Τι διάβασαν τα ματάκια μας με τις αναβολές!

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΡΓΩΜΕΝΟΥ

Πραγματικά είναι να απορεί κανείς ώρες-ώρες για τα όσα γράφονται και λέγονται και μάλιστα από ανθρώπους οι οποίοι θεωρούνται επαγγελματίες στον τομέα τους και έχουν μεγαλύτερη εμπειρία από όλους τους υπόλοιπους. Για πολλοστή φορά υπήρξαν συνεχόμενες αναβολές στα εθνικά πρωταθλήματα, μεταξύ άλλων και αυτά των τμημάτων υποδομής, με συνέπεια αρκετά πράγματα να μείνουν πίσω και να πρέπει όλοι τους ή και όλοι μας αν θέλετε να κάνουμε νέο προγραμματισμό. Διότι μέσα στις αναβολές δεν είναι μόνο οι ομάδες, θα πρέπει να βάλουμε και τον τομέα των δημοσιογράφων.

Κακά τα ψέμματα από πού ζούμε και εμείς; Από το ποδόσφαιρο. Έχει αγώνες, ο κόσμος θα μπει και θα διαβάσει στις ιστοσελίδες τα νέα ή θα αγοράσει εφημερίδες και θα ανοίξει την τηλεόρασή του στο κανάλι με τα ματς. Δεν έχει αγώνες; Ο κόσμος δεν θα μπει στις ιστοσελίδες γιατί από ένα σημείο και μετά αν υπάρχει διακοπή πρωταθλημάτων δύο εβδομάδων τα ίδια και τα ίδια θα γράφονται, δεν αγοράζει εφημερίδες για την ίδια αιτία και την τηλεόραση την ανοίγει αλλά για να δει σε επανάληψη του 50-50 στο MEGA. Άρα αν γίνουν όλα τα παραπάνω, τότε και οι χορηγοί που διαφημίζονται στα διάφορα μέσα και πολύ περισσότερο στον ηλεκτρονικό Τύπο, θα κάνουν πίσω και θα πουν πολύ απλά και λογικά «γιατί να δίνω τα λεφτά της εταιρίας σε ένα Μέσο το οποίο έχει πέσει και ο κόσμος δεν δείχνει ενδιαφέρον, από το να τα δώσω κάπου αλλού για να διαφημιστώ». Στο μάρκετινγκ, όπως και σε άλλα πολλά στην ζωή, δεν έχει συναισθηματισμούς. Τα πράγματα είναι ψυχρά και απλά…

Αυτό όμως που μου προκαλεί μεγάλη εντύπωση είναι πως κάθε τόσο που υπάρχει θέμα στο ποδόσφαιρο είναι ορισμένοι, συγκεκριμένοι, οι οποίοι δηλώνουν και γράφουν χωρίς κανέναν ενδοιασμό «κλείστε το ποδόσφαιρο να τελειώνουμε». Η ουσία όμως είναι ότι όντως θα τελειώσουμε. Βέβαια δεν ξέρω αν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι έχουν καταφέρει να αποκτήσουν τόση μεγάλη οικονομική ευχέρεια τα χρόνια που εργάζονται ως δημοσιογράφοι και δεν τους νοιάζει το αν θα κλείσει η εφημερίδα που γράφουν ή η ιστοσελίδα ή το κανάλι ή το ραδιόφωνο! Είπα και παραπάνω, κακά τα ψέμματα από το ποδόσφαιρο και γενικότερα τον αθλητισμό ζούμε και εμείς οι δημοσιογράφοι. Εκτός βέβαια και αν είναι τόσο καλοί σε όλα τα αθλήματα και είναι σίγουροι πως θα κάνουν «μεταγραφή» και αντί για ποδόσφαιρο θα συνεχίσουν να γράφουν μπάσκετ διώχνοντας φυσικά κάποιον άλλον συνάδελφο από τη θέση του για να δημιουργηθεί κενό και να «μπουν» εκείνοι.

Δεν λέω ότι έχουμε το τέλειο ποδόσφαιρο και όλα λειτουργούν στην εντέλεια, αλλά άλλο «κλείστε το» και άλλο «βρείτε λύσεις και διορθώστε το». Αυτή είναι η αλήθεια και αυτό πρέπει να γίνει, να βρουν λύσεις οι αρμόδιοι και να διορθώσουν τα κακώς κείμενα.

Επειδή όμως τον κόσμο δεν τον ενδιαφέρει και τόσο πολύ η δική μας και το πως θα ζήσουμε, αφού είμαστε όπως λένε στα social media «λαμόγια, ρουφιάνοι, υπάλληλοι, ΑΡΔ» και διάφορα άλλα τέτοια χωρίς όμως να γνωρίζουν αν πληρωνόμαστε, κάθε πότε πληρωνόμαστε και ότι τα πράγματα είναι δύσκολα και για εμάς όπως και στη δική τους δουλειά, ας το πάω λίγο και στις ομάδες.

Θεωρούν αυτοί οι δημοσιογράφοι που γράφουν να κλείσει το ποδόσφαιρο, όπως και οι φίλαθλοι-οπαδοί ότι οι ομάδες θα διατηρηθούν ακέραιες αν όντως συμβεί κάτι τέτοιο; Πιστεύουν ότι οι πρόεδροι-μέτοχοι θα δαπανούν τα ίδια χρήματα στις ομάδες τους ή θα παραμείνουν στις θέσεις τους σα να μην τρέχει τίποτα και όταν αποφασίσουν οι αρμόδιοι να ξεκινήσουν και πάλι το ποδόσφαιρο στην χώρα μας θα είναι αυτοί οι άνθρωποι εκεί και θα περιμένουν, ενώ πιο πριν θα πληρώνουν όλους τους υπαλλήλους τους χωρίς να υπάρχουν έσοδα;

Ξέρετε τα έξοδα μίας ομάδας δεν είναι μόνο οι ποδοσφαιριστές και οι προπονητές, από αυτούς ένα μεγάλο κομμάτι θα βρει δουλειά στο εξωτερικό, έχει για αυτούς ο Θεός που λέει και ο λαός μας. Υπάρχουν όμως και άνθρωποι οι οποίοι δουλεύουν στα γραφεία, στα εκδοτήρια, στα προπονητικά κέντρα και γενικά σε κάθε ΠΑΕ υπάρχει ένας μεγάλος όγκος υπαλλήλων οι οποίοι αν κλείσει το ποδόσφαιρο τότε θα βρεθούν και αυτοί στον δρόμο χωρίς δουλειά.

Φυσικά ούτε το newsacademies.gr όπως και κάθε άλλη ιστοσελίδα ακαδημιών θα μείνει ανεπηρέαστη γιατί πολύ απλά οι ομάδες δεν πρόκειται να κάτσουν να δαπανούν χρήματα για τις ακαδημίες τους, στις οποίες τα έσοδα είναι μηδαμινά, μόνο και μόνο μήπως και βγάλουν κάποιο ταλέντο και μπορέσουν να το πουλήσουν στο εξωτερικό στο μέλλον. Αλλά από την άλλη ποιο θα είναι και το κίνητρο των πιτσιρικάδων οι οποίοι θα παίζουν σε επίπεδο ακαδημίας; Τώρα αυτό που σκέφτονται είναι να γίνουν καλοί και να παίξουν στην πρώτη ομάδα του συλλόγου που αγωνίζονται, αν τους μένει ως μοναδική επιλογή η μεταγραφή στο εξωτερικό τότε πάει χάθηκε το παιδάκι…