11 καλά ταλέντα δεν φτιάχνουν (αναγκαστικά) μια καλή ομάδα

11 καλά ταλέντα δεν φτιάχνουν (αναγκαστικά) μια καλή ομάδα

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΖΩΡΖΟΥ

Το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα που αναδεικνύει πρωταγωνιστές, αλλά πάνω απ’ όλα είναι ομαδικό σπορ. 11 παίκτες μπαίνουν μέσα στο γήπεδο για να δείξουν τι έχουν μάθει και σε τι βαθμό μπορούν να συνεργαστούν για να αποδώσουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Πολλές φορές γίνεται το λάθος να θεωρούμε ότι όταν μια ομάδα μιας ακαδημίας διαθέτει πολλά ταλέντα είναι αναγκαστικά και καλή.

Ας πάρουμε το θεωρητικό ενδεχόμενο ότι μια ομάδα έχει 11 πιτσιρικάδες πραγματικά πολύ καλούς και πως είναι πλήρης από πλευράς επιπέδου σε όλες τις θέσεις. Το «καλό», όμως είναι πάντα θεωρητικό και σχετικό σε σύγκριση με τις άλλες ομάδες. Ωστόσο, για να δημιουργηθεί ένα καλό σύνολο δεν είναι αρκετό να κάνουν όλοι… παπάδες με την μπάλα.

Το ποδόσφαιρο έχει ρόλους, τους οποίους πολλά παιδιά αδυνατούν να τους κατανοήσουν και ευθύνη έχουν και οι γονείς τους που τα παροτρύνουν να πάρουν την μπάλα και να κάνουν τα δικά τους. Ακόμα και οι φίλαθλοι που θα δούνε ένα αγώνα ακαδημιών παίζουν τον ρόλο τους, όταν αποθεώνουν κάποιον που αρέσκεται μόνο σε ατομικές ενέργειες και θέλει μια μπάλα μόνος του.

Φυσικά σοβαρός παράγοντας για το εκάστοτε σύνολο που δημιουργείται είναι ο προπονητής, αλλά και γενικότερα η φιλοσοφία της ακαδημίας. Είναι ωραίο τα παιδιά να έχουν αυτοπεποίθηση, όμως όταν πηγαίνουν στο άλλο άκρο και πιστεύουν ότι είναι καλύτεροι απ’ όσο πραγματικά είναι, τότε χαλάει η μαγιά.

Όταν θέλεις να φτιάξεις ένα καλό φαγητό δεν αρκεί μόνο να έχεις ποιοτικά υλικά, αλλά να ξέρεις και πώς να τα χρησιμοποιήσεις. Το πιθανότερο είναι πως όταν δεν γνωρίζεις τις δόσεις και τον τρόπο, τότε κάποιος που δεν διαθέτει τα ίδια υλικά με σένα, αλλά χειρότερα να κάνει ένα πιο νόστιμο φαγητό.

Μεγάλο παράδειγμα αποτελούν οι εθνικές ομάδες γενικά. Βλέπει κανείς την Ισλανδία και αναρωτιέται πως είναι δυνατόν να έχει αφήσει πίσω στον όμιλο τον προκριματικών του Μουντιάλ αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα, όπως της Κροατίας, της Τουρκίας ή και της Ουκρανίας. Κι όμως, γίνεται διότι έχει καλύτερη ομάδα και επειδή ο κάθε ποδοσφαιριστής ξέρει να υπηρετεί τον ρόλο του. Τα ίδια έκανε και στο Euro 2016.

Ο Λουίς Σουάρες, ένας μέγας σκόρερ, όταν πήγε στην Μπαρτσελόνα ήταν συνειδητοποιημένος τι θα βρει μπροστά του. Ήξερε πως το πιθανότερο είναι να βάζει λιγότερα γκολ από τον Λέο Μέσι, αλλά δεν κοίταξε να του βγάλει τα… μάτια για να δείξει ότι είναι καλύτερος. Προτίμησε να συνεργαστεί μαζί του και έτσι να βγούνε όλοι κερδισμένοι. Την δεύτερη σεζόν του στους «μπλαουγκράνα», όμως αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του ισπανικού πρωταθλήματος. Δεν το εκβίασε, όμως, αλλά δούλεψε αρμονικά μαζί με τον Μέσι και το Νεϊμάρ.

Ο Βραζιλιάνος που δεν άντεχε σε δεύτερο ρόλο πίσω από τον Αργεντινό αποφάσισε να φύγει και έκανε την πιο ακριβή μεταγραφή όλων των εποχών. Ωστόσο και ο Νεϊμάρ όσο βρισκόταν στην Μπαρτσελόνα ήξερε ότι για το καλό το δικό του και της ομάδας θα έπρεπε να αποδεχθεί τον ρόλο του.

Κατ’ αντιστοιχία αυτό γίνεται και σε μια ομάδα ακαδημίας, που διαθέτει καλούς παίκτες. Αν δεν υπάρχει χημεία, αν ο ένας δεν βοηθάει τον άλλο, αν δεν ηγηθούν τα παιδιά που πραγματικά καταλαβαίνουν το άθλημα, τότε όσο και καλούς παίκτες να διαθέτει το τελικό αποτέλεσμα θα είναι αδιάφορο. Στο φινάλε της σεζόν ο απολογισμός θα είναι 3-4 φανταστικά ματς από κάποιους σε ατομικό επίπεδο, αλλά σαν ομάδα θα έχει αποτύχει.

Την περίοδο αυτή, υπάρχουν πολλά τουρνουά ακαδημιών για τις γιορτές και ορισμένοι κάνουν το λάθος να βγάζουν συμπεράσματα από 1-2 καλά ή άσχημα αποτελέσματα, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τις συνθήκες. Για παράδειγμα σε τέτοια τουρνουά, που είναι πιο χαλαρά, δίνεται η ευκαιρία να αγωνιστούν παραπάνω και παιδιά με λιγότερο χρόνο συμμετοχής.

Μια ομάδα δεν γίνεται σούπερ ή κακή από το αποτέλεσμα σε έναν τέτοιο τουρνουά. Μια ομάδα είναι καλή όταν έχει σταθερότητα και βελτιώνεται σε όλη την διάρκεια της σεζόν και στο τέλος όλοι κάνουν τον απολογισμό τους. Είναι εκπληκτικό, πάντως, αυτό που συνέβη πέρυσι σε όλα τα μεγάλα πρωταθλήματα (Αγγλία, Ισπανία, Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία), όταν καμία ομάδα απ’ όσους βγήκαν πρώτοι σκόρερ δεν κέρδισε τον τίτλο…

Χρόνια πολλά και καλή χρονιά σε όλους.

Πάνω απ’ όλα υγεία σε εσάς και στα παιδιά σας για το 2018.