Το γηπεδικό που πνίγει τις ακαδημίες και το φανταστικό προπονητικό του Άγιαξ

Το γηπεδικό που πνίγει τις ακαδημίες και το φανταστικό προπονητικό του Άγιαξ

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΖΩΡΖΟΥ

Σίγουρα έχετε διαβάσει τις τελευταίες μέρες τα εγκώμια για τον μέσο όρο των 22 ετών που παρουσιάζει ο Άγιαξ στην πρώτη ομάδα του και το γεγονός ότι βγάζει παίκτες από το φυτώριο του. Η ομάδα που έφτασε στον τελικό του Europa League παίζοντας καταπληκτικό ποδόσφαιρο θεωρείται η καλύτερη ακαδημία παγκοσμίως και το πρώτο θέμα που έχει λύσει είναι το γηπεδικό, για το οποίο ασφυκτιά η πλειοψηφία των υποδομών στην Ελλάδα.

Το newsacademies.gr «εισέβαλε» στο προπονητικό κέντρο του «Αίαντα» και παρουσιάζει την αντιδιαστολή με τις εγχώριες ακαδημίες.

Είναι γνωστό ότι στις μεγαλουπόλεις της χώρας και ειδικότερα στην Αττική το πιο σοβαρό πρόβλημα για να δουλέψει σωστά μια ακαδημία είναι οι χώροι προπόνησης. Οι ελλείψεις είναι τεράστιες, ακόμα και μεγάλες ΠΑΕ και υπάρχουν λίγες εξαιρέσεις (π.χ. Ολυμπιακός), που επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Για να φτάσει ο Άγιαξ να παρουσιάζει ένα τέτοιο σύνολο με 17χρονους, 18χρονους κ.λ.π. έχει βασιστεί στο προπονητικό του κέντρο «Sportcomplex de Toekomst», το οποίο μπορείτε να θαυμάσετε στο βίντεο.

Πρόκειται για ένα συγκρότημα που μετά από 12 μήνες κατασκευής παραδόθηκε για χρήση στην ολλανδική ομάδα το 1996. Μια πενταετία πριν, οι ιθύνοντες του «Αίαντα» είχαν συνηδειτοποιήσει πως το προπονητικό κέντρο που είχαν δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις και αποφάσισαν να επενδύσουν σε ένα καινούργιο, το οποίο βρίσκεται κοντά και στο νέο γήπεδο που έφτιαξαν την «Αμστερνταμ Αρένα».

Περιληπτικά θα σας πούμε ότι το συγκεκριμένο προπονητικό κέντρο έχει 7 γήπεδα, τα 5 με φυσικό χλοοτάπητα και τα 2 με τεχνητό γρασίδι. Το βασικό γήπεδο, όπου γίνονται και οι επίσημοι αγώνες της β’ ομάδας, διαθέτει εξέδρα 2.000 θέσεων και ειδικό χώρο για τους φιλάθλους των φιλοξενούμενων. Κι αυτό είναι το λιγότερο…

Μπορείτε και στο φωτορεπορτάζ να… χαζέψετε τα γήπεδα για ποδοτένις και ποδοβόλεϊ ή την εκπληκτική ανηφόρα με το κόκκινο ταρτάν για σπριντ με μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας. Γυμναστήριο, πισίνες, εσωτερική διαμονή για τους παίκτες θεωρούνται για τους διοικούντες του Αγιαξ ως μην διαπραγματεύσιμες συνθήκες και τα έχουν προβλέψει όλα. Φυσικά υπάρχει και γήπεδο με οροφή που κλείνει για τις πολλές βροχερές μέρες της Ολλανδίας.

Και ερχόμαστε στην δική μας πραγματικότητα. Την ελληνική και κυρίως των αστικών κέντρων και δη της Αθήνας, όπου το πλήθος των μικρών ποδοσφαιριστών δεν έχουν ούτε τους βασικούς χώρους για προπόνηση. Οπωσδήποτε οι ανέσεις και η… χλιδή δεν εξασφαλίζουν την επιτυχία, αν δεν υπάρχει και το κατάλληλο ανθρώπινο προσωπικό για να τα εκμεταλλευτεί και να δώσει στα παιδιά όσα χρειάζονται.

Πρέπει, όμως, οι παράγοντες και όσοι ασχολούνται με τις ακαδημίες να ξεκινούν από την λύση του γηπεδικού και μετά να κάνουν μεγαλόπνοα σχέδια. Με προπονήσεις στο… μισό γήπεδο η εξελικτική διαδικασία των λιλιπούτειων ποδοσφαιριστών έχει πολύ χαμηλότερο ρυθμό σε σχέση με όσες ακαδημίες προσφέρουν τις κατάλληλες συνθήκες.

21 χρόνια μετά την παράδοση του καταπληκτικού προπονητικού κέντρου ο Άγιαξ παρουσίασε μια ομάδα-μοντέλο γεμάτη πιτσιρικάδες, τους οποίους θα… μοσχοπουλήσει στα κορυφαία κλαμπ της Ευρώπης και όταν θα χρειαστεί στο μέλλον θα ανακατασκευάσει το υπάρχον συγκρότημά του για να παραμείνει η κορυφαία ακαδημία στον πλανήτη. Φυσικά και οι άλλες σπουδαίες ομάδες και ακαδημίες παγκοσμίως πρώτα έχουν φροντίσει να έχουν τα κατάλληλα γήπεδα και μετά μαζεύουν παιδιά για τα διδάξουν ποδόσφαιρο. Από εκεί πρέπει να ξεκινήσουν και να εστιάσουν οι υπεύθυνοι στις ελληνικές ακαδημίες και όχι να πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Ακολουθεί φωτορεπορτάζ από την άλλη… διάσταση στο προπονητικό συγκρότημα του Άγιαξ: