναντηθούν».