Τα 4 κριτήρια που διχάζουν τις σχολές ποδοσφαίρου

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΖΩΡΖΟΥ

Ο άνθρωπος που έγραψε ιστορία στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο με την κατάκτηση του Euro 2004 έχει χαρακτηρίσει το ελληνικό «οργανωμένο χάος». Ο λόγος για τον Ότο Ρεχάγκελ, έναν Βορειοευρωπαίο με μεσογειακό ταπεραμέντο…

Αναζητώντας κανείς να βρει ποια είναι τα βασικά κριτήρια που οδηγούν τους ειδικούς του αθλήματος να αποκαλέσουν κάποιο παιδί ως ταλέντο, φαίνεται πως οι μεγάλες σχολές του ποδοσφαίρου έχουν καταλήξει σε 4: Τεχνική, ταχύτητα, ευφυΐα και προσωπικότητα. Ωστόσο, αλλάζει η σειρά τους, ανάλογα με την χώρα.

Η σειρά που έγραψα είναι θεωρητικά αυτή που αποδέχεται η ελληνική σχολή ποδοσφαίρου. Δεν χρειάζεται να γελάσει κανείς και να απορεί, αν πράγματι υφίσταται κάτι τέτοιο στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Θεωρητικά υπάρχει, στην πράξη αλλάζουν τα πράγματα και ακόμα αναζητούμε την ποδοσφαιρική μας ταυτότητα… Στην Αγγλία για παράδειγμα πιστεύουν ότι πρώτα έχει σημασία η ταχύτητα και έπονται η προσωπικότητα, η ευφυΐα και η τεχνική.

Συγχωρήστε με για το σχόλιο και παρότι από παιδάκι οπαδός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, μάλλον οι συνεχείς αποτυχίες τους σε επίπεδο εθνικής αντρών φαίνεται ότι δεν τους έχουν βάλει μυαλό. Οι Ολλανδοί από την μεριά τους ποντάρουν πρώτα απ’ όλα στην τεχνική και μετά στις προτεραιότητές τους έχουν την ευφυΐα , την προσωπικότητα και την ταχύτητα.

Στην Ισπανία είναι λάτρεις της τεχνικής και όλες τους οι ασκήσεις γίνονται με την μπάλα. Σίγουρα μια τέτοια φιλοσοφία ταιριάζει πολύ στην ψυχολογία των παιδιών. Τα βοηθάει να χαίρονται το άθλημα και να βελτιώνονται χωρίς να αισθάνονται την πίεση του «πρέπει». Προσωπικά δεν επιθυμώ να υπεισέλθω σε θέματα που είναι πιο σωστό να αναλύονται από ειδικούς και ανθρώπους που έχουν σπουδάσει το αντικείμενο, ανεξάρτητα αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε μαζί τους.

Έρευνες έχουν γίνει πολλές και θα συνεχίσουν να γίνονται για το αν ένας άνθρωπος γεννιέται ή γίνεται ταλέντο. Ανάλυση γονιδίων, οικογενειακού περιβάλλοντος και γενικά όλα σταχυολογούνται και ακόμα δεν έχουν βρει άκρη… Το πιο εντυπωσιακό κοντράστ της εποχής στο σύγχρονο ποδόσφαιρο που γιγαντώνει το δίλημμα είναι Ρονάλντο ή Μέσι; Μέσι ή Ρονάλντο;

Ο Πορτογάλος είναι η τέλεια «πολεμική μηχανή»: Ψηλός, αθλητικός, γρήγορος, με άψογη τεχνική και ηγετική προσωπικότητα. Ο Αργεντινός είναι ο «μικρός μάγος»: Ένας κοντούλης, που κολλάει την μπάλα στα πόδια, διαθέτει γρήγορη σκέψη και εκτέλεση, ένας ηγέτης με χαμηλότερο προφίλ. Διαλέξτε και πάρτε…

Απλά φέρνω αυτό το παράδειγμα για να καταλήξω ότι το μονοπάτι δεν είναι ένα, αλλά υπάρχουν πολλοί παράμετροι που παίζουν ρόλο. Και εν τέλει φαίνεται ότι καμία από αυτές τις 4 αρχές (ευφυΐα, προσωπικότητα, τεχνική, ταχύτητα) δεν αποτελεί πανάκια, όμως οι κατάλληλες δόσεις από καθεμία τους στον κατάλληλο άνθρωπο μπορεί να δημιουργήσουν τον ιδανικό συνδυασμό.