Τέσσερις παίκτες από ακαδημία στη βασική ενδεκάδα, επιλογή Μπέντο ή ομάδας;

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΡΓΩΜΕΝΟΥ

Δύο συνεχόμενες ισοπαλίες έχει ο Ολυμπιακός στο πρωτάθλημα της Superleague, αλλά ειδικά στην τελευταία με τον Αστέρα Τρίπολης υπάρχουν θετικά στοιχεία και μάλιστα σημαντικά για τον σύλλογο! Καταρχάς σε ένα τέτοιο γήπεδο όπως αυτό του Αστέρα που έγινε ο αγώνας νομίζω ότι η ισοπαλία μπορεί να θεωρηθεί ως καλό αποτέλεσμα για τους «ερυθρόλευκους». Διότι σχεδόν κανείς απ’ αυτούς τους ποδοσφαιριστές δεν έχει παίξει σε παρόμοιο αγωνιστικό χώρο, ενώ από την άλλη οι παίκτες του Αστέρα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Τρίπολη πιθανότατα να προπονούνται και σε τέτοιους χώρους!

Από εκεί και πέρα όμως υπάρχουν και αγωνιστικά οφέλη και ιδιαίτερα για το πρεστίζ και το μέλλον του συλλόγου. Στη βασική ενδεκάδα του Ολυμπιακού στον αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης, εκτός έδρας, υπήρχαν συνολικά τέσσερις ποδοσφαιριστές οι οποίοι προέρχονται από την ακαδημία της ομάδας! Ο λόγος για τον έτοιμο, πλέον, ποδοσφαιριστή Κώστα Φορτούνη αλλά και τους προερχόμενους από το τμήμα των Κ20 Παναγιώτη Ρέτσο, Θανάση Ανδρούτσο και Γιώργο Μανθάτη! Αν για τον Φορτούνη θεωρείται δεδομένο ότι θα είναι πάντα μέσα στους πρώτους έντεκα, τα προηγούμενα χρόνια θα φάνταζε ως… υπερβολή να υπήρχαν τόσοι νεαροί ποδοσφαιριστές στο αρχικό σχήμα.

Σίγουρα ο Πάουλο Μπέντο έχει τις δικές του εμμονές, και ποιος δεν έχει άλλωστε, αλλά όσον αφορά στο κομμάτι στήριξης της ακαδημίας και των νεαρών ποδοσφαιριστών έχει δείξει ότι δεν… μασάει! Οι επιλογές του στηρίζονται αρκετά στις προπονήσεις, με τους μικρούς να τα δίνουν όλα στο Ρέντη και έτσι πρέπει αν θέλουν να κερδίσουν μία θέση στον σύλλογο και ο Πορτογάλος τους εμπιστεύεται. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο Ρέτσος βρίσκεται πάντα μέσα στους πρώτους πέντε ποδοσφαιριστές στις μετρήσεις που γίνονται συχνά πυκνά στο Ρέντη!

Το τελευταίο διάστημα, αν και ιδιαίτερα στον Ολυμπιακό είναι της μόδας η «προπονητοφαγία», από τον κόσμο στα social media και όχι μόνο αλλά και από διάφορα δημοσιεύματα υπάρχει μία… γκρίνια για τον Πάουλο Μπέντο. Το ερώτημα που δημιουργείται είναι «αν θα φύγει από τον Ολυμπιακό ο Πάουλο Μπέντο, τα παιδιά αυτά της ακαδημίας θα συνεχίσουν να αξιοποιούνται;».

Η απάντηση θα φανεί στην πράξη όταν και αν υπάρξει «διαζύγιο» μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά θεωρητικά η απάντηση είναι «ΝΑΙ»! Ο Πορτογάλος προπονητής είναι, αν όχι ο μοναδικός τότε από τους λίγους, που έκανε πράξη την επιθυμία της διοίκησης, να αξιοποιούνται παιδιά από την ακαδημία. Αλλά πρόθεση όλων στον σύλλογο είναι αυτό να συνεχιστεί και στο μέλλον. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια η ακαδημία του Ολυμπιακού δείχνει να είναι δυνατή και σε ματς Ευρώπης επίσης έχει αντεπεξέλθει και γενικά αυτή η χαώδης διαφορά που υπήρχε μεταξύ ακαδημίας και πρώτης ομάδας έχει κάπως μικρύνει.

Εδώ και χρόνια στον Ολυμπιακό τονίζουν ότι θέλουν να δουν στην πρώτη ομάδα ποδοσφαιριστές από την ακαδημία και τώρα φαίνεται αρχίζει αυτό να γίνεται πράξη και είναι η καλύτερη ευκαιρία της διοίκησης να το συνεχίσει. Άλλωστε η κάθε ομάδα που εμπιστεύεται νεαρούς ποδοσφαιριστές μόνο κερδισμένη μπορεί να βγει είτε αγωνιστικά είτε οικονομικά!

Από την πλευρά του ο Μπέντο, ανεξαρτήτου το ποιο θα είναι το μέλλον του στον Ολυμπιακό, μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του δικαιωμένο, από τη στιγμή που πήρε κάποια… διαμάντια από τα χέρια του Βασίλη Βούζα (προπονητή των Κ20 των «ερυθρόλευκων») και δούλεψε μαζί τους για να τους βάλει στην πρώτη ομάδα. Μέχρι που έφτασε σε σημείο ο Ολυμπιακός να έχει, μαζί με τον Φορτούνη, τέσσερις παίκτες της ακαδημίας στην ενδεκάδα του! Κάτι παρόμοιο σίγουρα έχει να συμβεί χρόνια, ίσως να έχει γίνει σε αγώνα Κυπέλλου με αντίπαλο μικρής δυναμικότητας αλλά σε ματς πρωταθλήματος και μάλιστα μετά από ισοπαλία ίσως να μην έχει γίνει και ποτέ!